Joulumusiikkia kirkoissa, myyjäiset ja svengiä Virrassa — Poimi viikonlopun menovinkit tästä

Viihdekuoro Saimaa Song esiintyy Imatrankosken kirkossa sunnuntaina.
Viihdekuoro Saimaa Song esiintyy Imatrankosken kirkossa sunnuntaina.

Joulumusiikkia kirkoissa

Tänä viikonloppuna imatralaisiin kirkkoihin katetaan aimo annos jouluista musiikkia.

Ensiksi, eli lauantaina, vuoroon pääsee Vuoksenniskan kirkko. Lauantaina vietetään Jean Sibeliuksen päivää, sekä Suomalaisen musiikin päivää, ja se on ollut liputuspäivä vuodesta 2011 lähtien.

Juhlapäivän kunniaksi myös Imatralla konsertoidaan, jo kahdeksatta kertaa.

Vuoksenniskan kirkossa päivä keskittyy suomalaisten virsisäveltäjien säveltämään musiikkiin. Siellä kuulijoille on tarjolla ainakin Ilmari Krohnin, Taneli Kuusiston, Armas Maasalon, Erkki Melartinin ja Oskar Merikannon kynistä syntyneitä sävelmiä — päivän sankarin, Jean Sibeliuksen sävellyksiä unohtamatta.

Konsertissa kuultavat teokset on valinnut kanttori Samuli Saarela. Hän on valikoinut kultakin säveltäjältä sekä virren että klaveeriteoksen. Ne toteutetaan ensin yhteislauluna ja sitten urku- tai pianosoolona.

Sunnuntaina vuorossa on Imatrankosken kirkko. Siellä järjestettävän konsertin tyyli on hieman kevyempi, sillä siellä konsertoi imatralainen, vuonna 2004 perustettu viihdekuoro Saimaa Song, Anna-Mari Kärkkäisen johdolla ja Reetta Taavilan säestyksellä.

Suomalaisen musiikin konsertti, Vuoksenniskan kirkko la 8.12. klo 16;

Tule joulu kultainen — Viihdekuoro Saimaa Songin joulukonsertti, Imatrankosken kirkko su 9.12. klo 17.

Anniina Meuronen

Koristetta on siinä monenlaista, tänä viikonloppuna myös Sampon joulumyyjäisissä.
Koristetta on siinä monenlaista, tänä viikonloppuna myös Sampon joulumyyjäisissä.

Puuttuuko pukinkontista käsityö?

Jos joulupukin kontti tuntuu vielä kaipaavan täytettä, tai oma joulutunnelma kaunista joulukoristetta, niin sellaisia on tarjolla lauantaina kukkurapäin.

Sampon tiloissa, eli osoitteessa Koulukatu 5 järjestetään silloin perinteiset järjestöjen joulumyyjäiset. Imatralaisten Lions Clubien järjestämille myyjäisille on tulossa kaikkiaan yli 30 erilaista yhteisöä, ja jokainen niistä pistää myyntipöytiin parastaan: muun muassa joulun herkkuja, pukinkonttiin ja kotiin sopivia kauniita käsintehtyjä tuotteita.

Paikalla vierailee myös Joulupukki. Kahvio tarjoaa palanpainiketta.

Joulumyyjäiset, Sampo (Koulukatu 5) la 8.12. klo 11.

Maria&Poly

Konevitsa-kvartetti, eli Julian Danshin (vas.), Maksim Mostovoi, Igor Dmitriev ja Evgenij Gusin.
Konevitsa-kvartetti, eli Julian Danshin (vas.), Maksim Mostovoi, Igor Dmitriev ja Evgenij Gusin.

Konevitsan taivaallisia lauluja

Maailmankuulu pietarilainen Konevitsa-kvartetti saapuu Imatralle jälleen perjantaina.

Kaupunki on muusikoille jo tuttu, konserttipaikka samoin.

— Olemme esiintyneet Imatralla kenties 10 — 14 kertaa. Pyhän Nikolaoksen kirkossa olemme laulaneet lähes kymmenkunta kertaa, toteaa Igor Dmitriev, kvartetin johtaja ja bassoääninen laulaja.

Konevitsa-kvartetti perustettiin vuonna 1992. Neljä Pietarin konservatoriossa opiskellutta muusikkoa, eli ykköstenori Maxim Mostovoi, baritoni Evgeny Gusin, basso Igor Dmitriev ja kakkostenori Julian Danshin alkoivat laulaa kesäisin Konevitsan luostarin kirkossa.

Nyt sama kokoonpano saapuu Suomeen jo 26. kertaa, ja Laatokalla sijaitseva Konevitsan luostari on heille edelleen tärkeä. Perjantaisenkin konsertin tuotto menee sen jälleenrakentamiseen.

— Meitä kannustaa jatkamaan musiikin tekemistä se, että me kaikki olemme hyvin uskonnollisia ihmisiä. Erityisen tärkeää meille kaikille on se, ettemme laula pelkkiä sanoja ja säveliä, vaan että pystymme sisällyttämään sanoihin ja sävelmiin paljon merkityksiä ja tunteita. Meidän kohdallamme tällä sama periaate pätee sekä kirkkomusiikin että muunlaisen musiikin esittämiseen, Dmitriev kuvaa.

Basso on kiertänyt kolmen kumppaninsa kanssa ympäri maailmaa, Pariisista Japaniin ja Amerikasta Lontooseen. Jotkut konsertit jäävät esiintyjien mieleen esiintymispaikan takia: esimerkiksi siksi, että siellä on ollut poikkeuksellisen hyvä akustiikka. Suomessa yksi mahtavan akustisista paikoista on Valamon luostari, Dmitriev sanoo.

Jotkut konsertit jäävät mieleen siksi, että sitä järjestänyt organisaatio on ollut erityisen hyvä, tai että paikalla on ollut erittäin paljon ihmisiä.

— Esimerkiksi Japanissa lauloimme joitakin vuosia sitten urheiluhallissa niiden ihmisten hyväksi, jotka olivat menettäneet kotinsa tsunamissa. Ja Pariisissa lauloimme kolme konserttia kuuluisan brittiohjaajan, Peter Brooken teatterissa. Lauloimme silloinkin kirkkomusiikkia, eikä teatterin lavalla ollut minkäänlaisia lavasteita. Lauloimme pelkän kynttilänvalon valossa.

Täydellisen harmonian etsiminen on Konevitsa-kvartetin avainteema. Keskeisen roolin nelikon ohjelmistossa muodostaa venäläinen kirkkomusiikki kautta aikain, muinaisista luostarisävelmistä aina nykysäveltäjien teoksiin saakka, mutta ohjelmistoon kuuluu myös venäläistä kansanmusiikkia ja sotilasmusiikkia, sekä tunnettujen runoilijoiden teoksiin sävellettyjä mieskuorolauluja.

Vanhinta alkuperää olevan musiikin kvartetti laulaa yksiäänisesti, uudemman ajan laulut on sovitettu useimmille äänille.

Perjantaisen konsertin ensimmäinen osuus koostuu sellaisista kirkkohymneistä, joita Venäjällä lauletaan joulun aikaan luostareissa ja kirkoissa. Toinen puolisko koostuu joulumusiikista ja joululauluista, joita kvartetti laulaa eri kielillä: venäjäksi, englanniksi, ukrainan kielellä ja suomeksi.

— Uskon, että tämä musiikki on kiinnostavaa sekä imatralaisille, että Imatralla asuville venäläisille, Dmitriev sanoo.

Konevitsa-kvartetti Pyhän Nikolaoksen kirkossa 7.12. klo 18

Imatra Big Band, Imatra Big Band

Imatra Big Band joulutunnelmissa. Arkistokuva.
Imatra Big Band joulutunnelmissa. Arkistokuva.

Svengimeininkiä Virrassa

Konevitsa-kvartetti, Taivaallista musiikkia ja joululauluja, Pyhän Nikolaoksen kirkko pe 7.12. klo 18.

Vaikka tavalliset joululauluversiot alkaisivat jo tulla korvista ulos, niin kulttuuritalo Virrassa ne pistävät silti jalat hakkaamaan tahtia ja kädet aplodeja.

Sunnuntaina Virrassa nimittäin svengaa: siellä on Svengaavan joulukonsertin vuoro. Meiningistä vastaa liki parikymmenpäinen Imatra Big Band saksofoneineen, trumpetteineen, pasuunoineen, pianoineen, bassoineen, rumpuineen ja kitaroineen, kapellimestari Antti Rissasen johdolla.

Eivätkä lauluosuudet jää pekkaa pahemmaksi. Tunnelmia nostattamassa ovat iki-ihana Linnalan Lapsikuoro, pitkän linjan muusikko Sami Pitkämö, sekä mikkeliläislähtöinen muusikko Iina Salin.

Svengaava joulukonsertti, Kulttuuritalo Virta, su 9.12. klo 18.

Anu Pakarinen

Mikko Vento on ravintola Riihen yrittäjä.
Mikko Vento on ravintola Riihen yrittäjä.

Yksi vuotta, eikä suotta

Siitä on nyt melko tasan 365 päivää, kun nimessä ollut Repa putosi pois, lattiat, baaritiski ja kalusteet uusittiin ja seiniin pistettiin uudenlainen väri.

Ruokolahdella sijaitseva ravintola Riihi avattiin reilu viikko sitten, 8. joulukuuta 2017. Siispä nyt on aika viettää paikan yksivuotisjuhlia. Juhlaan kuuluu koko päivän kestävä kahvitarjoilu. Illalla juhlakansaa viihdyttää Nurkkasoittaja Jaakko.

Myös Ruokolahden Alppimajassa tapahtuu lauantaina. Illan mittaan sinne nimittäin saapuu soittamaan imatralainen beat-, rock n' roll- ja rockabilly-yhtye Karelia Beat.

Ravintola Riihi, 1-v synttärit la 8.12; Karelia Beat, Alppimaja la 8.12.

Katso lisää tapahtumia Uuutisvuoksen verkkolahden tapahtumakalenterista

Luetuimmat

Uusimmat uutiset