Honkatukia, Pöyhiä ja Parkkinen saavat puheenvuoron Marko Auvisen ohjaamassa dokumentissa — Taiteilijat pohtivat paljon rahaa ja toimeentuloa

Pauli Parkkinen, Heikki Pöyhiä ja Aki Honkatukia Kolme imatralaista taiteilijaa saavat puheenvuoron Marko Auvisen ohjaamassa taiteilijadokumentissa, jonka kantavaksi teemaksi nousee kysymys rahasta ja toimeentulosta.

Marko Auvinen

Suorasanainen kuvataiteilija Pauli Parkkinen valmisteli dokumentin kuvausten aikana High Fashion Horror -näyttelyään.
Suorasanainen kuvataiteilija Pauli Parkkinen valmisteli dokumentin kuvausten aikana High Fashion Horror -näyttelyään.

Kolmesta imatralaisesta taiteilijasta kertova dokumenttielokuva Etelä-Karjalan miehet on valmistunut. Elokuva saa ensiesityksensä Teatteri Imatrassa perjantaina 9. helmikuuta. Liput tulivat myyntiin eilen maanantaina.

Imatralaisen Marko Auvisen käsikirjoittaman ja ohjaaman dokumentin kuvaukset alkoivat vuonna 2015. Siinä seurataan kuvataiteilija Pauli Parkkisen, muusikko ja näyttelijä Heikki Pöyhiän ja näyttelijä Aki Honkatukian elämää heidän pohtiessaan omaa uraansa taiteilijoina.

Kysymys rahasta ja taloudellisesta toimeentulosta nousee Auvisen dokumentin yhdeksi kantavaksi teemaksi, jonka kautta kolmen erilaisen henkilön tarinat nivoutuvat lopussa yhteen.

Tuttuja miehiä pitkältä ajalta

Auvinen tuntee dokumentin henkilöt pitkältä ajalta. Parkkinen oli hänen naapurinsa opiskeluaikoina, mutta yhteydenpito oli pitkään tauolla, kunnes miesten reitit kohtasivat uudelleen muutama vuosi sitten.

Marko Auvinen

Näyttelijä Aki Honkatukia on tuttu kasvo teatteriyleisölle.
Näyttelijä Aki Honkatukia on tuttu kasvo teatteriyleisölle.

Idean dokumenttiin Auvinen kertoo saaneensa tavattuaan Honkatukian muutama vuosi sitten teatteriporukan illanistujaisissa. Auvinen ja Honkatukia ovat molemmat kotoisin Puumalasta.

— Emme koskaan olleet mitään lapsuudenkavereita, mutta tiesin hänet ja tuli ajatus, että miehestä voisi tehdä dokkarin. Aloin samalla miettiä paria muuta tyyppiä, jotta dokumentista saisi monipuolisemman. Heikki oli ensimmäinen henkilö, joka tuli mieleen, Auvinen kertoo.

Projekti läpi kengännauhabudjetilla

Marko Auvinen on Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistunut kuvataiteilija, elokuvantekijä ja sarjakuvapiirtäjä. Hän on tehnyt vuosina 1999—2009 useita lyhytelokuvia, joista tunnetuin on vuonna 2006 valmistunut aineistodokumentti Tappajasusi.

Etelä-Karjalan miehet on hänen toinen pidempi dokumenttielokuvansa. Auvinen sai Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahastolta apurahan Etelä-Karjalan miehet -dokumenttielokuvan toteuttamiseen vuonna 2016.

Marko Auvinen

Muusikko ja näyttelijä Heikki Pöyhiä avaa dokumentissa inspiraationsa lähteitä.
Muusikko ja näyttelijä Heikki Pöyhiä avaa dokumentissa inspiraationsa lähteitä.

— Apuraha oli 6 500 euroa. Sillä koko projekti on käytännössä vedetty läpi. Ulkopuoliseen apuun turvauduttiin ainoastaan äänen jälkikäsittelyssä. Hain apurahaa puolen tunnin mittaiselle dokkarille, mutta lopullinen elokuva on lähes puolet pidempi, Auvinen sanoo.

Jatkosuunnitelmia ei kiirehditä

Elokuvaa varten Auvinen kuvasi noin parikymmentä tuntia materiaalia. Pöyhiän ja Honkatukian näyttelijäkokemus auttoi Auvisen mukaan kameran edessä esiintymisessä, eivätkä miehet pelänneet päästää dokumentaristia iholleen.

— Pauli oli kolmikosta kaikkein haasteellisin. Hänen kanssaan meni pikkuisen aikaa, ennen kuin hän alkoi avautua, mutta lopulta homma meni hyvin ja kävimme mielenkiintoisia keskusteluja, Auvinen kertoo.

Huomasin kuinka paljon yhtymäkohtia elokuvan henkilöihin minulla on.

Skandaalihakuisuus ei ollut Auvisen mukaan dokumentin päämäärä, vaan hän halusi käsitellä kuvaamiaan henkilöitä hyvällä maulla. Dokumenttia tehdessään Auvinen oppi tuntemistaan miehistä myös jotain uutta.

— Huomasin kuinka paljon yhtymäkohtia elokuvan henkilöihin minulla on. Opin näkemään, miten syvällä asioissa muutkin taiteilijat käyvät omissa projekteissaan.

Auvisella ei ole vielä suunnitelmia, minne hän kaupittelee elokuvaansa helmikuun esityksen jälkeen.

— Jatkosuunnitelmia ei hirveästi ole. Sen olen kuitenkin mukana olleille velkaa, että elokuvalle järjestetään julkinen esitys.

Luetuimmat