Imatran viikonloppu on täynnä tapahtumaa: Metallimusiikkifestivaali järjestetään Street Cafessa ja Imatrankosken kesä avataan Koskenpartaalla — Katso tästä kaikki menotärpit!

OC -baarissa keikkailevat Kalle Päätalo ja Samae Koskinen. Ohjelmassa on myös majakkaelokuvia, tanssistudio Jamin kevätnäytös ja Sirkussairaala Irti-teatterissa.

Tiina Skyttä

Haureuden kattilassa soittaa muun muassa My Countless Scars, eli Kimmo Makkonen (vas.), Kai Skyttä, Sini Tirronen ja Marko Meski.
Haureuden kattilassa soittaa muun muassa My Countless Scars, eli Kimmo Makkonen (vas.), Kai Skyttä, Sini Tirronen ja Marko Meski.

Vai että ei Imatralla järjestetä tänä kesänä ainuttakaan musiikkifestaria, mietti Marko Meski taannoin. Ja päätti, että järjestetäänpäs.

Se koittaa jo tänään perjantaina Street Cafessa. Eli festari, jolle nimen antoi kohusaarnan pitänyt pappi: Haureuden kattila.

Kattilan sisällä kuplii kolme paikallista, metallimusiikkiin painottuvaa bändiä: Dead End Irony, CJC ja My Countless Scars.

Festaribändeissä on eroja. Vuonna 2010 perustettu Dead End Irony soittaa NWOBHM (kirjainyhdistelmä tulee sanoista new wave of british heavy metal) ja power metal -vaikutteista modernia metallia. Eli luvassa on tarttuvia kitarariffejä, korkeaa raspilaulua ja massiivisia kertosäkeitä.

CJC puolestaan runnoo yhteen kaahausta, groovea ja tunnelmointia suomalaisia sanankäänteitä säästämättä. Illan kolmas yhtye, My Countless Scars, tarjoilee raskasta melankolista junttausta englanninkielisellä naislaululla varustettuna.

— Metallibändeillä on tosi onneton keikkatilanne tällä hetkellä. Sen takia päätimme tarjota ravintoloille tällaista settiä, johon kuuluu kolme bändiä yhden hinnalla, Meski kertoo.

Etenkin uusille bändeille tilanne on hankala. Ravintolat nimittäin tykkäävät tilata entuudestaan tuttuja esiintyjiä sekä cover- ja tribuuttibändejä.

— Tuntematon bändi on iso riski ravintolalle. Ja se on tosi harmi. Etenkin nuoremmille bändeille olisi tärkeä saada keikkakokemusta.

Toinen keikkapaikka-omituisuus majailee Imatran ja Lappeenrannan välillä. Lappeenrantalaiset ravintolat eivät buukkaa imatralaisbändejä ja päinvastoin. Jotta naapurikaupunkiin pääsee keikalle, täytyy bändillä ja ravintolalla olla jotain keskinäistä kontaktia jo valmiiksi, Meski kuvaa.

Ihan normipituisia keikkoja bändit eivät Haureuden kattila -festareilla vedä.

— Street Cafen tila on melko pieni. Jos koko ilta olisi pelkkää runttausta, se voisi käydä turhan raskaaksi. Siksi soitamme sellaisen reilun puolituntisen kukin.

Myös keikkojen väliin jäävä roudausaika on supistettu minimiin. Sen takia baarin ei tarvitse keksiä sen ihmeempiä sirkushuveja roudaustaukojen ajaksi.

Mutta yksi huono puoli perjantain festarilla on. Keikkapaikka on sen verran pieni, ettei moshpit mahdu siellä pyörimään.

Jos festarit onnistuvat hyvin, niin Haureuden kattilan voisi pistää tulille toistekin.

— Hieno ajatus se olisi, ja tämä alkuasetelma on tosi hedelmällinen. Samantyyppistä tapahtumaa on järjestänyt myös Sakara rekords -levy-yhtiö. Sen Sakara tour -kiertueella on esiintynyt aina muutama bändi samalla kertaa. Että ei kun avoimin mielin ääntä kohti, Meski toivottaa.

Jos metalli ei miellytä, on Imatralla viikonloppuna luvassa myös muunlaista musiikkia. Perjantaina OC -baarissa soittaa Kalle Päätalo, vuonna 1999 ensi-iltansa saaneesta rokändroll-komediasta Pitkästä kuumasta kesästä tuttu bändi.

Lauantaina vuorossa on astetta herkempää musiikkia, kun rakkauslauluja kirjoittava laulaja ja lauluntekijä Samae Koskinen saapuu pub Vahtiin.

Haureuden kattila -festivaali pe 24.5. Street Cafessa. Kalle Päätalo pe 24.5. OC -barissa. Samae Koskinen la 25.5. pub Vahdissa.

katja Neuvonen

Katumaalauskilpailulla on jo pitkät perinteet. Arkistokuva vuodelta 2008.
Katumaalauskilpailulla on jo pitkät perinteet. Arkistokuva vuodelta 2008.

