Kari Kinnarin 60 ikävuoteen ja 35 vuoteen taiteilijaelämää mahtuu dramaattisiakin kokemuksia — Vuonna 2010 todettu imukudossyöpä hiljensi mutta ei pysäyttänyt näyttelijäkonkaria

Kari Kinnarilla on tänä keväänä kaksin verroin juhlittavaa. Ensin hän täyttää 60 vuotta ja heti perään on 35-vuotistaiteilijajuhlan vuoro.

Joonas Tapaninen

Kari Kinnari täyttää ensi viikolla 60 vuotta.
Kari Kinnari täyttää ensi viikolla 60 vuotta.

Teatteri Imatran vakiokalustoon jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan kuulunut Kari Kinnari sai tulikasteensa ammattinäyttelijänä Riihimäen teatterissa keväällä 1983.

Taiteilijauran 35-vuotisetapin lisäksi Kinnari saavuttaa tänä keväänä toisenkin kunnioitettavan virstanpylvään, kun mittariin värähtää viikon päästä perjantaina 60 vuotta.

Merkkipäivän odottelu on sujunut työn merkeissä. Kinnarilla on tärkeä rooli Passepartoutina lauantaina ensi-iltaan tulevassa Matka maailman ympäri -näytelmässä.

Kinnari kertoo päässeensä elementtiinsä jo näytelmän harjoituksissa.

— Tässä näytelmässä erikoiskivaa on ollut se, että olen omalla luvalla ja ohjaajan suostumuksella saanut vaikuttaa taistelukoreografioihin.

Monologit uran huippukohtia

Kinnarin mieltymys fyysiseen teatteriin juontaa nuoruusvuosiin 1980-luvun alkuun, jolloin hän opiskeli Ruotsissa yksityisessä Lundin teatterikoulussa. Suomeen suuntaus levisi vasta vähitellen.

— Puheteatteripainotteisuus näkyi vielä alkuvuosina Riihimäelläkin. Jouduin taistelemaan sen kanssa, mihin suuntaudun. Halusin tehdä asioita isommin, niin kuin katuteatteriesityksissä.

Lundista saadut opit kasvattivat Kinnaria myös tarinankertojana. Uransa mittavimmaksi työksi hän mainitsee itse käsikirjoittamansa kaksituntisen stand up -esityksen Jalat jalosti levällään.

Anne Vihavainen

Parempi myöhään -komediassa esiintyivät Ulla Järnstedt (vas.), Aki Honkatukia, Hanna Kaskela ja Kari Kinnari. Arkistokuva syyskuulta 2015.

Uran kohokohdiksi ovat muutenkin nousseet monologit. Vuonna 2004 ensi-iltansa saanut ja siitä lähtien harvakseltaan ympäri maata esitetty Johanneksen evankeliumi on niistä tunnetuin.

— Omia esityksiä on toisinaan kiva tehdä, mutta yleisöä niistä on vaikea saada innostumaan. Monologi on vähän kuin hiilimonoksidi: ihmiset lähtevät heti karkuun, kun kuulevat sen sanan. Sen takia nykyisin puhutaankin mieluummin stand upista.

Kuuden teatterinjohtajan alaisuudessa

Liityttyään Teatteri Imatran näyttelijäkaartiin 1989 Kinnari on näytellyt kuuden teatterinjohtajan alaisuudessa: Tuomas Vuorisen, Pekka Laran, Kristo Kekaraisen, Pekka Laasosen, Antti Vartialan ja Timo Rissasen. Teatterin linja on muuttunut vuosien varrella viihteellisempään suuntaan.

— En sano, että se olisi teatterinjohtajista kiinni, vaan teatterien omavastuu on kasvanut.

Kipinä kiertävästä teatterista

Kari Kinnarin juuret ovat Pohjanmaalla, pienessä ruotsinkielisessä Maalahden kunnassa.

— Olen oikeastaan kolmen pitäjän kasvatti, sillä olen syntyisin Laihialta, varttunut Maalahdessa ja käynyt oppikoulun sekä lukion Jurvassa, kertoo Kinnari.

