Suomi höllentää matkustusrajoituksia – Matkailu Ruotsista Suomeen vapautuu ensi viikon lauantaista lähtien

Timo Harakka: Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan lakia, jossa siirrytään jäykistä rajarajoituksista testausmalliin.

Kai Skyttä

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi matkustusrajoitusten höllentämisestä torstaina illalla.
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi matkustusrajoitusten höllentämisestä torstaina illalla.

Hallitus nostaa turvallisen maan raja-arvoa 25 koronatapaukseen 100 000:ta asukasta kohti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että matkailu Ruotsista, Saksasta ja Norjasta Suomeen vapautuu ensi viikon lauantaista lähtien.

Asiasta kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) toimittajille Säätytalolla hallituksen neuvotteluiden päätyttyä torstaina illalla.

Raja-arvo on ollut 8–10 koronatapausta 100 000:ta ihmistä kohden kahden viime viikon aikana.

Suomi tulee jatkamaan sisärajavalvontaa näillä näkymin 22. marraskuuta asti, jotta testaukseen perustuvaan maahantulomalliin liittyvät lainsäädäntöhankkeet on saatu valmiiksi.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) puolestaan kertoi, että liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan ripeästi lakia, jossa siirrytään jäykistä rajarajoituksista testausmalliin.

Hän kuvaili mallin olevan testaa ja tule -malli. Lain on tarkoitus tulla voimaan lokakuussa. Harakka lisäksi kertoi, että raja-arvon 25 ylittävistä maista edellytetään ennakollinen negatiivinen koronatestitulos.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuvaili, että päätökset poistavat epätietoisuuden tilaa, ja nyt käytännössä pystytään avaamaan matkailun talvisesonki.

"Suomen linja on edelleen tiukka"

Kun raja nostetaan 25:een, matkustaminen vapautetaan Euroopan tartuntatautiviraston torstain lukujen mukaan ainakin seuraavista Euroopan maista: Saksa, Ruotsi, Puola, Bulgaria, Norja, Slovakia, Liettua, Viro, Islanti, Kypros, Latvia ja Liechtenstein.

Matkustaminen rajoituksessa on Rajavartiolaitoksen mukaan sallittua tällä hetkellä Virosta, Latviasta, Liettuasta, Slovakiasta, Liechtensteinista, Italiasta, Unkarista ja Vatikaanista. Italian ja Unkarin uusimpien lukujen mukaan edes raja-arvo 25 ei sallisi niistä rajoituksetta Suomeen matkustamista.

Suomen luku oli tartuntatautiviraston mukaan torstaina 7,8 tartuntaa viimeisten 14 päivän sisällä 100 000:ta asukasta kohti.

EU:ssa on valmisteilla yhteinen liikennevalomalli, jotta vapaa liikkuvuus saataisiin palautettua.

Ohisalo myönsi, että Suomen linja on edelleen tiukka.

Lakimuutos velvoittaisi kuljetuspalvelun tarjoajat tarkistamaan koronatodistukset

Lakimuutos, jonka myötä osalta Suomeen saapuvista vaadittaisiin negatiivista koronatestin tulosta on ollut lausunnolla. Lakiluonnos velvoittaisi kuljetuspalvelun tarjoajat, esimerkiksi lentoyhtiöt, tarkistamaan matkustajien todistukset ja matkustajat puolestaan esittämään todistus kuljetusyrittäjälle ennen liikennevälineeseen nousemista.

Testi tulisi olla otettuna enintään 72 tuntia ennen matkan alkua. Lausuntokierroksella maanantaihin asti olevassa lakiluonnoksessa ehdotetaan, että testivaatimus koskisi alueita, joissa covid-taudin ilmaantuvuus olisi "suurta".

Vaatimus negatiivisesta testistä koskisi myös transit-matkustajia, joiden kauttakulkumaa olisi määritelty suuren ilmaantuvuuden maaksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset