Kulttuurikuohut, huutokauppakeisari ja musiikkinäytelmä Niskapietiläntiestä – Poimi tästä viikonlopun menovinkit

Viikonloppuna on tarjolla myös kansanmusiikkia ja kupperiskeikkaa.

Lukas Pearsall

Huutokauppakeisari  Aki Palsanmäki on vauhdissa lauantaina klo 10 Imatralla kulttuuritalo Virrassa.
Huutokauppakeisari Aki Palsanmäki on vauhdissa lauantaina klo 10 Imatralla kulttuuritalo Virrassa.

Tänä viikonloppuna kulttuuritalo Virta on täynnä tapahtumia. Lauantaina siellä kuohuvat Kulttuurikuohut, joiden tapahtumalistalta löytyy kaikenlaista niin aikuisille, kuin lapsillekin.

Kuohut kestävät neljä tuntia, kymmenestä iltapäiväkahteen, ja niiden joukossa on muun muassa myyjäisiä ja askartelua, lapsille tarkoitettua musapuuhaamoa ja kirjastokoiraa, Vuoksi Big Bandia, rivitanssia ja e-pelaamista, ja tarkkasilmäisimmille esimerkiksi kaupunginmuseon kuvien tunnistamista.

Voisi kuvitella, että suurimman väkiryntäyksen saa aikaan huutokauppakeisari Aki Palsanmäki. Hän huudattaa kulttuuritalo Virran ala-aulassa ihmisille muun muassa Artekin tuoleja, sekä ehjiä että ns. ”nikkarin unelma” -mallia olevia, astioita ja soittimia. Huuhtohaluisten kannattaa ottaa käteistä mukaan.

Myös kulttuuritalon kahvila on auki koko tapahtuman ajan. Tapahtuman aikataulut löytyvät kaupungin nettisivuilta.

Sunnuntaina Virrassa saa ensi-iltansa Ruokolahden musiikkiteatterin valmistama ja Niskapietiläntiestä kertova musiikkinäytelmä, nimeltään Tiellä, taivaan alla. Se kertoo Niskapietiläntien historiasta ja rakentuu kuudesta erilaisesta kohtauksesta, joista osa sijoittuu Imatralle, osa Ruokolahdelle ja osa Rautjärvelle, kertoo Katja Paakki, toinen näytelmän käsikirjoittajista.

— Tämä idea syntyi jo vuonna 2018, kun meiltä pyydettiin Museotiepäivää varten pari museotiehen liittyvää näytelmänkohtausta.

Musiikkiteatteri teki Museotiepäivää varten kaksi kohtausta — ja tänä vuonna Museotiepäivä pyysi niitä lisää.

— Silloin syntyi tämä ajatus, että tehdään näistä kohtauksista kokonainen näytelmä, Paakki kertoo.

Tuuli Parikka

Niskapietiläntie on pääosassa sunnuntaina ensi-iltaan tulevassa musikaalissa.
Niskapietiläntie on pääosassa sunnuntaina ensi-iltaan tulevassa musikaalissa.

Sunnuntaina ensi-iltansa saavan näytelmän kohtauksista puolet on ennennäkemättömiä ja puolet edelliskesinä nähtyjä.

— Nämä kaikki kertovat asioista, joita tällä tiellä on oikeasti tapahtunut. Tosin kaikki ei ole puhdasta faktaa, vaan olemme ottaneet välillä myös taiteellisia vapauksia.

Kohtauksissa esiintyvät ainakin Rautionkylän suutari, lennätinlaitos, kievari ja Kuokkalammin kihuamisperinne, ja samalla näytelmä kertoo myös siitä, kuinka Niskapietiläntiellä on liikuttu.

Näytelmän kohtauksia ei ole sidottu tiukasti mihinkään aikaan, vaan ajankohtaa tärkeämpää on se, että esitys etenee pitkin Niskapietiläntietä, Paakki sanoo. Tämä on siis varsinainen roadshow.

Ruokolahden musiikkiteatteri esittää näytelmän liki parinkymmenen hengen voimin, sillä lavalla nähdään viisitoista näyttelijää sekä nelihenkinen bändi. Lisäksi Kareliasalin esitystä, sekä viikon päästä Ruokolahdella olevia esityksiä vahvistaa myös kolme paikallista lukiolaista.

Näytelmän ovat käsikirjoittaneet Paakki ja Ville Kuusisto. Musiikista vastaavat Ville Kuusisto, Sanna Häkkinen ja Seppo Äijö.

Jos kulttuuritalolla esitettävä näytelmä menee ohi, sen voi nähdä Ruokolahden Ruokolahti-salissa ensi viikonloppuna, eli 16. ja 17. marraskuuta, sekä parin viikon päästä Rautjärven Asemanseudun koululla, eli 23. ja 24. marraskuuta. Näytelmä kestää noin 70 minuuttia, eikä siinä ole väliaikaa.

Kulttuurikuohut, la 9.11 klo 10-14, kulttuuritalo Virta.
Tiellä, taivaan alla, su 10.11. klo 16, Kulttuuritalo Virta.

Piupali paupali -konsertissa esiintyy Freija-yhtye, eli Lassi Logrén (vasemmalla), Maija Karhinen-Ilo, Arto Anttila ja Matti Laitinen.
Piupali paupali -konsertissa esiintyy Freija-yhtye, eli Lassi Logrén (vasemmalla), Maija Karhinen-Ilo, Arto Anttila ja Matti Laitinen.

