Lauluharrastus tempaisi Mari Tuukkasen mukaansa aikuisiällä — Laulutaidottomien kurssilta saadut opit ja rohkaisu ovat kantaneet Karelia-salin estradille asti

Neljä vuotta sitten lauluharrastuksen aloittanut Mari Tuukkanen ottaa Karelia-salin haltuun sunnuntaina. Samainen estradi oli tarkoitus valloittaa jo vuosi sitten, mutta vatsassa potkinut esikoistyttö oli silloin eri mieltä.

Joonas Tapaninen

Mari Tuukkanen esittää sunnuntain konsertissa Mestaripiirros-kappaleen.
Mari Tuukkanen esittää sunnuntain konsertissa Mestaripiirros-kappaleen.

Pienet rohkaisevat sanat ovat joskus kaikki, mitä ihminen tarvitsee löytääkseen laulamisen ilon.

Imatralaisen Mari Tuukkasen edelliset kokemukset yleisön edessä laulamisesta olivat lukioajoilta, kun hän nelisen vuotta sitten näki ilmoituksen työväenopistolla alkavasta laulutaidottomien kurssista.

— Ensimmäinen ajatukseni oli, että pyrkisin kurssin jälkeen johonkin kuoroon. Jälkikäteen tulin kuitenkin siihen tulokseen, että tykkään laulaa yksin.

Kaikki oppivat laulamaan

Tuukkanen sanoo, että laulutaidottomuutta on monta lajia.

— Osa siitä voi olla olla myös tietämättömyyttä. Minä en esimerkiksi tiennyt, että on olemassa erilaisia sävelasteikkoja ja biisejä voi transponoida jokaisen omalle äänialalle sopivaksi, hän sanoo.

Laulutaidottomien kurssin vetäjä ja Tuukkasen laulunopettaja Teija Immonen teroitti jo alkeiskurssilla, että harjoituksen kautta kaikki oppivat kyllä laulamaan.

— Kun ilmoittauduin kurssille, kaverini olivat ihmeissään. Selitin heille, etten ole uskaltanut laulaa muiden kuullen, koska olin ollut niin epävarma osaamisestani.

Rohkaisua ja oppia

Matalan kynnyksen laulukurssilta tarttui mukaan rohkaisua ja oppia.

— Ihan ensimmäinen ihana kommentti tuli äänialatestissä, kun Teija kehui ääntäni kauniiksi. Lisää kannustimia tuli läpi kurssin, Tuukkanen kertoo.

Ensimmäinen sooloesiintyminen palvelutalossa antoi itsevarmuutta yleisön kohtaamiseen. Sen jälkeen esiintymisiä on ollut harvakseltaan erilaisissa yleisö- ja yksityistilaisuuksissa.

Sunnuntaina kajahtaa Mestaripiirros

Sunnuntaina Immosen lauluoppilaat pitävät yhteiskonsertin kulttuuritalo Virran Karelia-salissa. Lavalla on kymmeniä esiintyjiä eri puolilta Etelä-Karjalaa.

Mari Tuukkanen valitsi esitettäväkseen kappaleen Mestaripiirros, jonka alkuperäinen esittäjä on Anna Puu.

— Olen äänialaltani sopraano, mutta harjoittelen ihan puhtaasti poppia.

Estradille nouseminen jännittää

Laulutunteja Tuukkaselle on nykyisin kahden viikon välein. Tuukkanen aloitti vastikään myös kitaran soiton, jonka hän uskoo tukevan laulua ja musiikinteorian oppimista.

— Olen tutustunut harrastukseni kautta myös muihin musisoiviin ihmisiin, joiden kanssa pyrimme kokoontumaan soittamisen ja laulamisen merkeissä viikoittain, Tuukkanen sanoo.

Karelia-salin estradille nouseminen jännittää, vaikka omaa kappaletta on treenaattu niin paljon, että Tuukkanen osaisi sen vaikka unissaan. Yhtyeen saaminen taustalle luo kuitenkin turvallisuuden tunnetta.

— Varmasti hakeudun johonkin sivuun ennen omaa vuoroani hyräilemään biisin vielä läpi, Tuukkanen naurahtaa.

Tuutulauluna Annie's Song

Tuukkasen piti esiintyä jo viime keväänä suuren suosion saanessa laulutaidottomien konsertissa, mutta suunnitelmat muuttuivat esikoisen syntymän myötä.

— Olin vielä lauantaina kenraaliharjoituksessa, mutta sunnuntaina tyttö ilmoitti tulostaan ja oli lähdettävä sairaalaan.

Nyt vajaan vuoden ikäisen Siiri-tyttären Tuukkanen tuudittaa iltaisin uneen laulamalla John Denverin klassikkoballadia.

— Harjoittelin Annie’s Songia jo odotusaikana, joten kappaleella on häneen rauhoittava vaikutus, Tuukkanen hymyilee.

Teija Immosen oppilaiden Hei, mehän lauletaan -konsertti sunnuntaina 4. maaliskuuta kello 16 kulttuuritalo Virran Karelia-salissa.

Mari Tuukkanen

Imatralainen harrastelaulaja. Aloitti laulamisen vuonna 2013 laulutaidottomien kurssilta.

Laulun opettajana toimii Teija Immonen.

Perheessä mies ja alle vuoden ikäinen tytär Siiri.

Hoitovapaalla kansainvälisten asioiden kehityspäällikön tehtävästä (Lappeenrannan teknillinen yliopisto).

Luetuimmat