Kirsti Manninen aikoo kirjoittaa syrjästäkatsojan tarinoita vuoteen 2022 asti: "Olen silloin 70-vuotias."

Taiteilijanimellä Enni Mustonen kirjoittava Manninen kertoo suunnitelleensa kirjasarjan viisiosaiseksi, mutta toisin kävi. Hän kiintyi henkilöihinsä ja haluaa jatkaa heidän tarinaansa.

Jouni Harala 2011

Syrjästäkatsojan tarinoita Kirsti Manninen kirjoittaa nimellä Enni Mustonen.
Syrjästäkatsojan tarinoita Kirsti Manninen kirjoittaa nimellä Enni Mustonen.

Kirjailija Kirsti Mannisen uusin teos, suosittua Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa jatkava Taiteilijan vaimo on juuri julkaistu. 1920-luvulle sijoittuvassa romaanissa Ida Erikssonin tytär Kirsti palaa kotiin ja avioituu kuvanveistäjä Ilmari Aaltosen kanssa.

Ida on ollut keskushenkilö sarjan ensimmäisissä osissa ja hänen kauttaan lukija alkoi tutustua suomalaisten taiteilijoiden kotielämään 1800—1900-lukujen taitteessa.

Kaikissa kirjoissa esittäytyy historiasta tuttuja henkilöitä, kuten Sakari Topelius, Aino Sibelius ja Albert Edelfelt. Manninen kertoo olevansa erittäin tarkka todellisten henkilöidensä taustoittamisesta.

— Yritän kaikin keinoin välttää sitä, että väittäisin oikeista historiallisista henkilöistä asioita mielikuvituksen vapaudella. He ovat sidoksissa faktoihin, ja jos väitän heidän sanoneen tai tehneen jotain, he ovat myös niin tehneet.

Filosofian tohtoriksi väitellyt Manninen on opiskellut Suomen historiaa ja tekee mielellään romaanin vaatimaa taustoittavaa tutkimustyötä.

Omien tarkkuusvaateittensa vuoksi hän ei ole koskaan kirjoittanut historiallista romaania, jonka päähenkilö olisi todellinen ihminen. He ovat aina puhdasta fiktiota ja voivat tulkita asioita, kuten kirjailija parhaaksi näkee.

Sarjan seuraava kirja on Sotaleski

Taiteilijanimellä Enni Mustonen kirjoittava Manninen kertoo suunnitelleensa kirjasarjan viisiosaiseksi, mutta toisin kävi. Hän kiintyi henkilöihinsä ja haluaa jatkaa heidän tarinaansa.
— Kirjoitettuani Ruokarouvan tyttären totesin, että ei tätä tarinaa voi tähän päättää. Yhtenä yönä alitajunnastani pulppusivat seuraavan viiden romaanin aiheet.

Yhtä romaania varten Manninen kerää tausta-aineistoa useiden vuosien ajan. Keräämänsä aineiston hän suodattaa ja lajittelee, ja vasta sitten ”päästää Ennin kertomaan” tarinan, joka päätyy kansien väliin.

— Minulla on valmiit suunnitelmat tähän sarjaan vuoteen 2022 saakka, jolloin täytän 70 vuotta. Teen jo seuraavaa osaa nimeltään Sotaleski, ja taustatyötä sitä seuraaviin romaaneihin.

Lukutoukkuus ja kirjoittaminen kulkevat usein suvussa

Pitkää ikää ja hyvää terveyttä toivova Manninen tekee kaiken kirjallisen taustatyön itse, koska haluaa suodattaa aineiston oman ajatushautomonsa lävitse.

Kirsti Manninen on julkaissut yli sata kirjaa. Kirjallisen uransa hän aloitti parikymppisenä. Myös hänen isänsä on julkaissut kirjoja, samoin yksi viidestä lapsesta.

Lukutoukkuus ja kirjoittaminen kulkevat usein suvussa, mutta luettuihin tarinoihin pitäisi jokaisella lapsella olla oikeus. Manninen muistuttaa iltasatuperinteen tärkeydestä:

— Alle kouluikäisille, lukutaidottomille lapsille pitäisi lukea paljon ääneen, jotta heidän kykynsä kuvitella sanojen avulla kehittyisi. Jos tarjolla on vain kuvavirtaa, jää kyky tuottaa itse kuvia sanojen pohjalta kehittymättä.

Kuluneella viikolla on vietetty kansallista lukuviikkoa.

Luetuimmat

Kommentoidut