Varttuneiden disko, teatteria, jazzia, konsertti ja maalausta lapsille —  Poimi tästä viikonlopun menovinkit

Emmy Haltsonen

Irti-teatterin olohuoneessa majailee virtahepo. Kuvassa Emnu Astikainen (vas.) ja Atte Asikainen.
Irti-teatterin olohuoneessa majailee virtahepo. Kuvassa Emnu Astikainen (vas.) ja Atte Asikainen.

Irti-teatteri kesyttää virtahepoa

Tuntuuko näistä joku tutulta: ongelmia viinan kanssa? Työnarkomaniaa? Näkymättömiä lapsia? Perheväkivaltaa? Sellaisia ikäviä asioita, joista kaikki ovat tietoisia, mutta joita ei saa käsitellä, ei edes sanoa ääneen?

Irti-teatterissa ei arkailla tarttua arkoihin asioihin. Siellä saa perjantaina ensiesityksensä monenlaisia riippuvuuksia käsittelevä esitys. Näitä riippuvuuksia löytyy myös Tommy Helstenin melkein samannimisestä kirjasta Virtahepo olohuoneessa. Helsten on myös käsikirjoittanut näytelmän, yhdessä Olli-Pekka Ulkuniemen kanssa.

Virtahepo olohuoneessakin, Irti-teatteri, ensi-ilta pe 16.11 klo 19. Esityksiä on 13.12 saakka, liput 5/10 e.

All over press

Disco fever! Mutta vain +50:sille.

Diskoa aikaihmisille

Lauantaina OC Baarissa ovat taas ikärajat kunniassa. Siellä vietetään baarin historian ensimmäisiä+ 50-bileitä. Luvassa on sekä live- että levymusiikkia.

Ilta alkaa aikuismaiseen aikaan, jo kello 19, kun pubin puolella esittävät jazzia ja taikaa Lilla Saaristo ja Eetu Lampi. Nostalgiset diskohitit pärähtävät levylautaselta kello 20 alkaen, pyörittäjänään imatralainen dj-konkari Marko Kiuru.

Puoli kymmeneltä lavalle nousee siskostrio Iron Country Sisters, ja yhdeltätoista, siinä vaiheessa kun vanhempia alkanee jo nukuttaa, baariin alkavat päästä myös nuoremmat.

+50 -bileet, OC Bar, la 17.11 klo 19 alkaen. Klo 20 - 23 liput 10, sen jälkeen 5e.

Mika Strandén

Konserttihovissa on lastentapahtuma.

Musiikin henki ja hengetär

Imatran Konserttihovissa on lauantaina tarjolla maksutonta musiikkia lapsille ja muillekin, kun siellä esitetään teokset Pieni satu Konserttihovista ja Matkalla musiikin maailmaan.

Eivätkä niitä kerrokaan aivan ketkä tahansa, vaan itse musiikin henki ja hengetär, eli tällä kertaa Mervi Ojala ja Anja Mauranen, alias Ariosa Cantare con Amore.

Henkeä ja hengetärtä säestää Imatran Seurakunnan Soittokunta, johtajanaan Ismo Vänskä.

Pieni satu Konserttihovista ja Matkalla musiikin maailmaan, Konserttihovi la 17.11 klo 14.

Johanna Vehkaluoto

Näyttäisikö tämä sinun voimaeläimeltäsi?

Rakenna voimaeläin

Lauantaina pääkirjastolla ja kulttuuritalolla on tarjolla kaikenlaista lapsille. Kello 11 pääkirjastossa alkaa piirustus- ja maalaustapahtuma 0-5 vuotiaille, ja tuntia myöhemmin sitä vanhemmille.

Entä mikä mahtaakaan olla voimaeläimesi? Sen voi selvittää kirjaston Tarinasalissa myös kello 11 alkaen. Yli neljävuotiaat voivat rakentaa itselleen sellaisen lauantaina pääkirjastolla, alle seitsenvuotiaat aikuisen kanssa.

Maksuttomassa työpajassa 20 ensimmäistä mahtuu rakentamaan itselleen voimaeläimen muovailuvahasta, ja kierrätysmateriaaleista sille pesän. Rakennuttajana toimii kulttuurityöryhmä Tomera.

Ja kun sitten olet kirjastossa, niin jääpä sinne vielä iltapäivällä, sillä Viipurin lastenteatterikerho saapuu sinne esittämään näytelmän Papin tarina ja hänen työntekijänsä Balda. Musiikkia, laulua ja runoja sisältävä näytös on venäjänkielinen.

Piirustus- ja maalaustapahtuma klo 11 ja 12, Ketun häntä -voimaeläintyöpaja klo 11, Viipurin lastenteatterikerho: Papin tarina ja hänen työntekijänsä Balda klo 13. Kaikki pääkirjastossa la 17.11.

