Taidekeskus Salmela aloittaa kesäkauden ilman avajaiskonserttia – Heinäkuun konserttien kohtalo edelleen pimennossa

Tiistaina varmistuneet linjaukset kesäkuun yleisötilaisuuksien järjestämisestä tulivat Salmelan avajaisten kannalta liian myöhään.

Jaakko Avikainen

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala harmittelee, että ohjeet kesäkuun tapahtumista tulivat niin myöhään. Arkistokuva.
Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala harmittelee, että ohjeet kesäkuun tapahtumista tulivat niin myöhään. Arkistokuva.

Mäntyharjussa sijaitsevassa Taidekeskus Salmelassa on odotettu koko kevät jännityksellä, millaisia rajoituksia valtioneuvosto asettaa kesän tapahtumien järjestämiselle. Toukokuun alussa taidekeskus ehti jo kertaalleen ilmoittaa siirtävänsä tai peruvansa valtaosan kesän tapahtumistaan.

Tiistaina aluehallintovirastot vihdoin löivät lukkoon, että kesäkuussa on lupa järjestää 50–500 hengen yleisötilaisuuksia, jos niissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön antamaa turvaohjetta.

Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala kertoo, että luvasta huolimatta taidekeskus peruu kesäkauden avajaistapahtumansa. Kesäkuun 6. päivälle suunnitelluissa avajaisissa olisi ollut ohjelmassa Kaartin soittokunnan konsertti.

– Ohjeistus tuli niin myöhään, että tähän oli mahdotonta valmistautua, Hoikkala harmittelee.

"Heinäkuusta en uskalla vielä sanoa"

Sen sijaan tähtitieteen emeritusprofessorin Esko Valtaojan yleisöluento on tarkoitus pitää suunnitellusti 27. kesäkuuta. Lisäksi Hoikkala itse esiintyy saksofonia soittaen Salmelan puistonäyttämöllä joka keskiviikko, lauantai ja sunnuntai kello 13.

– Heinäkuun ohjeethan annetaan noin neljä viikkoa aiemmin, eli heinäkuusta en uskalla vielä sanoa. Meillä on pieni yllätysmuutos sinne tulossa, jos kaikki järjestyy. Emme haluaisi kuitenkaan olla ensimmäisten joukossa isoa tapahtumaa järjestämässä, koska turvallisuuspuoli täytyy miettiä hyvin tarkkaan, Hoikkala sanoo.

Moni heinäkuulle aiottu konsertti on jo siirretty kesään 2021. Siirrettyihin konsertteihin kuuluvat J. Karjalaisen ja Tero Vaara & Mamba -yhtyeen konsertit sekä yhteiskonsertti, jossa olisivat esiintyneet esimerkiksi Jussi Raittinen, Vicky Rosti ja Mikko Alatalo. Myös kalliomaalauksia käsittelevä luento siirtyy.

Lisäksi Jyväskylä Sinfonian konsertti on peruttu kokonaan.

Alun perin Salmelassa oli tarkoitus järjestää kesällä kahdeksan konserttia.

Näyttelyissä noudatetaan turvajärjestelyjä

Salmelan näyttelyt avautuvat 6. kesäkuuta, ja kuvataidenäyttely on avoinna 9. elokuuta saakka. Hoikkala kertoo, että näyttelyissä huolehditaan turvallisuudesta esimerkiksi kävijöille etukäteen annettavilla saapumisohjeilla ja näyttelyihin laitettavilla opasteilla sekä kulkusuuntia kuvaavilla nuolilla.

– On suuri positiivinen asia, että voimme avata näyttelyt, Hoikkala sanoo.

Luetuimmat