Antiikkimessut , kesäteatteria, Virran klubia ja bluesia kyläkaupalla — Poimi viikonlopun menovinkit tästä

Simpeleen Antiikki ja keräily -kesäpäiviä vietetään jälleen tänä viikonloppuna, nyt jo 21. kertaa.

Anniina Meuronen

Kaupankäyntiä Antiikki ja Keräily -kesäpäivillä vuonna 2015. Tänä vuonna tapahtumaan osallistuu noin 80 myyjää.
Kaupankäyntiä Antiikki ja Keräily -kesäpäivillä vuonna 2015. Tänä vuonna tapahtumaan osallistuu noin 80 myyjää.

Rautjärven kulttuuriviikko huipentuu tänä viikonloppuna Simpeleen Antiikki ja keräily -kesäpäiviin. Tänä vuonna tapahtuma kulkee teemalla Sodan vuodet.

Teema valikoitui hyvän ajoituksen takia. Paikalliset reservijärjestöt aloittivat kolme vuotta sitten sota-aikaan liittyvän hankkeen ja nyt hanke on valmistunut, valottaa projektipäällikkö Keijo Asikainen.

— Sodan aikana sekä Rautjärvellä että Simpeleellä oli noin 20 000 ihmistä kummassakin. Väkimäärä koostui sekä tänne kootuista divisioonista, että siviileistä, jotka eivät pystyneet lähtemään sodan jaloista pakoon.

Sotahistoriahanke on pystyttänyt sota-aikaisten kohteiden luo infotauluja. Yksi niistä oli esimerkiksi keskellä kylää seisonut ilmavalvontatorni. Lotat valvoivat ilmatilaa tornista 24 tuntia vuorokaudessa.

Antiikki- ja keräilypäivillä sotateemaan pääsee sukeltamaan paljon infotauluja syvemmin, sillä niiden ohjelmaan sisältyy esimerkiksi sota-aiheisia näyttelyjä ja luentoja.

Näyttelyjä ovat koonneet erilaiset yhdistykset. Esimerkiksi Simpeleen Karjalaisseura on koonnut näyttelyn aiheesta aiheesta Evakot ja siviilit, ja Simpeleen Martat aiheesta sodanajan keittiö.

Myös sota-aiheisia luentoja on tarjolla sekä lauantaina että sunnuntaina. Molempina päivinä ohjelmassa ovat samat luennot, mutta niiden kellonajat eroavat toisistaan hieman. Tarkat ajat voi katsoa sivustolta simpeleenantiikki.fi.

Molemmat luentopäivät aloittaa Vesa Salomaa, joka kertoo desanttitapauksista Rautjärvellä vuosina 1941 — 1944. Tämä luento kestää puoli tuntia, sen sijaan päivän muut luennot ovat tunnin mittaisia.

Salomaan jälkeen Risto Pajari kertoo Rautjärven kesästä vuonna 1941 ja Timo Patosuo valottaa sitä, millaista tuona samana kesänä oli Simpeleellä.

Luentotilaisuudet päättää Seppo Sahla, joka kertoo Simpeleen ja Rautjärven evakuoinneista.

Lauantaipäivään mahtuu myös sota-ajan lauluja, yhteislaulua ja draamaa. Niitä esittävät Ville Kuusisto, Mika Albertsson sekä Soitin- ja lauluyhtye Kotimaa.

Sunnuntain ohjelma on pyhitetty lapsille. Päivän aikana Metsätontut Varpu ja Naava kertoilevat heille kaukaisista ajoista, leikittävät ja laulattavat. Lapsetkin pääsevät välillä soittelemaan heidän soittimillaan.

Sunnuntaina musisoi myös kolmen rautjärveläistaustaisen naisen Vaimomatskuu -trio. Ensimmäisessä setissään trio koostuu jopa neljästä soittajasta, sillä naiskolmikkoa vahvistaa vielä Kati Häyhä harmonikallaan. Luvassa on sota-ajan iskelmiä ja kesäistä tunnelmointia: Maria Wallenius laulaa, Sini Siitonen, laulaa ja soittaa selloa ja Sanna Kurronen soittaa pianoa.

Tällä kertaa Antiikki ja keräily -kesäpäiville osallistuu noin 80 myyjää, kertoo Asikainen.

Antiikki ja Keräily Kesäpäivät Simpeleellä 13.–14.7. klo 10-16

Vielä ehtii Aholan kesäteatteriin

tutustumaan Jurmuun

Onko Aholan kesäteatterin Jurmu -näytelmä vielä näkemättä? Nyt alkavat olla viimeiset mahdollisuudet sen näkemiseen, sillä esityksiä on enää tulevana viikonloppuna: lauantaina yksi ja sunnuntaina yksi. Jurmu-komedia on teatterin omaa tuotantoa ja se pureutuu muun muassa perhesuhteiden dynamiikkaan. Näytelmässä sisarukset ja heidän jälkikasvunsa etsivät yhteistä säveltä — ja kenties löytävätkin?