Keitä te ootte te nuoret poijat?

Moneen kertaan palkittu kansanmusiikkibändi Freija saapuu perjantaina kulttuuritalo Virtaan, avaamaan Imatran 50. taideviikkoa.

Tällä kertaa Freija soittaa lapsille ja koko perheelle suunnattua kansanmusiikkia, eli luvassa on noin tunnin mittainen annos musiikillista riemua , sekä keskenään erilaisten taidelajien yhdistelemistä. Mukaan mahtuu myös koko joukko imatralaisia lapsia ja nuoria, sillä Freija ei valloita lavaa vain yksikseen, vaan nostaa sille porukkaa myös musiikkiopistosta ja tanssistudio Jamilta.

Nelihenkinen Freija on kiertänyt maailmaa kansanmusiikkibändinä jo vuodesta 2005, yhtä lailla konserttisaleissa kuin festivaaleilla kuin pienillä klubeilla. Lisäksi se on soittanut lapsille suunnattua kansanmusiikkia, esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa, ja vaikkapa TV 2:n lastenohjelmissa. Kaikki freijalaiset laulavat ja soittavat useita soittimia, ja bändin soitantoa on luonnehdittu muun muassa termein ”ilmava instrumentaatio”, ”hivelevä laulusoundi” ja ”tarttuva svengi”.

Aikuistenlevyjen lisäksi Freija on julkaissut oman lasten kansanlaululevyn nimeltään Kiekkumaralla ja lisäksi se on soittanut myös neljällä muulla lastenmusiikkilevyllä. Tänä syksynä yhtye julkaisi tuoreimman oman levynsä, tummia sävyjä uhkuvan Kaivon, joka koostuu balladeista, kertovan kansanlaulun perinteeseen nojaavista traagisista lauluista.

Perjantain konserttiin eivät synkät sävyt kuitenkaan kuulu, vaan se soveltuu myös perheen pienimmille. Sitä paitsi siihen on vapaa pääsy.

Freija: Piupali paupali -kansanmusiikkikonsertti pe 8.11. klo 18, kulttuuritalo Virta.

Gospelrokkia Imatralla

Imatran helluntaiseurakunta järjestää lauantaina ikärajattoman bänditapahtuman, joka tarjoaa kuulijoilleen muun muassa poppia, gospelmetallia ja vaihtoehtometallia.

Illan pääesiintyjä tulee Ruotsista: se on Lin D, nelihenkinen sisarusjoukon muodostama poppibändi.

Muut esiintyjät ovat kotimaisia. Konsertissa esiintyvät seinäjokelainen Pastorinpojat -trio ja oululainen Pelastava tekijä, sekä kaksi yhtyessä naapurikaupungista, eli lappeenrantalainen, kymmenvuotias Saved From Ourselves -vaihtoehtometalli-kvartetti, sekä Mc Oge & Ristinkantajat, joka julkaisi viime keväänä ensimmäisen albuminsa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Bänditapahtuma Imatralla, la 9.11 klo 18, Imatran helluntaiseurakunta, Kallenkatu 8.

Kärtsy tulee keikalle

Kärtsy Hatakka, Waltari-bändin punatukkainen laulusolisti, joka kävi aikanaan taistoon rock’n’rollin monimuotoisuuden ja vallankumouksellisuuden puolesta, rokin henkistä taantumista vastaan, ja yhdisteli musiikkiinsa kaikenlaista, rapista funkkiin ja taidemusiikista kansanmusiikkiin saapuu tänä viikonloppuna keikalle OC Barin yläkertaan. Hän on tehnyt myös trubaduurikeikkoja jo vuosien ajan, kitaran ja pianon kanssa, ja ottanut nyt mukaansa myös Waltarin alkuperäisrumpali Salen.

Baari jatkaa ysäritunnelmissa vielä tämän keikan jälkeenkin, sillä sen klubilla soittaa pumppu 90s Fin Cover Boyz & Girlz, eli yhtye joka vie ysärimusiikin ilosanomaa yökerhoihin, klubeille ja diskoihin räjäyttävän hittiparaatin avulla.

OC Bar la 9.11: Kärtsy 4 Sale klo 21 (pub), 90’s Fin Cover Boyz & Girlz klo 24 (club).

Mari Pajari

Kupperiskeikan ikihitti on ilmatäytteinen patja. Pienimmänkin liikkujan askel nousee kevyesti kohti korkeuksia.
Kupperiskeikan ikihitti on ilmatäytteinen patja. Pienimmänkin liikkujan askel nousee kevyesti kohti korkeuksia.

Kupperiskeikkaa Ruokolahdella

Ruokolahden liikuntahallissa järjestetään tänä lauantaina jälleen Kupperiskeikkaa, eli maksuton liikuntatapahtuma. Se on tarkoitettu koko perheelle ja pienet lapset liikkuvat mukana olevien aikuistensa valvonnassa.

Mukaan kannattaa ottaa sisätossut tai sisäpelikengät, ja mieluusti myös oma vesipullo.

Kupperiskeikkaa la 9.11 klo 10 — 11.30, Ruokolahden liikuntahalli.

Katso lisää tapahtumavinkkejä Uuutisvuoksen verkkolehden tapahtumapalstalta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset