Kerro koronakokemuksistasi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle – Tarinasi voi päätyä tutkijoiden käyttöön

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kerää tietoja koronavirusepidemiaan liittyvistä tuntemuksista ja ilmiöistä, kuten vessapaperin hamstraamisesta ja kotikaranteenista. Muistikeruun tarkoituksena on kartuttaa kansallista kulttuuriperintöämme ja tallentaa arjen historiaa.

Juha Rika

SKS:N Koronakevät-keruussa voi kertoa omakohtaisia kokemuksia pandemiaan liittyen.
SKS:N Koronakevät-keruussa voi kertoa omakohtaisia kokemuksia pandemiaan liittyen.

Löytyykö kaapistasi kymmeniä rullia wc-paperia? Oletko kotona etätöissä tai ikäsi puolesta karanteenissa?

Vessapaperin hamstraamisesta ja muista poikkeusoloihin liittyvistä ilmiöistä ja tuntemuksista kerää tietoja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS.

Seura on aloittanut Koronakevät-keruun, jossa kuka tahansa voi kertoa omakohtaisia kokemuksiaan pandemiaan liittyen.

– Käynnistimme keruun, koska huomasimme, miten isoksi aihe on kasvanut ja miten monella tavalla se vaikuttaa ihmisten arkielämään. Epidemia muuttaa tunteita ja ajatuksia, SKS:n kokoelmapäällikkö Katri Kivilaakso kertoo.

Miten korona on vaikuttanut arkeen?

Kyselyssä kaivataan tietoa ja tarinoita, miten korona on vaikuttanut ihmisten arkeen, työssäkäyntiin tai opiskeluun. Myös koronaan sairastuneiden kokemukset ovat tervetulleita.

– Otamme vastaan kaikenlaista tietoa. Meille voi vaikkapa kertoa, mitä on tehnyt sen kyseisen päivän aikana. Itseäni kiinnostaa, miten ihmisten suhtautuminen asiaan on muuttunut kevään edetessä ja millaisia seurauksia sillä ajatellaan olevan maailmanlaajuisesti ja Suomessa.

Aineisto on tutkijoiden käytettävissä

Verkkokyselyyn voi vastata muutamalla lauseella tai kirjoittaa pidemmän tarinan. Mukaan voi myös liittää kuvia, ääntä tai videoita.

Keruu on avoinna kesään asti. Vastaukset talletetaan SKS:n arkistoon.

Tuloksista tiedotetaan ensi syksynä, minkä jälkeen aineisto on esimerkiksi tutkijoiden käytettävissä.

– SKS:n arkisto ei itse tee tutkimustyötä, mutta tarjoamme aineistoa muille vapaasti käytettäväksi. Uskon, että enemmin tai myöhemmin tätä aineistoa tullaan hyödyntämään erilaisissa tutkimuksissa.

Kyse arjen historian tallentamisesta

SKS:llä on tällä hetkellä meneillään useampia muistikeruita. Seura hakee tietoa muun muassa pendelöinnistä ja metsäsuhteesta.

Itseäni kiinnostaa, miten ihmisten suhtautuminen asiaan on muuttunut kevään edetessä ja millaisia seurauksia sillä ajatellaan olevan maailmanlaajuisesti ja Suomessa. — Katri Kivilaakso

Kivilaakson mukaan muistikeruiden tarkoituksena on kartuttaa kansallista kulttuuriperintöämme.

– Kyse on arjen historian ja ihmisten ajatusten tallentamisesta.

Kivilaakso sanoo, että uusi keruu poikkeaa aiemmista, sillä kukaan ei vielä tiedä, mitä tulee tapahtumaan ja mistä näkökulmasta aihetta tullaan tulevaisuudessa katsomaan.

– Viranomaislähteiden vastapainoksi tämä aineisto tarjoaa tutkijoille tietoa, mitä tavalliset ihmiset ovat tällä hetkellä kokeneet ja tunteneet.

Palvelee ihmisten tarvetta keskustella asioista

Kivilaakso povaa Koronakevät-keruusta suosittua. Heti ensimmäisinä päivinä vastauksia tuli useita kymmeniä.

Hänen mukaansa muistietokeruuseen ihmiset pääsevät kirjoittamaan tuntojaan hyvin samalla tavalla kuin sosiaalisessa mediassa.

– Tämä palvelee ihmisten tarvetta keskustella asioista.

Toisin kuin sosiaalisen median kanavissa, muistitietokeruuseen kirjoitettu viesti tulee säilymään mahdollisesti jopa vuosisatojen ajan.

– Vanhimmat seuramme aineistot ovat satoja vuosia vanhoja.

Keruu päättyy kesäkuussa

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS on vuonna 1831 perustettu tieteellinen seura ja kulttuurijärjestö.

Seura toimii tutkimuslaitoksena, humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kustantajana, suullisen ja kirjallisen kulttuurin arkistona, tieteellisenä erikoiskirjastona sekä kirjallisuuden viennin ja kääntämisen tukijana.

Seuraan kuuluu runsaat 2 300 jäsentä ja sen palveluksessa työskentelee tällä hetkellä noin 70 henkeä.

Koronakevätkeruuseen voi osallistua 15. kesäkuuta asti osoitteessa www.finlit.fi/koronakevat. Kaikkien vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset