Bio Vuoksessa muistellaan perjantaina iskelmälegenda Kari Tapiota tribuuttikonsertilla ja elokuvanäytöksellä, lauantaina kulttuuritalo Virrassa rokataan puolestaan Muskan tahtiin — Katso tästä kaikki viikonlopun menovinkit!

Samuli Erkkilä & Elias Kahila -duo esittää rock-klassikoita sellovetoisesti OC-baarissa. Viikonlopoun ohjelmassa on myös tuulatusta, digikerhoa ja vuonohevosiin tutustumista.

AOP/KIMMO BRANDT

Imatralla kuullaan perjantaina Kari Tapion suosituimpia kappaleita.
Imatralla kuullaan perjantaina Kari Tapion suosituimpia kappaleita.

Jaahas, viimeksi käytiin Imatralla viime kesänä, miettii Marija ”Muska” Babitzin.

— Käytiin silloin vanhoja levyjä myyvällä kirpparilla. Ostin sieltä vanhanaikaisen Muumi-mukin. Siinä on Hemulin kuva ja se on minulla käytössä koko ajan. Kyllä varmaan samalle kirpparille mennään tälläkin kerralla, seuraavaa muumimukia ostamaan.

Imatra on Muskalle tuttu myös keikkapaikkana. Hän on esiintynyt niin OC-barissa kuin myös kulttuuritalolla.

— Nuoruudessani lauloin siellä vaikka kuinka monta kertaa. Mutta ne kerrat ovat jo unohtuneet, hän nauraa.

Muska on tulossa kulttuuritalo Virtaan myös tänä viikonloppuna viidenkymmenen keikkavuotensa kunniaksi. Tarkoitus on esittää rock- ja pop-helmiä koko tuotannosta, vuosilta 1971—2015.

Janne Aaltonen

Muska tulee Imatralle viisihenkisen yhtyeen kanssa.
Muska tulee Imatralle viisihenkisen yhtyeen kanssa.

Muska imi kiinnostuksen musiikkiin jo äidinmaidossa.

— Äiti oli pienenä tyttönä kirkkokuorossa kotiseudullaan Karjalan Uudellakirkolla. Myöhemmin hänestä yritettiin koulia jopa oopperalaulajaa.

Muskan äiti soitti pianoa. Myös Sammy, Kirka ja Muska kävivät pianotunneilla, ja lisäksi Kirka soitti haitaria jo kuusivuotiaana, Muska kertoo.

— Meillä kotona oli radio auki aina ja klassinen musiikki soi. Äiti kuunteli paljon oopperaa.

Muska ei kuitenkaan innostunut oopperasta, vaan hänestä kuoriutui rokkimimmi, ensimmäinen naispuolinen rokkilaulaja Suomessa. Hän fanitti Janis Joplinia, Tina Turneria, Elkie Brooksia, Beatleseita ja Rollareita sekä Tom Jonesia, kunnon rokkimimmejä ja -kukkoja kaikki.

— Rakastin rokkia. Aloin käydä rokkikeikoilla jo vuosina 1967—1968, eli 15 — 16 -vuotiaana.

Muska aloitti keikkailun vuonna 1969. Hän osallistui aluksi muun muassa Kirkan ja Dannyn kiertueille. Oma ensisingle, Kirjoita postikorttiin -kappale ilmestyi vuonna 1971.

Pari vuotta myöhemmin Muska räjäytti pankin. Silloin ilmestyi hänen nimeään kantanut pitkäsoitto. Muska -levyllä oli muun muassa Elton Johnin ja Bernie Taupinin säveltämä Crocodile Rock -kappale, jonka Jussi Raittinen sanoitti Krokotiilirockiksi. Siitä tuli Suomessa suuri hitti.

— Tuolla ensimmäisellä levyllä pääsin soittamaan kaikkien silloisten suomalaisten huippu-rockmuusikoiden kanssa. Heidän kanssaan oli aivan todella hienoa soittaa.