Jurmu-draamakomedia, Aholan kesäteatteri (Aholantie 752, Joutseno), la 13.7 klo 14 ja su 14.7 klo 17.

mIKA sTRANDÉN

Utulan kyläkauppa juhlii, kauppias Peter Kihl juhlittaa.
Utulan kyläkauppa juhlii, kauppias Peter Kihl juhlittaa.

Blues soi illan hämyssä, kun Utulan

kyläkaupalla vietetään juhlia

Utulan kyläkauppa Ruokolahdella viettää synttäreitään koko tämän viikonlopun. Kauppa täyttää peräti 80 vuotta.

Musiikkiesitysten osalta juhlat korkkaa käyntiin Pepe Ahlqvist duo, joka esiintyy kaupalla perjantaina, klo 22.

Lauantaina kauppa juhlii kerrassaan säädyttömissä merkeissä, sillä silloin paikan päälle saapuu Jean S. -orkesterin keulakuvanakin tunnetun Antti Paavilaisen, sekä muun muassa Taikapeili-duosta ja Idols- ohjelman tuomaripöydästä tutun Nina Tapion johtama Säädyttömät-yhtye.

Säädyttömiin kuuluu koko joukko muusikoita, Paavilaisen ja Tapion lisäksi peräti yhdeksän.

Sunnuntaina laulutaitojaan voi esittää kuka tahansa, sillä silloin on vuorossa karaokea. Laulattajana toimii legendaarinen Iso K. Kultakurkut voivat esittää karaoketaitojaan kello 16:sta kello 21 saakka.

Utulan kyläkauppa juhlii pe — su, 12. — 14.7, Utulantie 1045 Ruokolahti.

Harppumusiikkia ja laulua Veteraanimuseolla

Imatran Veteraanimuseo isännöi jälleen klassista konserttia tulevana sunnuntaina. Tällä kertaa vuorossa harppusooloja, sekä lauluja harpun säestyksellä. Harpun kera taituroi muusikko Lily-Marlene Puusepp, laulusta vastaa Petteri Lehikoinen, jonka ääntä monet laulutaiteen mestarit luonnehtineet yhdeksi maailman kauneimmista baritoniäänistä.

Luvassa on tulkintoja Oskar Merikannon, ranskalaisen harpisti Marcel Lucien Tournierin ja Toivo Kuulan kappaleista. Lippujen hintaan sisältyy myös kakkukahvitarjoilu.

Kesäillan idylli, Veteraanimuseo su 14.7. klo 16.

Elina Maurinen

Juho Maurinen ja Maurisen Akan Poika viihdyttävät kesäklubilla.
Juho Maurinen ja Maurisen Akan Poika viihdyttävät kesäklubilla.

Maurisen Akan Poika Virran kesäklubilla

Virran kesäklubilla kuullaan lauantaina omalla tavallaan perisuomalaista melankoliaa, kun sen valloittaa Maurisen Akan Poika. Eli luvassa on sekä hentoista runoutta että maanista humppajyräämistä, karjalaista murhevalssia, balkanilaista räkähumppaa ja pehmeää keinumisjatsia.

Bändin omien luonnehdintojen mukaan: tässä on teille tanssiorkesteri laskuhumalaisesta unesta. Ja sitä paitsi, bändi missä on puhaltimia ja viulu, on aina hyvä.

Ennen keikkaa kaikki innokkaat pääsevät esittelemään omia laulu- tai muita taitojaan avoimen mikin ääreen, sillä puoli tuntia kestävä Open mic-osuus alkaa klo 18.

Maurisen Akan Poika, Virran kesäklubi la 13.7. Klubi avautuu klo 18.

Suuntana Konnalamminhaka

Tänä viikonloppuna on jälleen aika Ruokolahden Sydänyhdistyksen kuukausivaellukselle. Sen suuntana on Pohjalankila ja kosteikon partaalla oleva kota, sillä siellä vaeltajia odottaa kyläyhdistyksen edustus. Kyläyhdistys kertoo kertoo vaeltajille muun muassa järven pelastamisesta, sekä siitä, miten ja miksi kosteikko syntyi.

Vaelluksella edetään leppoisaa retkeilyvauhtia. Matkaa on peninkulman verran ja sen varrelle mahtuu evästaukoja. Vaellukselle voivat osallistua kaikki halukkaat. Mukaan pääsee, kun tulee lauantaiaamuna klo 9 Ruokolahden koulun parkkipaikalle: sieltä lähemmäs määränpäätä lähtee ilmainen bussikuljetus.

Ruokolahden Sydänyhdostyksen kuukausivaellus, la 13.7 klo 9, kokoontuminen Ruokolahden koulun parkkipaikalle.

Katso lisää tapahtumia Uuutisvuoksen verkkolehden tapahtumapalstalta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset