Museotie kutsuu, beach volleyta Ukonlinnassa, etnofestivaali ja vuonohevosia —Katso viikonlopun menovinkit tästä

Taneli Toikka

Viime vuonna Päivä museotiellä -tapahtumaan osallistui myös Anu ja Timo Tanskasen hunajakoju.
Viime vuonna Päivä museotiellä -tapahtumaan osallistui myös Anu ja Timo Tanskasen hunajakoju.

Niskapietilän museotien varrella on tänä vuonna kymmenen käyntikohdetta

Jälleen on tullut se aika, kun voi ajella isolla joukolla pitkin Museotietä ja katsella, mitä kaikkea sen varrella oikein ollaan.

Tällä kertaa Niskapietiläntien varrella ja lähikylissä on kaikkiaan kymmenen kohdetta, jossa vierailla. Ja niihin mahtuu enemmän musiikki- ja musiikkiteatteriesityksiä kuin ikinä aikaisemmin.

Miettilän reservikasarmialueella tapahtuu musiikkiteatteria kahteen otteeseen, kello 11.30 ja 12.30. Ruokolahden musiikkiteatteri puolestaan esiintyy peräti kahdessa paikassa. Mutta ei huolta, kummassakin paikassa se kattaa esiin aivan eri esitykset — joskin niistä kumpikin perustuu paikalliseen historiaan.

Ruokolahden musiikkiteatteri esiintyy Kuokkalammin seuratalolla kello 12, 13 ja 14, sekä Kurosen suutarimuseolla Rautionkylässä kello 13.30 ja 14.30.

Myös tämänkertaisessa uutuuskohteessa tarjoillaan musiikkia. Uutuuskohde on Vilkonkylän perhepiha Miettilässä ja siellä väen viihdyttämisestä vastaavat Hanna ja Samuli Saarela. He esittävät vanhoja koululauluja tasatunnein.

Soitto soi myös Laurilan kylätuvalla: siellä esiintyy kylämuusikoita pitkin päivää.

Lisäksi Rautjärven puukirkossa järjestetään päivän aikana kaksi hartaushetkeä, ensimmäinen kello 13 ja toinen tuntia myöhemmin.

Muuten Museotien varrelta löytyy paljon perinteistä ja hyväksi havaittua tarjontaa. Mutta reitin uusi kohde, Vilkonkylän perhepiha on järjestänyt paikalle kaikenlaista, minkä voisi kuvitella kiinnostavan etenkin lapsia: sen pihapiiriin on rakennettu esimerkiksi keppihevosrata ja naperoiden ongintapaikka.

Ja pääosassa on paikallinen elämä. Siksi monen kohteen pihalla on myös eläimiä joita ihastella ja kenties rapsutellakin. Tarjolla on myös taidetta ja työnäytöksiä, kansallispukuja, kanoja ja kaverikoiria, risutöitä ja ylämaankarjan lihaa.

Sekä kaikenlaista mitä nyt kuvitella saattaa — tai ei saata: esimerkiksi Laurilan kylätalolle järjestetty lasten värilaboratorio pistää heti mielikuvituksen liikkeelle. Mitähän ihmettä se tarkoittaa?

Eikä tämän reitin varrella ainakaan nälkä pääse yllättämään. Tarjolla on muun muassa muurikkalettuja, ruispuuroa, ryynirieskaa, mustikkaräättiä, täytekakkua, gulassikeittoa ja grillimakkaraa.

Museotielle menijöiden kannattaa kuitenkin varata käteistä mukaan. Museotietä voi ajella kummasta suunnasta vain. Imatralta tulijat voivat lähteä liikkeelle Rautionkylästä ja Rautjärven suunnasta tulijat Miettilästä.

Miettilässä voi tutustua vaikka siihen, millaista oli elää edellisten sotien aikaan. Siihen voi tutustua sekä reservikasarmialueen museoissa, että IT-muistomerkillä.

Museotien kymmenen kohdetta vuonna 2019 ovat Kurosen suutarimuseo, Rajamuseo, Laurilan kylätupa, Kuokkalammin seuratalo, Kankaanmäentien ”S-serkut”, Purnujärven IT-muistomerkki, Vilkonkylän perhepiha, Matintalon luomutila, Miettilän reservikasarmialue Kollaa- ja Simo Häyhä -museoineen sekä kotiseutumuseoineen, sekä Rautjärven Pitäjäntupa ja puukirkko.

IT-muistomerkillä, reservikasarmialueella ja puukirkolla on paikalla myös oppaita.

Päivä museotiellä, Niskapietilän museotie su 11.8. klo 11 — 16. Muesotie kutsuu jo 23. kerran.

Toni Degerlund

Viikonloppuna pelataan rantalentistä.
Viikonloppuna pelataan rantalentistä.

Beach volleytä Ukonlinnassa

Toivotaan, että tänä viikonloppuna riittää kaunista säätä, sillä tälle lajille se passaisi kuin nenä päähän. Viikonloppuna nimittäin järjestetään Imatra Beach volley -rantalentopalloturnaus Ukonlinnan beach volley -kentillä.

Turnaus tapahtuu lauantaina ja sunnuntaina, siten, että miesten ja naisten sarjat pelataan lauantaina ja sekasarja sunnuntaina. Kummankin päivän ottelut alkavat aamukymmeneltä.