Ari Nakari

Teatteri Imatra. Hobitti. Bilbo Reppuli (Aki Honkatukia) ja Klonkku (Kari Kinnari)

Siellä laakeiden peltojen keskellä kaukana suurkaupunkien valoista Kinnari sai teatterikärpäsen pureman, kun koulussa vieraillut teatteriryhmä teki nuorukaiseen vaikutuksen.

— Esitykset olivat mitä olivat, mutta niiden henki oli jotenkin jännä. Ryhmään kuului kaksi miestä ja kaksi naista. He matkasivat neliovisella henkilöautolla, jonka katolla olleessa laatikossa pahvilavasteet kulkivat. Muistan ajatelleeni, että tuon täytyy olla makeaa elämää.

Ensikosketus teatteriin Turussa

Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Kinnari pääsi Turun yliopistoon lukemaan historiaa. Ensikosketus teatterimaailmaan tulikin Turun yliopistoteatterin kautta.

— Ensimmäinen roolini oli näytellä juoppoa. Minua kehuttiin hyväksi juopoksi, vaikka itsestäni tuntui, etten ollut sopiva rooliin, Kinnari naurahtaa.

Vieroksunnan roolia kohtaan selittänee Kinnarin urheilutausta. Suunnistus ja hiihto ovat yhä miehelle läheisiä. Vielä vuonna 2010 Kinnari tykitti cooperin testissä 52-vuotiaana 3 040 metriä.

— Juha Väätäisen EM-voitoista innostukseni lähti, silloin oli juoksijalupauksia joka kylällä.

Vakava sairaus säikäytti

Seitsemän vuotta sitten Kinnari kävi läpi elämänsä rankinta koettelemusta. Syksyllä 2010 todettu imukudossyöpä saatiin taltutettua, mutta vasta rankan sytostaattikuurin jälkeen.

Jälkikäteen kysyin lääkäreiltä, kauanko olisin elänyt, jos sairautta ei olisi silloin todettu. Sain vastaukseksi, että 3—4 kuukautta.

— Se oli tosi kova paikka. Jälkikäteen kysyin lääkäreiltä, kauanko olisin elänyt, jos sairautta ei olisi silloin todettu. Sain vastaukseksi, että 3—4 kuukautta, Kinnari hymähtää.

Sairauden takia Kinnari joutui jättäytymään pois Elvis-musikaalista. Liikuntaa hän ei kuitenkaan jättänyt, vaan jo melko pian diagnoosin jälkeen hän huiteli Joutsenossa puolimaratonilla. Edes hoitojen aikana Kinnari ei malttanut pysyä pois hiihtoladuilta. Kunnes seinä nousi vastaan.

— Yhtenä päivänä hoitojen jälkeen tuttua mäkeä noustessa rinnassa alkoi hakkaamaan. Syke kävi vaarallisen korkealla, kunnes se tasaantui. Säikähdin niin, että sen jälkeen otin rauhallisemmin. Nousin samaa mäkeä pari päivää sitten ja edelleen se on kova kivuttava.

Vastanäyttelijän mies tuli mustasukkaiseksi

Sairaus jätti jälkeensä henkisesti ja fyysisesti muuttuneen miehen. Huipputulokset cooperissa ovat mennyttä, mutta elämä ja näytteleminen maistuvat sitäkin suloisemmalta.

Näyttelijäurallaan Kari Kinnari on kohdannut myös koomisia tilanteita. Vuosikymmeniä sitten Liian paksu perhoseksi -näytelmää tähdittäessään hänen vastanäyttelijänsä mies oli vakuuttunut, että Kinnarilla on kollegaansa suhde.

— Vaikka emme edes pussanneet, meillä synkkasi lavalla niin hyvin, että mies oli tullut oikeasti mustasukkaiseksi teoksen nähtyään. Näyttelijänä otin sen tietenkin kohteliaisuutena.

Tekemistä riittää eläkkeelläkin

Kun Kinnari viiden vuoden ja kolmen kuukauden päästä lähtee viettämään ansaittuja eläkepäiviä, tekemistä riittää. Tyhjän päälle jääminen ei pelota.

— Jos kuntoa piisaa, jatkan hommia omaan rauhalliseen tahtiin. Elämästä ei voi jäädä eläkkeelle, on suuri ajattelija Arnold Schwarzeneggerkin sanonut.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Uusimmat uutiset