Imatrankoskelle tulee kesä

Lauantai on mitä todennäköisimmin se päivä, jolloin koittaa Imatraan ihastunut -kappaleen ensiesitys. Melko suurella todennäköisyydellä Salama-orkesteri kajauttaa sen ilmoille kello 11:n ja 12:n välillä.

Koskenpartaalla tapahtuu paljon muutakin, sillä tänä viikonloppuna kesä saapuu kaupunkiin. Sen kunniaksi luvassa on muun muassa katumaalausta, musiikkia, päättäjien tenttausta, koskinäytös ja Fortumin padolla kävelyä.

Hulinat alkavat perjantaina järjestettävällä lasten tapahtumalla. Sen tähtinä ovat muun muassa pomppulinna ja Miska Pressan Katti -esitys.

Lauantai avataan virallisesti kaupunginjohtaja Kai Roslakan puheella kello 11, ja puoliltapäivin Koskentorin Imatra-areenassa pääsee tenttaamaan kaupungin päättäjiä ja katsomaan, kenelle menee Osallistu ja vaikuta -palkinto. Koskenpartaan tapahtuma päättyy seurakunnan puhallinorkesterin säveliin.

Sen jälkeen alkavat synttärijuhlat, kun Fortum juhlistaa 90-vuotiasta Imatran vesivoimalaitosta. Tapahtuma alkaa kello 14 padon länsipäästä, eli hampurilaisravintolan puolelta. Juhlapuheiden jälkeen Fortum avaa energiapolun, jolloin padon yli pääsee kävelemään. Energiapolun päässä voimalaitoksella odottaa valokuvanäyttely ja virtuaalinen voimalaitos.

Energiapolku on auki kello 14 — 17. Sitten liikenne pistetään seis, sillä kello 18 alkaa koskinäytös.

Imatrankosken kesänavaus pe—la 24.—25.5. Perjantaina lasten katumaalauskilpailu, lauantaina ohjelmaa koko perheelle.

Ella Arokivi

Tanssistudio Jamin oppilaita arkistokuvassa vuonna 2015.
Tanssistudio Jamin oppilaita arkistokuvassa vuonna 2015.

Tanssivia lakutankoja Virran täydeltä

Tänä viikonloppuna kulttuuritalo Virran lavalla voi bongailla vaikka tanssivia lakutankoja. Tanssistudio Jami tuo näyttämölle kaikki oppilaansa, eikä heitä olekaan ihan vähän vaan yli 500.

Jami järjestää kaikkiaan neljä tanssinäytöstä. Jokainen niistä on hieman erilainen.

Tanssistudio Jamin tanssinäytös kulttuuritalo Virrassa pe 24.5. klo 18, la 25.5. klo 13 ja 18 sekä su 26.5. klo 13.

Eero Laaksonen ja Marica Ovaska sairaalatunnelmissa.
Eero Laaksonen ja Marica Ovaska sairaalatunnelmissa.

Irti-teatteriin nousee Sirkussairaala

Sirkus Soihtu loihtii tänä viikonloppuna Irti-teatterille sairaalan. Sidetarpeiden ja sairaalasänkyjen joukkoon lisätään 15 esiintyjää sekä monenlaista akrobatiaa ja jongleerausta, sillä sirkussairaala hoitaa potilaitaan hieman eri tavalla kuin tavallinen sairaala.

Suurin osa sirkussairaalan väestä on lapsia ja nuoria, mutta mukana on myös pari aikuista.

— Tässä näytöksessä on myös tarinallinen juoni. Tällaista esitystä emme ole koskaan aiemmin tehneet, kertoo sirkuksen puuhamies, taikuri Eetu Lampi.

Jos Irti-teatterille ei mitenkään pääse, Soihtu tarjoilee yleisölle näytepalan esityksestä Imatrankosken kesänavauksessa lauantaina kello 11.

Sirkussairaala — Tarina ystävyydestä Irti-teatterilla pe 24.5. klo 18, la 25.5. klo 14 ja klo 16.

Niklas Maisi

Bengtskärin majakka nykyisessä asussaan.
Bengtskärin majakka nykyisessä asussaan.

Sunnuntaina tarjolla majakkaelokuvia

Tulevana sunnuntaina Suomen majakkaseura tuo uusimmat majakkaelokuvansa Asemapaikkaan. Elokuvanäytöksiä on kaksi, ja ne ovat yleisölle maksuttomia.

Elokuva Tulitornit kertoo Suomen ja Viron majakkasaarista. Siinä pistäydytään Bengtskärissä ja Kirkkonummen Rönnskärissä, Viron Vormsissa, Osmussaarella ja Kerillä sekä Hiidenmaalla, Tahkunan ja Köpun majakoilla.

Toinen elokuva kertoo puolestaan Suomen suurimmasta majakasta, Bengtskäristä. Se keskittyy erityisesti dramaattiseen Bengtskärin taisteluun heinäkuussa 1941.

Suomen majakkaseuran elokuvia su 26.5. klo 18 Asemapaikassa.

Muokattu klo 13.12: poistettu sana "Vuoksenniskan".

Luetuimmat