Joulunavaukset Imatrankoskella ja Vuoksenniskalla, bluegrassia kirjastossa – Poimi viikonlopun menovinkit tästä

Konserttihovin viikonlopussa lastenkonsertti ja pianotaiteilija Risto Lauriala. Mikko Kivinen saikuttelee Virrassa.

Heidi Soikkeli

Moona (vas) ja Eki -ponit Vilma Soikkelin (vas.), Joulupukin ja Enni Kosonen kanssa. Kuva on peräisin Simpeleen Maasälvän joulunavauksesta muutama vuosi sitten.
Moona (vas) ja Eki -ponit Vilma Soikkelin (vas.), Joulupukin ja Enni Kosonen kanssa. Kuva on peräisin Simpeleen Maasälvän joulunavauksesta muutama vuosi sitten.

Parikymppiset konkarit, Eki ja Moona saapuvat lauantaina Imatrankoskelle Parikkalan Melkoniemestä. Niiden arki sujuu Pomppivan ponin ratsutilalla, normaaleja ratsutilan ponintöitä tehdessä, mutta lauantaina niille on luvassa vähän kuin vapaapäivä.

— Eki ja Moona ottavat tällaisissa talutustapahtumissa käymisen ne ottavat loman kannalta. Näiden aikana ne pääsevät vain löntystelemään ja katselemaan maisemia ja ottamaan ihan rauhallisesti. Ne suhtautuvat tällaisissa tapahtumissa käymiseen vähän niin, että onpas mukava päästä välillä käymään pois kotoa, kertoo ponien omistaja, Heidi Soikkeli.

Eki on 20-vuotias eestinponi ja Moona 22-vuotias shetlanninponi. Ne molemmat ovat hyvin kokeneita konkareita kaikenlaisissa yleisötapahtumissa ja siedättyneitä kaikkeen mahdolliseen, Soikkeli sanoo. Eki ja Moona ovat kiertäneet kaikenlaisia yleisötapahtumia jo vuosien ajan ja niiden heittämien keikkojen listalle mahtuu yhtä lailla vanhainkotikäyntejä kuin vapputapahtumia. Ponit kiertävät tapahtumia noin sadan kilometrin säteellä Melkoniemestä.

Eki on nimensä mukaisesti poikaponi ja Moona on tyttöponi. Ja kotioloissa sen myös huomaa, sillä niiden luonteet eroavat toisistaan.

— Moona on paljon sosiaalisempi ja kiinnostuneempi kaikenlaisista halailusta ja rapsutteluista. Eki on ennemminkin sellainen vanha jäärä, jonka mielestä kaikki tällaiset ovat tyttöjen juttuja, Soikkeli kuvaa.

Ekin ja Moonan vierailun syynä on se, että Imatrankoskella tapahtuu lauantaina Imitsin järjestämä, perinteinen joulunavaus. Sen aikana pienimmät, eli alakouluikäiset vieraat pääsevät myös testailemaan, miltä tuntuu istua jommankumman ponin selässä. Lisäksi kadulla kulkijoita viihdyttävät myös Imatran Immet ja tiettävästi itse joulupukkikin on lupautunut tulemaan paikalle ihka elävänä. Kello 11 alkaen tapahtumassa on tarjolla myös OmaSp:n jakamaa joulupuuroa, niin kauan kuin sitä riittää.

Kävelykadun lisäksi myös Koskenpartaan lavalla tapahtuu. Kello 11 alkaen siellä esiintyvät muun muassa tiernapojat, Imatran Inkerin säestämä lapsikuoro, Lucia-kuoro, Irti-teatterilaiset, sekä Imatran seurakunnan nuoret.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös iloiset joulumyyjäiset klo 9 — 15. Aiempina vuosina joulumyyjäiset on pidetty Väärätalossa, mutta tänä vuonna ne ovat muuttaneet kadun toiselle puolelle, eli Koskenhelmeen, niin kutsuttuun Intersportin taloon. Paikan päälle on tulossa runsaasti myyjiä, ja heitä löytyy myös ulkoa, kävelykadun varrelta. Lisäksi Koskenhelmestä voi löytää aivan spesiaalin postilaatikon, sillä sinne pistetyt kirjeet kulkevat Joulupukille asti aivan varmasti.

Vuoksenniskan joulunavaus käynnistyy jo perjantaina klo 15 Vuoksenniskan torilla.

Viikonloppuna ovat ohjelmassa myös Vuoksenniskan perinteiset käsityömarkkinat työväentalolla.

Mukaan markkinoille on tulossa kymmeniä myyjiä käsitöineen, joten pukin konttiin pantavaa täältä löytyy varmasti. Paikalla on myös kahvio.

Vuoksenniskan joulunavaus pe 22.11. klo 15 torilla.

Imatrankosken joulunavaus la 23.11. Koskenpartaalla klo 10.

