Imatran pääkirjastossa sukelletaan keväällä tarinoiden maailmaan sukkapuikot suhisten — Novellikoukku käynnistyy Lainan päivänä

Imatralla aloitetaan muualla Suomessa suureen suosioon noussut novellikoukkutoiminta. Aloitus on torstaina, joka on myös Lainan päivä.

Joonas Tapaninen

Jenni Santaholma, Imatran pääkirjasto, Novellikoukku
Jenni Santaholma, Imatran pääkirjasto, Novellikoukku

Novellikoukkutoiminta on levinnyt viime vuosina kirjastoihin Suomen suurimpia kaupunkeja myöten. Novellikoukun Imatran vetäjä Jenni Santaholma, mistä toiminnassa on kyse?

— Pohjimmiltaan kyse on rentoutumisesta, joka tapahtuu ääneen luetun tarinan kautta. Minä ja Marianne Sutela luemme tarinoita ja kuuntelun lomassa yleisöllä on halutessaan mahdollisuus tehdä käsitöitä.

Jos ihmiset innostuvat, niin jossain vaiheessa olisi kiva kohdistaa voimia tavalla tai toisella hyväntekeväisyyteen.

— Lapsille pidetään satutunteja ja opettajat lukevat koulussa ääneen, mutta ääneen luetun tarinan kuunteleminen on ihan yhtä kiva kokemus aikuisellekin. Samalla esitellään myös kirjallisuutta ja tekijöitä.

Miksi käsityöt ja kirjallisuus ovat hyvä yhdistelmä?

— Tarinaa kuunnellessa on kiva tehdä jotain, eikä kuunteleminen rasita muita kuin kuuloaistia. Kuuntelemiseen keskittyminen on erityisen helppoa, jos mukana on tuttu käsityö. Jos taas joutuu koko ajan miettimään, mitä tekee seuraavaksi, aistit saattavat mennä pois päältä. Käsitöitä ei ole toki pakko tehdä, vaan yhtä hyvin voi tuhertaa piirustusta tai olla tekemättä mitään.

Kuinka monesti Novellikoukku kokoontuu?

— Imatralla kokoonnutaan tänä keväänä kahtena torstaina, 8. helmikuuta ja 8. maaliskuuta. Katsotaan sitten, mitä ihmiset ovat mieltä. Jos yleisöä riittää, niin syksyllä jatketaan.

Kuka luettavat novellit valitsee?

— Tällä kertaa minä toimin valitsijana. Teemoiksi valikoituivat lapset ja perhe, johon sain idean torstaina vietettävästä Lainan päivästä ja Lainaa vain -laulusta. Maaliskuun tarinoihin yleisö pääsee vaikuttamaan. Otamme torstaina vinkkejä vastaan ja yritämme toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan.

Joillain paikkakunnilla käsityöt on lahjoitettu hyväntekeväisyyteen. Aiotaanko Imatralla harrastaa hyväntekeväisyyttä?

— Lähdemme liikkeelle askel kerrallaan. Jos ihmiset innostuvat, niin jossain vaiheessa olisi kiva kohdistaa voimia tavalla tai toisella hyväntekeväisyyteen. Mistään kohteesta emme ole vielä keskustelleet.

Tarvitaanko novellien ääneen lukemiseen kirjailijan suostumus?

— Mielellään kyllä. Kotimaisia novelleja ei pitäisi lukea ilman tekijän lupaa. Hyvä puoli asiassa on, että kun Novellikoukkua on pidetty eri puolilla Suomea, niin on kertynyt jo pitkä lista kirjailijoista, jotka ovat antaneet kaikille kirjastoille luvan lukea teoksiaan ääneen. Ulkomaiset kirjailijat oli vielä tässä vaiheessa pakko diskata, mutta aion ottaa selvää, voiko heidän teoksiaan lukea.

Minkälainen lukijakunta novellikirjallisuudella on?

— Uskoakseni aika laaja, sillä novelleja on tosi monenlaisia. Ehkä suurin osa asiakkaista kuitenkin hakeutuu muille hyllyille kuin novellihyllyille kirjastossa seilatessaan.

Minkälainen valikoima erilaisia novelleja Imatran pääkirjastosta löytyy?

— Jos novellin haluaa lukea, niin eri tyyppiset lukijat varmasti löytävät omansa. On kotimaista ja ulkomaista, uutta sekä vanhempaa ja koko ajan valikoima kasvaa.

Minkälainen on mielestäsi koukuttava novelli?

— Omasta mielestäni hyvässä novellissa on tiettyä salaperäisyyttä, ja tilaa annetaan lukijan omillekin tulkinnoille.

Novellikoukku Imatran pääkirjaston olohuoneessa torstaina 8. helmikuuta kello 17—18. Novelleita lukevat Jenni Santaholma ja Marianne Sutela.

Luetuimmat

Kommentoidut