Imatra Beach volley la 10. ja su 11.8, klo 10, Ukonlinna.

Kai Skyttä

Näin lennokasta oli IPV-Pattijoki -ottelussa.
Näin lennokasta oli IPV-Pattijoki -ottelussa.

IPV kohtaa Tahkon

Sunnuntaina pääsee jännittämään! Tilannehan on nimittäin se, että sunnuntaina pelataan IPV:n runkosarjan viimeinen kotiottelu ja toiseksi viimeinen kierros Superpesiksessä.

Ja vastustajaksi Ukonniemeen saapuu Hyvinkään Tahko.

IPV:llä on toistaiseksi hallussaan viimeinen pudotuspeleihin oikeuttava paikka, eli sija 8.

Panoksena ovat pudotuspelit. Taistelu on tiukka ja näyttää siltä, että imatralaiset tarvitsevat siitä voiton. Miten tässä oikein käy?

IPV — Hyvinkään Tahko, su 11.8 klo 17, Ukonniemen pesäpallostadion.

Lauri Vuorenmaa

Miltä näytti kuu Apollon silmin?
Miltä näytti kuu Apollon silmin?

Näyttely kuulennoista

Siitä on nyt 50 vuotta ja joitakin viikkoja, kun Neil Armstrong astui Kuun pinnalle ja sanoi kuolemattomat sanansa. Sen kunniaksi Rautjärven kirjastossa on Apollo 11-lentoa ja kuuta käsittelevä näyttely.

Kimmo Parikan käsialaa oleva näyttely on vallannut sekä Kirsti-salin että kirjastosalin ja sitä voi ihailla koko elokuun ajan, kirjaston aukioloaikoina.

Kimmo Parikka: Kuu — Apollon silmin. Rautjärven kirjasto 2. — 30.8.

Janne Lehtonen

Vuononhevoset esittäytyvät perjantaina. Kuvassa myös Vuonohevostalli Rajavaelluksen Heli Pitkänen.
Vuononhevoset esittäytyvät perjantaina. Kuvassa myös Vuonohevostalli Rajavaelluksen Heli Pitkänen.

Vuonohevoset esittäytyvät

Tältä se näyttää, kun vuonohevoset palaavat juurilleen ja viikinkien ratsuiksi.

Vuonohevostalli rajavaellus ja Rajavaelluksen ratsastajat järjestävät tämänvuotisen ratsastusnäytöksen perjantaina 9.8 kello 18 alkaen.

Paikalle, osoitteeseen Hallikkalantie 8 kannattaa kuitenkin tulla jo aikaisemmin, ainakin jos on kiinnostunut koittamaan talutusratsastusta. Sellaista on tarjolla kello 17 — 17.45 välisenä aikana.

Woihan Wiikinki, ratsastusnäytös pe 9.8 klo 18, Hallikkalantie 8

Mitä tiedät mordvalaisista?

Jos tietosi ovat päässeet hämärtymään, niin tänä viikonloppuna kannattaa olla hereillä. Mordvalaiset ovat nimittäin pääosassa tämänvuotisilla Etnofestivaaleilla, jotka järjestetään sekä Imatralla, että Lappeenrannassa.

Tänä vuonna festivaali on peräti kolmipäiväinen. Se alkaa perjantaina seminaarilla, joka käsittelee muun muassa mordvalaisen kansan historiaa, kansallisia perinteitä, tapoja, ruokaa ja kieltä. Seminaari pidetään kulttuuritalo Virrassa ja se alkaa kello 10.

Lauantaina 10. elokuuta järjestetään imatralaisella Hiljan pihalla mordvalaisesta kansanmusiikista ja kansantanssista koostuva konsertti. Konsertin kävijät voivat tutustua samalla myös mordvalaisiin käsitöihin ja perinneruokaan.

Samanlainen konsertti pidetään Lappeenrannan Satamatorilla sunnuntaina 11. elokuuta.

Festivaalin yhteydessä Imatran kulttuuritalo Virrassa on esillä Mordvan alueen etnisiä pukuja esittelevä näyttely. Näyttely on koottu Budapestin etnografisen museon, Lorand Etvesin yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisten tutkimusmatkojen tulosten perusteella.

Tänä vuonna festivaalin kunniavieraaksi saapuu moskovalainen Meri Rusanova. Hän on Venäjän kansalliskulttuurikeskuksen johtaja ja suomalais-ugrilaisen osaston kuraattori.

Etnofestivaalia on järjestetty Imatralla vuodesta 2015. Se esittelee vuosittain jonkun ugrilaisen kansan kulttuuriperinnettä ja sen järjestää Etelä-Karjalan kulttuuriyhdistys Lyyra ry.

Etnofestivaali, mordvalainen kansallispuku ja kulttuuri. Mordvan etnokulttuuriperinnön vaaliminen -seminaari pe 9,8 klo 10, kulttuuritalo Virta. Ulkoilmatapahtuma la 10.8 klo 12, Hiljan piha, Imatra. Ulkoilmatapahtuma su 11.8 klo 12, Satamatori, Lappeenranta.

Katso lisää tapahtua mia Uuutisvuoksen verkkosivun tapahtumapalstalta

Kulttuuriyhdistys Lyyra

Mordvalaiset kansallispuvut ovat komeaa katseltavaa.
Mordvalaiset kansallispuvut ovat komeaa katseltavaa.

Luetuimmat