Muska aloitti muusikon uran niin nuorena, ettei ehtinyt juuri muita uravaihtoehtoja edes ajatella. Jos elämä olisi mennyt ihan toisin, eikä musiikista olisi jostain syystä tullut mitään, niin on olemassa toinenkin ala, joka häntä kenties olisi kiinnostanut. Arkeologia.

— Se kiinnosti minua kyllä, vaikka en nyt olekaan koskaan sitä harrastanut. Mutta edelleen katselen mielelläni kaikki mahdolliset historiapätkät ja arkeologien puuhat.

No mutta mitenkäs, tässähän ihan Imatran lähellä, Joutsenon Kuurmanpohjassa on jo monena kesänä ollut arkeologisia kaivauksia. Kiinnostaisiko?

— Eikä! Ihanko totta, Muska henkäisee.

Joten mistä sen tietää. Ehkä laulajatar ilmestyy ensi kesänä Kuurmanpohjaan.

Muska Babitzinin 50 v. on the Road -konsertti kulttuuritalo Virrassa la 28.9. klo 19.

Kari Tapio kuvin ja sävelin

Imatralla pääsee perjantaina kokemaan koko illan rautaisannoksen Kari Tapiota. Pian yhdeksän vuotta sitten kuollut suomalaisten tunteiden tulkki saapuu Imatralle Bio Vuokseen sekä elokuvana että musiikkina.

Ilta rakentuu niin, että ensimmäisenä on tuore Kari Tapiosta kertova Olen suomalainen -elokuva. Sen jälkeen alkaa laulajan tuotantoon keskittyvä erikoiskonsertti. Konsertissa soittaa Kari Tapiota aikanaan säestänyt Hänen orkesterinsa -kokoonpano. Sen solisteina toimivat laulajan oma poika Jani Jalkanen sekä Dimitri Keiski.

Kaikkiaan koko ilta kestää yli kolme tuntia.

— Luvassa on ainutlaatuinen kiertue, jollaista ei ole maassamme aiemmin nähty, kertoo kiertueen manageri Joona Jalkanen tiedotteessa.

Jalkasen mukaan kiertueporukalla on mukanaan myös kiertävä elokuvateatteri projektoreineen ja valkokankaineen. Ne pystytetään aina kulloiseenkin esityspaikkaan erikseen.

Kari Tapio, oikealta nimeltään Kari Jalkanen, syntyi Suonenjoella marraskuussa 1945. Hän menehtyi sairaskohtaukseen joulukuussa 2010. Uransa aikana laulaja ehti saada yhteensä 21 kultalevyä, kahdeksan platinalevyä ja yhden tuplaplatinan. Iskelmä-Finlandia Kari Tapiolle myönnettiin vuonna 2003, ja Emma-gaalassa hänet valittiin parhaaksi miesartistiksi vuosina 1999 ja 2005.

Olen suomalainen -elokuva ja Kari Tapion tribuuttikonsertti Bio Vuoksessa pe 27.9. klo 18.

Katja Juurikko

Sellosta tulee Osmos Cosmoksessa monta soitinta.
Sellosta tulee Osmos Cosmoksessa monta soitinta.

Miten sellosta tulee basso?

OC-baariin saapuu perjantaina soittajakaksikko Samuli Erkkilä & Elias Kahila. Erkkilä soittaa kitaraa ja Kahila selloa.

Sellon soittamiseen Kahila onkin kehitellyt monenlaisia tapoja. Hänen kerrotaan kehittäneen sellolle ainakin perkussiivisen ”shufflejousitekniikan” sekä horisontaalisen ”basso-sello” -tekniikan. Niiden ansiosta sellon kerrotaan sulavan miehen käsissä milloin rummuiksi, milloin bassoksi ja milloin kitaraksi. Mitä se tarkoittaa ja kuinka se tapahtuu, sitä pääsee todistamaan perjantaina.