Taidepuu Rautjärvellä

Metkat-lastenkulttuuriviikko rantautuu Rautjärvelle lauantaista 16.11 lähtien. Tällä kertaa puun teemana on "Väriä harmauteen", ja siihen on maalattu muun muassa tähtiä ja sydämiä.

Taidepuuta tekevät aseman koulun oppilaat, Marjaana Tykkyläisen ohjauksessa.

Metkat-Taidepuu Rautjärven asemanseudun torilla 16. - 25.11.

William Suvanne

Otatko haasteen vastaan? Suvanne julkaisi tänä syksynä kolmannen soololevynsä, nimeltään Chess´n Jazz.

Tämän viikonlopun voi viettää jazzin parissa

Imatralta lähtöisin oleva saksofonisti William Suvanne aikoo pistää shakkinappulat soimaan Imatralla tulevana perjantaina. Tai jos nyt ei varsinaisesti itse shakkinappuloita, niin sellaisia nimikkokappaleita, joita hän ja hänen yhtyeensä jäsenet ovat niille säveltäneet niille.

— Kuningas-nappulan kappale on melko mahtipontinen. Kuningattaren kappaleesta löytyy feminiinisyyttä, ja ratsulle omistetussa kappaleessa rumpali imitoi ratsua, Suvanne kuvaa.

Luvassa on myös sävellettyjä versioita erilaisista shakkitilanteista.

— Ohjelmaan kuuluu myös erilaisille aloituksille sävellettyjä kappaleita, esimerkiksi klassiselle gambiitti -aloitukselle, jossa uhrataan yksi sotilas heti pelin aluksi. Koska toinen pelaaja pelaa seitsemällä ja toinen kahdeksalla sotilaalla, kappale on sävelletty 7/8 -tahtilajiin.

Yksi shakin ja jazzin yhtymäkohta on myös numerossa 64. Shakkilaudassa on juuri sen verran ruutuja, ja monen jazz-kappaleen muoto on 64 tahtia.

Mutta siltä varalta, ettei koko yleisö ole niin sisällä kuningaspelin maailmassa että tunnistaisi kaikki viittaukset heti, Suvanne lupaa auttaa.

— Aion kyllä avata jokaista kappaletta, kertoa kuinka se shakkiin liittyy, Suvanne lupaa.

Suvanne on suuri shakkifani. Hän innostui pelistä lapsena Imatran shakkikerhossa — ja musiikista Imatran musiikkiopistossa.

— On huikeaa, että voin nyt tuoda nämä molemmat intohimot yhteen kotikaupungissani.

Konsertti alkaa kello 19, mutta itse tapahtuma jo kello 17. Se alkaa nimittäin Suomen shakkiliiton kanssa järjestetyllä shakkiturnauksella. Jos aika vain riittää, myös Suvanne ja ainakin yksi yhtyeen jäsenistä aikovat osallistua siihen.

— Meillä on toistaiseksi ollut 15 keikkaa, ja basisti Tuure Kosken kanssa olemme pelanneet niistä 13:ssa. Ihan kaikkiin ei ole aikataulullisista syistä ehditty.

Suvanne aikoo haastaa myös peliä edeltävän turnauksen voittajan — lavalla.

— Pelaamme yhden biisin mittaisen pelin, eli maksimissaan 5 + 5 minuuttia. Tämä peli on järjestetty jokaisella keikalla, ja toistaiseksi olen voittanut niistä yhden.

Soittajan roolista pelaajan rooliin hyppääminen kesken keikan on yllättävän vaikeaa, Suvanne sanoo.

— Molemmissa pitää olla todella keskittynyt, mutta ihan eri tavalla. Siinä olisi aivotutkijoille selvittämistä, että mitä tällaisessa vaihdoksessa oikein tapahtuu.

Yhtenä tapahtuman ideana onkin se, että shakkia saadaan tuotua ihmisten näkyville. Yleensä turnaukset pelataan yksityisen tyyppisissä tiloissa, ja suurin osa Suomen shakkiharrastajista pelaa netissä.

Lauantaina Kareliasalin lavan valtaa toinen jazzyhtye, Lauri Porra Flyover Ensemble. Luvassa on Porran omia sävellyksiä, ja ne kattavat ihan erilaisia maailmoja, räjähtävästä rockjazzista julkeisiin suorituksiin, kuulaaseen elokuvamaisuuteen ja mietiskelevyyteen.

Porra tunnetaan etenkin Stratovarius-yhtyeestä ja siitä, että hän on Jean Sibeliuksen jälkeläinen. Hän on säveltänyt musiikkia myös moniin elokuviin, televisiosarjoihin, radioon ja mainoksiin.

William Suvanne, Chess´n Jazz, Kulttuuritalo virta pe 16.11. Shakkiturnaus alkaa kello 17, konsertti klo 19. Lauri Porra Flyover Ensemble, Kulttuuritalo Virta la 17.11 klo 19.

Katso lisää tapahtumia Uuutivuoksen tapahtumavinkeistä