Tilaajalle

”Rakastan siuta”, tekstasi 19-vuotias Petra Peippo läheisilleen ja aikoi surmata itsensä — Tuntemattoman käden kosketus pelasti hänet

Itsemurhaa yrittäneille ei ole tarjolla kansallista jälkihoitomallia, vaikka aiempi itsemurhayritys lisää itsemurhariskiä moninkertaiseksi. Epäkohtaan puututaan nyt itsemurhien ehkäisyn Käypä hoito -suosituksella. Petra Peippo on elossa, koska hän on kohdannut hyviä ja välittäviä ihmisiä oikealla hetkellä.

Minna Mänttäri

Vaikeimpina aikoinaan Petra Peippo halusi kuolla koko ajan. Nyt Peippo on tyytyväinen elämäänsä ja tasapainossa, mutta hän ei vieläkään käytä itsestään sanaa "onnellinen".
Vaikeimpina aikoinaan Petra Peippo halusi kuolla koko ajan. Nyt Peippo on tyytyväinen elämäänsä ja tasapainossa, mutta hän ei vieläkään käytä itsestään sanaa "onnellinen".

Lappeenrantalainen Petra Peippo, 19, on halunnut tappaa itsensä monta kertaa. Viisitoistavuotiaana, alkuvuodesta 2016, Peippo kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, koska hän oli vahingoittanut itseään viiltelemällä. Vain pari kuukautta aiemmin Peippo istui maantiesillalla ja kirjoitti kolmelle läheiselleen viestit: ”Rakastan siuta.” Viestit olivat hyvästejä, sillä seuraavaksi Peippo aikoi pudottautua sillalta alas tielle. Sattumalta ohi kulkenut lenkkeilijä kuitenkin esti itsemurhan.
— En ole laskenut, kuinka monta kertaa yritin tappaa itseni. Kaksi pahinta kertaa ovat jääneet mieleeni.

Peipon elämä oli mennyt solmuun joulukuussa 2015. Hän oli tuolloin vaikeiden mielenterveyden häiriöiden takia osastohoidossa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) Lasten ja nuorten talossa, jossa häntä hoidettiin kaikkiaan yhdeksän kuukautta.

Peippo sairastui keskivaikeaan masennukseen jo 12-vuotiaana, mutta vajosi entistä syvempiin vesiin syksyllä 2015, kun koulussa alkoi yhdeksäs luokka. Peippo pelkäsi, pääsisikö hän peruskoulusta läpi.

Yhtenä syynä pahaan oloon oli se, että Peippoa kiusattiin koulussa useita vuosia. Teini-ikäisenä itseinho ja paha olo alkoivat purkautua niin, että Peippo satutti itseään. Pahimpina aikoina hänet lähetettiin nuorten suljetulle psykiatriselle osastolle Kuusankoskelle.

Henkinen paha olo tuntui kivulta, johon mikään lääke ei auttanut. Peippo muistaa, että toukokuuhun 2016 mennessä hänelle oli määrätty seitsemää eri psyykenlääkettä, joita hän söi samaan aikaan masennuksen, ahdistuksen ja unettomuuden vuoksi.
— Pää oli noihin aikoihin täysin sumussa. Ainut päämäärä elämässä oli tappaa itseni.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut