Tiettyjä keinoja ei kannata käyttää kyyn pureman jälkeen — Jos kyy ehtii purra, niin tilanne on aina vakava

Kyypakkauksen tabletit voi ottaa, mutta siitäkin huolimatta purema vaatii sairaalahoitoa. Vältä tiettyjä vanhoja tapoja toimia.

Raimo Eerola

Kyykäärmeiden puremat ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin niitä sattuu. Itsehoito ei riitä, jos kyykäärme on purrut ihmistä.
Kyykäärmeiden puremat ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin niitä sattuu. Itsehoito ei riitä, jos kyykäärme on purrut ihmistä.

Kyykäärmeen pureman saaneita potilaita hoidetaan sairaalassa varsin harvoin. Kyynpurema vaatii kuitenkin aina sairaalan päivystyksessä käyntiä. Terveydenhuollon asiantuntija varoittaa joistakin kotikutoisista, niin sanotuista vanhan ajan keinoista, jotka saattavat oikeastaan vain pahentaa pureman saaneen potilaan tilaa.

Kun kyykäärme on purrut ihmistä, on päivystykseen lähtö tarpeen senkin vuoksi, että pureman jälkeiset reaktiot voivat ilmetä elimistössä vasta pidemmän ajan kuluttua.

— Hoitoon pitää hakeutua aina, kun kyseessä on ollut kyykäärme. Aikuisia tarkkaillaan sairaalassa tavallisesti 6–8 tunnin ajan. Lapsille purema on aina aikuisia vaarallisempi, kertoo Savonlinnan keskussairaalan päivystyksen ylilääkäri Minna Pitkänen.

— Lapsipotilas on lastenosastolla hoidossa ja tarkkailussa jopa 1–2 vuorokautta, koska oireet voivat todella tulla vasta paljon myöhemmin, Pitkänen sanoo.

Kyypakkauksen tehoa ei ole todistettu lääketieteellisesti

Kesälaitumille lähtiessään lomalainen pakkaa laukkuunsa usein Kyypakkauksen kaiken varalta. Pitkänen painottaa, ettei Kyypakkaus-tablettien ottaminen tositilanteessa missään nimessä riitä.

— Sen vaikutukseen ei pidä luottaa. On nimittäin niin, ettei lääkkeen tehoa ole tieteellisesti todistettu. Kyypakkaus on pieni, kiva ensiapu. Sairaalan päivystykseen kyyn pureman jälkeen täytyy mennä, vaikka tabletit olisi ensihätään otettukin, Pitkänen painottaa.

Kyy puree tavallisesti joko jalkaan tai käteen. Pitkänen ohjeistaa, että parhaiten toimivassa ensiavussa kättä tai jalkaa pidetään levossa ja liikkumatta.

Tämä on tärkeää siksi, ettei potilas itse aiheuta raajassa niin sanottua lihaspumppausta.

— Tämä ajatus perustuu taas siihen, että raajaa heilutettaessa syntyy lihaspumppausta, joka työntää kyyn vaarallista myrkkyä elimistössä eteenpäin. Tämä on hyvin tärkeä seikka huomioida, Pitkänen sanoo.

Aikoinaan puhuttiin myös käteen tai jalkaan laitettavan kiristyssiteen käyttämisestä ensiapuna kyyn puremaan. Konsti ei ole käyttökelpoinen.

— Sekin on sellainen ratkaisu, josta voi koitua potilaalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun kiristysside sidotaan liian topakasti käteen tai jalkaan, se voi estää kokonaan verenkierron raajassa. Tästä voi seurata turhaan ylimääräisiä ongelmia.

— Jos ajomatka sairaalaan on pitkä, niin pureman saaneen raajan pitäminen hieman kohollaan saattaa lievittää hieman turvotusta. Sitäkin voin suositella, Pitkänen toteaa.

Sairaalaan hakeutuva ihminen ei voi olla itse aina varma, että hänen huonon olonsa ja nilkkaan tulleen oudon jäljen aiheuttajana olisi kyykäärme.

Pitkäsen mukaan sairaalan henkilökunnankin on joskus hankala määrittää, onko kyseessä kyy, jos potilas ei ole sitä varmasti nähnyt.

— Epäselviä tapauksiakin välillä on. Me sitten harkitsemme tilanteen mukaan potilaan seurantaa sairaalaoloissa.

Ampiaisen pistojen vaikutukset ihmiseen ovat yksilöllisiä

Ylilääkäri Minna Pitkänen sanoo, että kyykäärmeen puremissa ja ampiaisen pistoissa on kyse aivan eri asioista, eikä niitä ole syytä rinnastaa keskenään.

Ampiaisen pistojen vaikutukset ihmisiin ovat hyvin yksilöllisiä.

— Jos ihminen tietää olevansa yliherkkä ampiaisen pistoille, on piston saatuaan hakeuduttava ammattilaisten apuun ehdottomasti. Seuraukset ovat kovin yksilöllisiä, mutta pahimmassa tapauksessa ampiaisen pistosta voi seurata shokkireaktio, jolloin hengitystiet saattavat tukkeutua, hän sanoo.

Voimakkaan yliherkkyysreaktion voi pysäyttää ainoastaan annoksella adrenaliinia. Jos ulottuvilla on adrenaliinikynä, eli kertakäyttöinen adrenaliiniruiske, se pitää pistää viivytyksettä reaktion saaneen reiden tai olkavarren lihakseen.

Jos taipumusta yliherkkyyteen on, pitää piston saatuaan hakeutua hoitoon heti. Ensiapulääkitystä voi saada jo ambulanssissa.


Luetuimmat

Kommentoidut