Hallituksen määrä kertoa koronarajoitusten jatkosta

Neuvottelut joidenkin rajoitusten mahdollisesta purkamisesta jatkuvat vielä aamulla.

Mikko Stig/Lehtikuva

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vastasi toimittajien kysymyksiin ennen hallituksen neuvotteluita sunnuntaina.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vastasi toimittajien kysymyksiin ennen hallituksen neuvotteluita sunnuntaina.

Hallituksen on tänään maanantaina määrä kertoa koronarajoitusten jatkosta ja joidenkin rajoitusten mahdollisesta purkamisesta.

Hallitus neuvotteli asiasta sunnuntaina koko päivän Säätytalossa Helsingissä. Hallituksen oli alun perin tarkoitus kertoa neuvottelujen tuloksista jo sunnuntaina, mutta neuvottelut venyivät odotettua pidemmiksi ja niitä kerrottiin jatkettavan vielä maanantaina aamulla.

Neuvottelujen venyminen johtui STT:n saamien tietojen mukaan siitä, että neuvotteluissa oli esillä paljon läpikäytäviä asioita ja rajoituksia koskevissa muotoiluissa haluttiin olla tarkkoja.

Hallitus kävi eilen koronaviruksen leviämisen vastaisia rajoitustoimia läpi kansliapäällikkö Martti Hetemäen työryhmän raportin pohjalta. Hallitus asetti huhtikuun alussa Hetemäen johtaman valmisteluryhmän, jonka on määrä viitoittaa Suomen tie ulos koronakriisistä.

Raportin sisältöä ei viikonlopun aikana kerrottu julkisuuteen. Linjana oli, että raportti olisi julkinen vasta hallituksen neuvotteluiden jälkeen.

Kirjastojen rajoituksia puretaan?

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) muistutti ennen neuvottelujen alkamista, että jossain vaiheessa rajoituksia voidaan taas joutua myös kiristämään.

– Me voimme pikkuhiljaa avata yhteiskuntaa ja luopua joistakin rajoituksista. Mutta me emme ole missään nimessä vielä päihittäneet koronavirusta, joten jossain vaiheessa saattaa tulla myös kiristyksiä, Kulmuni sanoi.

STT:n haastattelema hallituslähde arvioi lauantaina, että päätöksiä oli todennäköisesti luvassa ainakin kirjastoja koskevien rajoitusten osittaisesta purkamisesta. Kirjastojen toimintaan uskottiin jäävän jonkinlaisia rajoituksia, eli esimerkiksi kirjastoissa normaalisti pidettäviä tapahtumia ei välttämättä voida järjestää.

Myös museoiden toimintarajoituksiin saattoi olla tulossa helpotuksia, STT:lle arvioitiin.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt rajoitusten hellittämisestä peruskoulujen ja päiväkotien osalta. Lähiopetus peruskouluissa alkaa jälleen 14. toukokuuta.

Uusimmat uutiset