Bluegrassia ja Irinaa

Lauantaina Imatran seudulla on vara valita musiikista. Keikkapäivän aloittaa bluegrass-yhtye Jussi Syren And The Groundbreakers. Se pitää iltapäivällä pääkirjastossa minikonsertin ja esittelee bluegrass-musiikin soitto- ja laulutyylejä, ja myöhemmin illalla se astelee Kaleva-saliin heittämään Bluegrass Christmas -keikan. Yhtye koostuu laulaja/mandolinisti Syrenistä, banjonsoittaja Tauri Oksalasta, kitaristi J.P. Putkosesta, sekä basisti Tero Mäenpäästä.

Illalla musiikinystävien kannattaa astella pub Vahtiin, sillä siellä keikkailee humoristisista esiintymisistään kuulu trubaduuri Matti Oksa.

Toinen vaihtoehto on astella OC-bariin, sillä siellä soittaa keikkalavojen suosikki Irina. Hänen tuorein kappaleensa, jouluinen Aattoaamu julkaistiin tällä viikolla. Se on osa Anna laulu lahjaksi -tapahtumaa. Tämä tapahtuma uudistaa kotimaista joululauluperinnettä ja muuttaa muun muassa ihmisten omia joulumuistoja lauluiksi.

Kolmas vaihtoehto on lähteminen Ruokolahden ravintola Alppimajaan, sillä siellä soittaa suomihittejä bilebändi Welmu.

La 23.11: Jussi Syren And The Groundbreakers, klo 13 Kulttuuritalo Virta pääkirjasto ja klo 18 Kaleva-sali.

Matti Oksa, pub Vahti, n. klo 22.

Irina OC-Bar.

Welmu, Alppimaja.

Kahden konsertin Konserttihovi

Imatran Konserttihovissa järjestetään tänä viikonloppuna peräti kaksi konserttia. Viikonlopun aloittaa lastenkonsertti, jossa lapset soittavat lapsille — samoin Imatran seurakunnan soittokunta, Ismo Vänskän johdolla. Tähän konserttiin on vapaa pääsy.

Sunnuntaina Konserttihovissa kuullaan kamarimusiikin helmiä, kun pianotaiteilija Risto Lauriala saapuu kaupunkiin 70-vuotisjuhlakonserttinsa merkeissä. Laurialan keralla Konserttihovissa soittavat myös viulisti Tero Latvala sekä sellisti Marko Ylönen.

Imatran Konserttihovi, Ilmeentie 157: Lastenkonsertti la 23.11 klo 14, Kamarimusiikin helmiä su 24.11 klo 17.

Saikuttaako?

Mitä kaikkea lääkärin ja potilaan välillä oikeasti voikaan tapahtua? Sen näyttää huippusuosittu Saikkua, kiitos -näytelmä, joka on kiertänyt maata jo useamman vuoden ja kerännyt käsittämättömän määrän sekä esityksiä, että yleisöä.

Perjantaina stand-up koomikko Ismo Leikolan ja näyttelijä Kalle Pylvänäisen kirjoittama esitys saapuu Imatralle näyttelijöidensä Mikko Kivisen, Ville Keskilän ja Kalle Pylvänäisen kanssa.

Saikkua, kiitos, pe 22.11. klo 19, Karelia-sali.

Laulavia joulukortteja

Lauantaina Imatrankosken kirkossa tapahtuu Laulava joulukortti -konsertti. Laulava joulukortti tarkoittaa sitä, että seurakunta toimittaa laulavia joulukortteja Imatran, Ruokolahden, Joutsenon ja Simpeleen alueelle, eli vie jollekulle ihmiselle hänen läheisensä laittaman tervehdyksen, ja laulaa samalla tälle tervehdyksen vastaanottajalle lähettäjän valitseman joululaulun. Laulavat kortit toimitetaan perille aattoviikolla, eli 16. — 23. joulukuuta.

Laulava joulukortti maksaa 30 euroa. Seurakunta lahjoittaa kaikki korttirahat imatralaiselle Työtaito ry:lle, ja edelleen paikallisten, tukea tarvitsevien nuorten työllistämiseen ja työvalmennukseen.

Tämän lauantain konsertissa voi kuulla kaikki ne joulukorttikappaleet, joiden joukosta oman tervehdyksensä voi valita. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Laulava joulukortti, Imatrankosken kirkko la 23.11. klo 18.

Vielä viikko Veitolaa

Vielä viikon ajan kulttuuritalon Käytävägalleriassa voi ihastella imatralaisen Eeva Veitolan ensimmäistä yksityisnäyttelyä. Veitola aloitti maalaamaan jo 1950-luvulla, Lauritsalan Yhteiskoulun näytelmäkerhossa. Siellä hän maalasi kulisseja. Johtuneeko siitä, että hän ei tarvitse aiheekseen mitään suurta, vaan vaikka ikkunasta näkyvän kivilohkareen.

Eeva Veitola, kulttuuritalon Käytävägalleriassa 30.11.saakka.

Katso lisää viikonlopun menovinkkejä Uutivuoksen verkkolahden tapahtumapalstalta.

Luetuimmat