Levyarvio: Imatralaisen Teemu Erosen esikoinen on komea laukaus kotikentällä

Teemu Eronen Quintet: At Home. TECDS 2018.

Levyarvio: Imatralaisen Teemu Erosen esikoinen on komea laukaus kotikentällä

Loistavasti eri tyylilajeja hallitseva rumpali Teemu Eronen on esikoislevynsä nimen mukaisesti nyt kotonaan. Sen nimi on jazz. Mutta millä tavoin!

Levy on ääriään myöten hienostunut ja mietitty kokonaisteos.

Jo kansitaide häkellyttää. Se on kaunis viite Blue Note -levy-yhtiölle, jolle ovat levyttäneet lähes kaikki jazzin suurnimet. Erosen kvintetti kasvaa upeasti siihen kiinni.

At Home kumpuaa suoraan tuosta perinteestä, mutta raikkaana, uutena näkemyksenä.

Erosen omista sävellyksistä pääosin koostuva levy ei paljasta pelkästään hänen sävelkynänsä oivaltavuutta, vaan selkeän kokonaisuuden hallintaa eri muotokielin.

Kokoonpano on koottu huolella. Siinä loistavat trumpetisti Teemu Mattsson, saksofonisti Jouni Järvelä, pianisti Jari Kanninen ja basisti Teemu Keränen.

Levy tarjoaa kauniisti eri olotiloja, mutta tarjoaa myös erityisen tyylikkäästi soolotilaa kaikille tasapuolisesti. Yhteissoitto on lumoavaa, kilpailuttavaa, toinen toistaan täydentävää.

Rytmimusiikissa olennainen komppikaksikko, basisti ja rumpali, eivät jää pelkiksi taustatekijöiksi, vaan kohottuvat osin myös koko levyn sovittajana toimineen Järvelän ansiosta tasaveroisiksi etukentän pelaajiksi.

Järvelän sävelkädenjälki kuuluu myös levyn kahdella kappaleella, mutta tällä levyllä koko joukkue pelaa loistavasti yhteen, ja osuu suoraan maaliin.

Erityismaininta tulee loistavasta tuotantokokoonpanosta, äänittäjä Sami Lehdosta masteroija Svante Forsbäckiin. Sauli Luttisen ja Janne Pappilan kansi- ja valokuvataiteesta puhumattakaan.

Harvoin näin hienosti tehtyä levyä vastaan tulee. Suomalainen jazz elää ja voi äärimmäisen hyvin.

Tämä, jos mikä on yhtyelevy, mutta sen loistava kippari on Teemu Eronen.

Hyvää: Tuore ote tekemiseen.

Huonoa: Levyn lyhyt kesto.

Erityistä: Levy on Erosen tuottama omakustanne.

Teemu Eronen Quintetin esikoislevyn julkaisukeikka Teatteri Imatrassa 5.5. kello 19.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat