Kauneimmat joululaulut, musiikkiteatteria, Muumit ja Makkara-ajot — Poimi viikonlopun menovinkit tästä

Katja Paakki

Ruokolahden musiikkiteatteri esittää lauantaina North side storyn. Alarivissä (vas.) Sanna Häkkinen ja Päivi Penttilä, keskellä Miikka Vento ja Riku Hirvonen, ylimpänä Teija Savelius.

North Side Story Ruokolahdella

Mitä pohjoisessa oikein tapahtuu pikkujoulujen aikaan ja joulun alla?

Tänä viikonloppuna salaisuuksien verho viimein aukeaa, sillä Ruokolahden Musiikkiteatterin enseble aikoo ottaa asiasta selvää. Se aikoo vastata muun muassa näihin kysymyksiin: onko pukin asema uhattuna? Entä kenen tekee mieli piparia? Ja kuka se siellä litkiikään glögiä? Onko joulu muka jollekulle pakko?

Musiikkiteatteri on luonut kuluneen syksyn aikana joululauluja pursuavan pikkujouluesityksen, North side storyn näihin probleemiin vastaamaan. Mukana on tuttuja joululauluja, mutta myös muutama kappale klassikkomusikaalista West side story — tosin ei ihan perinteisin sanoin laulettuina.

North side story la 15.12 klo 17, Ruokolahden koulu

Katja Juurikko

 Kauneimmat joululaulut soivat Imatran seudun kirkoissa sunnuntaina 16.12.

Kauneimmat joululaulut soivat monessa paikassa

Enää reilu viikko jouluun. Sitä on mahdoton olla huomaamatta. Viikonlopun aikana ympäri seutukuntaa lauletaan ja kuunnellaan joululauluja, Kauneimpia ja muita, joka päivä. Alla olevassa listassa osa seudun joululaulutilaisuuksista.

Suurin yleisömagneetti löytyy kirkoista. Tulevana sunnuntaina Kauneimpia joululauluja lauletaan ainakin Tainionkosken, Imatrankosken ja Ruokolahden kirkoissa.

Kauneimmat joululaulut -tapahtuma alkoi jo vuonna 1973.

Perinteen takana oli se, että kolmas adventtisunnuntai on kirkkovuoden hiljaisin sunnuntai.

Suomen Lähetysseuran nuorisosihteeri, diakoni Martti Kauppinen ja Hyvinkään seurakunnan kanttori Matti Heroja alkoivat kehittää jotain kyseisen sunnuntain elävöittämiseksi.

Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia oli pidetty jo tuota vuotta aiemminkin, mutta nyt se saivat valtakunnallisen luonteen, niiden yhteydessä kerättiin kolehti lähetystyötä varten, ja niitä varten painettiin omia joululauluvihkoja, jotta kaikkien olisi helppo osallistua. Tuolloin ensimmäisellä kerralla niitä painettiin 48 000.

Nykyään Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat osallistujamäärältään Suomen suurin vuotuinen musiikkitapahtuma. Tänä vuonna niitä varten on painettu jo 800 000 lauluvihkoa.

Jo monena vuonna ihmiset ovat päässeet äänestämään sitä kaikkein kauneinta kauneimpien joukosta. Viime vuonna ykköstilalle äänestettiin Otto Kotilaisen säveltämä, Sakari Topeliuksen sanoittama ja Konrad Aleksis Hougbergin suomentama Varpunen jouluaamuna. Laulu kertoo Topeliuksen vuodenikäisen Rafael-pojan yllättävästä kuolemasta.

Kakkostilalle Kassu Halosen säveltämä ja Vexi Salmen sanoittama Sydämeeni joulun teen, ja kolmoseksi Pekka Simojoen säveltämä ja sanoittama Tulkoon joulu.

Nyt, kun kauneimpia joululauluja lauletaan kirkoissa jo 46. kerran, laulettavina on kaikkiaan 24 kappaletta.

Niiden joukkoon mahtuvat muun muassa nämä: Arkihuolesi kaikki heitä; En etsi valtaa, loistoa; Enkelten laulu; Heinillä härkien kaukalon; Hän seimessä nukkuu / Away in a Manger; Joulupuu on rakennettu; Jouluyö, juhlayö; On hanget korkeat, nietokset, sekä Sylvian joululaulu.

Se kaikkein kaunein lauletaan tilaisuuksien viimeisenä.

Sunnuntaina kauneimpia pääsee laulamaan Tainionkosken kirkossa Gospelkuoro Akasian, sekä Johannes Vesterisen ja Arto Marttisen säestyksellä kello 18 alkaen. Ruokolahden kirkon tilaisuus alkaa samaan aikaan.

Imatrankosken kirkossa kauneimpia lauletaan kello 19, Tarja Luumin, pienkuoro Toonikan, sekä Sanna Kiiveri-Kihlangin johdolla.