Samuli Erkkilä & Elias Kahila -duo esittää rock-klassikoita sellovetoisesti OC-baarissa pe 27.9. klo 24.

Mari Lääperi

Tässä kuvasssa kisataan tuulastuksen MM-mestaruudesta Vuoksella vuonna 2015.
Tässä kuvasssa kisataan tuulastuksen MM-mestaruudesta Vuoksella vuonna 2015.

Ruokolahdella kisataan tuulastuksen SM-tittelistä

Mikäpä voisi olla mukavampaa toimintaa lauantai-iltana hämärän jo laskeutuessa kuin nousta veneeseen, ottaa mukaan keihäs sekä tarpeeksi valoa ja lähteä tuulastamaan? Ehkeipä juuri mikään.

Tänä viikonloppuna tässä lajissa voi vieläpä kilpailla. Tuulastuksen SM-kisat järjestetään Ruokolahdella iltakahdeksasta alkaen.

Kisakeskuksena toimii Sopupirtti. Tapahtuman järjestää Ruokolahden urheilukalastajat.

SM-Tuulastusta Ruokolahden Syyspohjanlahdella la 27.9. klo 20. Kilpailukeskus Sopupirtti (Sopupirtintie 70).

Minna Mäkinen

3D-tulostuskerholaisia vuonna 2016. Vasemmalta apuope Henkka Heija, Atte Kautonen, Juho Heikkinen ja Mico Luukkonen.
3D-tulostuskerholaisia vuonna 2016. Vasemmalta apuope Henkka Heija, Atte Kautonen, Juho Heikkinen ja Mico Luukkonen.

Lasten digikerho alkaa jälleen

Syksy on taas siinä vaiheessa, että lasten ja nuorten digikerho alkaa. Tällä kertaa se toimii uudessa paikassa, eli monikulttuurikeskus Kipinän tiloissa, osoitteessa Tainionkoskentie 10.

Digikerho on suunnattu 6—17-vuotiaille lapsille ja nuorille. Se on kävijöilleen maksuton.

Tämän syksyn aikana digikerho kokoontuu kuudesti: 28. syyskuuta, 12. ja 26. lokakuuta, 9. ja 23. marraskuuta sekä 7. joulukuuta.

Kerhopäivät ovat aina lauantaisin ja kerholaiset kokoontuvat kahdessa ryhmässä. Ensimmäinen ryhmä kokoontuu kello 11—12 ja toinen ryhmä kello 12—13. Kerhoon osallistuminen ei edellytä aiempaa osaamista.

Toiminnasta innostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä kerhon vetäjä Heidi Piiliin sähköpostitse osoitteeseen heidi@imdigi.fi.

Lasten ja nuorten digikerho la 28.9. klo 11—13 Koskenportissa.

Janne Lehtonen

Viikonloppuna pääsee katselemaan vuononhevosia. Kuvassa myös Rajavaelluksen Heli Pitkänen.
Viikonloppuna pääsee katselemaan vuononhevosia. Kuvassa myös Rajavaelluksen Heli Pitkänen.

Avoimet ovet Vuonohevostallilla

Tänä lauantaina Vuonohevostalli Rajavaelluksella on avoimet ovet.

Ohjelmassa on talutusratsastusta kello 11—13 kahden euron hintaan, sekä kepparikisat kello 13 alkaen. Luvassa on myös ratsastusnäytös.

Tapahtuman järjestävät Rajavaelluksen Ratastajat ja Vuonohevostalli Rajavaellus.

Avoimet ovet la 28.9. klo 11—14 Vuonohevostalli Rajavaelluksella (Hallikkalantie 8).

Juttua muokattu 27.9. kello 7.38. Korjattu, että Kari Tapiosta kertova elokuva ja konsertti on perjantaina Bio Vuoksessa, ei kulttuuritalo Virrassa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset