Kulmuni jättää ministerin tehtävät mediavalmennuskohun takia – Jatkaa keskustan puheenjohtajana

"Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta."

Roni Rekomaa

Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina iltapäivällä, että jättää valtiovarainministerin tehtävät mediavalmennuskohun takia.
Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina iltapäivällä, että jättää valtiovarainministerin tehtävät mediavalmennuskohun takia.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni jättää valtiovarainministerin tehtävät mediavalmennuskohun takia. Hän jatkaa keskustan puheenjohtajana ja keskusta jatkaa hallituksessa.

Kulmuni kertoi asiasta eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa. Hän kertoi informoineensa asiasta pääministeriä.

– Puheharjoituksessa harjoittelin esimerkkinä puoluekokouspuhetta. Sitä ei olisi pitänyt tehdä, Kulmuni sanoi.

Hän sanoo, ettei kiinnittänyt siinä hetkessä huomiota siihen, että harjoitteissa ei olisi pitänyt olla lainkaan osia, joilla voidaan nähdään liityntöjä tehtävään puoluejohdossa.

– Minun on kannettava poliittinen vastuu asiasta, vaikka en olekaan tiennyt kaikista kokonaisuuteen liittyvistä hankinnoista, enkä ole tilannut tai hankkinut niitä. Minullekin selvisi tähän kaikkeen käytetty kokonaissumma vasta tällä viikolla, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan keskusta ja keskustan eduskuntaryhmä valitsevat uuden ministerin mahdollisimman pian.

Marin: Yhteistyö keskustan kanssa jatkaa hallituksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Kulmunin eroa hallituksesta nopeasti tiedotustilaisuuden jälkeen tulleessa tiedotteessa.

– Tuen Katri Kulmunia hänen ratkaisussaan, joka oli varmasti vaikea. Arvostan häntä ihmisenä ja kiitän tähänastisesta yhteistyöstä.

Marinin mukaan yhteistyö keskustan kanssa jatkuu hallituksessa. Hän ei tiedotteen mukaan kommentoi asiaa toistaiseksi enempää.

Mediakoulutusta yli 56 000 eurolla ministeriön piikkiin

Jupakka alkoi, kun Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että entinen elinkeinoministeri ja nykyinen valtiovarainministeri Kulmuni on syksystä lähtien hankkinut viestintävalmennuksia Tekiriltä. Valmennukset on maksanut ensin työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja ministerinsalkun vaihduttua valtiovarainministeriö (VM).

Valtiovarainministeriön medialle toimittamien laskujen mukaan summa oli yhteensä yli 56 000 euroa. Se koostuu viidestä laskusta, jotka on päivätty elokuun 2019 ja maaliskuun 2020 välille.

Närää julkisuudessa ei ole herättänyt se, että Kulmuni on saanut apua esiintymisjännitykseensä, vaan se, että ison laskun ovat maksaneet ministeriöt eli käytännössä veronmaksajat. Nyt Kulmuni on lupautunut itse maksamaan laskun takaisin ministeriöille.

Mediassa on myös ihmetelty, onko Kulmuni ollut valmennettavana ministerin vai puolueen puheenjohtajan roolissa.

Luetuimmat