Mutta lauletaan tulevana viikonloppuna muuallakin. Muun muassa perjantaina Iso apu palvelukeskuksessa musiikkiopiston Nostalgia-orkesterin säestyksellä, sekä Ruokolahden Kesäkahvila Kaikussa.

Joululauluja voi kuunnella ja laulaa myös Vuoksen Mieslaulajien joulukonsertissa Tainionkosken kirkossa perjantaina kello 19, ja Vaskien joulua Imatrankosken kirkossa lauantaina kello 19.

Kauneimmat joululaulut sunnuntaina 16.12 klo 18, Tainionkosken kirkko, klo 18, Ruokolahden kirkko, klo 19, Imatrankosken kirkko.

Kauneimmat joululaulut sunnuntaina 16.12 klo 18, Tainionkosken kirkko, klo 18, Ruokolahden kirkko, klo 19, Imatrankosken kirkko.

Joonas Tapaninen

Ihan näin lumisissa oloissa ei tällä kertaa offroadeilla.

Pärinää ja makkaraa Mykrämäen montussa

Jos haluat hetkeksi irtautua jouluvalmisteluista, niin suuntaapa lauantaina iltapäivällä Ruokolahdelle, tarkemmin sanoen Mykrämäen soramontulle.

Siellä ovat nimittäin Wuoksi offroadin Makkara-ajot, eli luvassa on ajopäivä mönkijällä tai maastoautolla. Mukaan kannattaa ottaa ainakin juomista ja kumisaappaat, sekä tietenkin sitä makkaraa. Tai muuta sopivaa ulkotulilla grillattavaa syömistä.

Wuoksi offroad, Makkara-ajot 15.12. klo 14, Ruokolahti

Marleena Liikkanen

Pertti Kosonen eli Dj Pertsa.

Pikkujouluja Ruokolahdella

Lauantaina Ruokolahdella vietetään ainakin kaksia pikkujouluja. Toiset tapahtuvat Ravintola Alppimajassa. Illan tummuessa, eli kello 18 alkaen ravintola järjestää asiakaspikkujoulut, joihin sisältyy ainakin runsas joulupöytä. Ja jos et ehdi katsomaan North side storyä koululle, voit nähdä sen myös täällä.

Tämä meno loppuu noin yhdeksän aikaan, kun Alppimajan lauteille kiipeää dj Pertsa karaokelaitteineen.

Samana iltana pikkujouluja vietetään myös Utulan kyläkaupalla. Siellä on luvassa livemusiikkia iltayhdeksästä eteenpäin, ja sitä yleisölle tarjoilee Antsu Haahtela.

Pikkujouluja Ruokolahdella la 15.12, Ravintola Alppimaja klo 18 ja Utulan kyläkauppa klo 21

Ari-Pekka Keränen

Benny Törnroos, Muumipappa ja Muumimamma 15 vuotta sitten.

Paa-paap-pa-paaap-pa — Muumit kulttuuritalossa

... ja maaa-maam-ma-maam-ma — mikä se on?

Aika moni varmaan arvaa, mistä kappaleesta tässä on kyse.

Lauantaina laulun saapuu esittämään sen ainakin Suomessa tunnetuin esittäjä, eli suomenruotsalainen laulaja ja näyttelijä Benny Törnroos.

Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan tunnuskappale on yksi tunnetuimmista Törnroosin esittämistä kappaleista. Törnroos on esittänyt myös sarjan lopputunnuskappaleen Hei Muumit, ja tehnyt ja esittänyt myöhemmin muitakin Muumi-aiheisia kappaleita. Alunperin Törnroos kieltäytyi, kun Yleisradio ehdotti häntä tunnuskappaleen esittäjäksi, sillä hänellä oli samaan aikaan muita projekteja meneillään.

Myöhemmin mies kuitenkin suostui projektiin, ja voinee sanoa että kannatti. Lauantaina hän saapuu Suuri Muumi -konsertin kanssa Kulttuuritalo Virtaan. Käy Muumilaaksoon! -konsertti koostuu kaikille tutuista muumilauluista, leikeistä, lauluista, tanssista ja jumpasta.

Käy Muumilaaksoon! -konsertti, Kulttuuritalo Virta la 15.12. klo 16.

Lisää menovinkkejä Uuutisvuoksen verkkolehden tapahtumapalstalla

Joulumusiikkia

Ruokolahden Musiikkikoulun joulukonsertti, pe 14.12 klo 18 Ruokolahden seurakuntakoti.

Joululaulajaiset pe 14.12 klo 18, Kesäkahvila Kaiku / Ruokolahti-talo.

Vuoksen Mieslaulajien joulukonsertti, pe 14.12. klo 19, Tainionkosken kirkko.

Vaskien joulu, la 15.12 klo 19, Imatrankosken kirkko.

Joulukonsertti su 15.12 klo 16, Imatrankosken kirkko.