Jumalan hulluista löytyi uusi alku — kuvataiteilija Anne Hyvösen houkkamaalaukset nähdään keväällä Helsingissä

Lappeenrantalainen kuvataiteilija Anne Hyvönen sai maalaamiseen uutta intoa tutustuttuaan Jumalan hulluihin. Houkkamaalaukset ovat esillä opinnot päättävässä näyttelyssä ensi keväänä.

Kai Skyttä

Jumalan hullujen löytyminen aiheeksi katkaisi Anne Hyvösen maalaustauon.
Jumalan hullujen löytyminen aiheeksi katkaisi Anne Hyvösen maalaustauon.

Ksenia Pietarilainen tuli kuvataiteilija Anne Hyvöstä vastaan ikonissa Lintulan luostarissa. Hyvönen kiinnostui miesten takkiin ja hameeseen pukeutuneesta naisesta ja otti tästä selvää.
Pyhä autuas Ksenia Pietarilainen oli houkka eli Jumalan hullu. Ortodoksiperinteessä houkkuus on yksi kilvoittelun laji. Houkat käyttäytyivät epäsovinnaisesti: joku istuu kirkon rappusilla sunnuntaina syömässä makkaroita, toinen heittäytyy säädyttömäksi.
Käytöksellään he saavat ihmisten halveksunnan osakseen ja pyhittyivät sillä tavalla. He myös auttavat ihmisiä huomaamaan tekopyhyyden.
— Ksenia eli Pietarissa 1700-luvulla. Menetettyään äkillisesti miehensä hän tajusi elämän katoavaisuuden, lahjoitti omaisuutensa pois ja pukeutui miehensä asepukuun, Hyvönen kertoo.
Palvelutehtävänään Ksenia kantoi rakenteilla olleen kirkon kiviä öisin sekä rukoili ja mietiskeli.

Siivoustyö ja opiskelu auttoivat jatkamaan

Tarvitsen malleja, jotta löydän maalauksiini sielun.


Houkkaperinteeseen tutustuttuaan taiteilijan mielessä lähti purkautumaan kokonainen uusi aihealue — vieläpä sellainen, jota ei Hyvösen tietojen mukaan ole systemaattisesti aiemmin maalattu.
Nyt Hyvönen maalaa houkkia maisteriopintojensa opinnäytetyönä työhuoneellaan Lappeenrannan Linnoituksessa. Niistä rakentuu suurikokoisten maalausten sarja, johon tulee kuvia sekä miehistä että naisista.
Lappeenrantalainen Hyvönen tunnetaan öljyväritöistä, joissa on ihmisfiguureita. Jokin aika sitten hän tunsi maalausaiheiden ehtyneen ja ryhtyi piirtämään. Pikkuhiljaa alkoi syntyä grafiikkaa.
Viime vuonna hänet työllistettiin siivoustöihin, ja ammoin syttynyt ajatus jatko-opinnoista alkoi saada uutta kipinää.
— Aloin opiskella Imatralla Saimaan ammattikorkeakoulussa taiteen maisterintutkintoa siivoustyön ohessa. Taiteilijan työtä tekee niin paljon yksinään, että kaipasin jotain uutta, Hyvönen kertoo.
Opinnot antoivat taiteelliseen työskentelyyn tuoreita ajatuksia. Kun vielä Kristuksen tähden hullut löytyivät lopputyön aiheeksi, siveltimet pääsivät taas käyttöön.

Kai Skyttä

Houkka-aiheesta syntyy ensin luonnoksia.

Äiti ja tytär yhteiseen näyttelyyn


Houkkamaalauksia varten Hyvönen valokuvaa naisia ja miehiä, joita pyytää malleikseen. Elävää mallia hän ei työssään käytä.
— Tarvitsen malleja, jotta löydän maalauksiini sielun, Hyvönen kertoo.
Houkissa häntä kiinnostaa eritoten pyhyyden ja houkkuuden yhtymäkohta.
— Haluan tehdä heistä myös lihallisia ihmisiä.
Valmiit houkkamaalaukset ovat esillä Helsingissä Kaapelitehtaalla maisteriopintojen loppunäyttelyssä alkaen 21. maaliskuuta 2018. Hyvönen toivoo saavansa lopputyömaalauksiaan esille myös Etelä-Karjalaan sekä Pietariin.
Suunnitteilla on myös äidin ja tyttären yhteisnäyttely. Anne Hyvösen tytär Olga Hyvönen opiskelee Savonlinnan taidelukiossa.


Mikä on Kristuksen tähden houkka?


Toisilta nimiltä pyhät hullut tai Jumalan hullut.
Tekeytyy hulluksi oman ja lähimmäistensä pelastuksen tähden.
Ortodoksisen kirkon vaikeimpia kilvoittelumuotoja. Muita ovat esimerkiksi erämaa- ja luostarikilvoittelu.
Mahdollista ennen yhteiskunnan järjestelmällistä psyykkisesti sairaiden hoitoa. Muistuttaa mielisairaan käyttäytymistä ja siksi nykyisin harvinaista.
Usein selvänäkemisen lahja. Erottuivat pukeutumisella ja puheilla, rikkoivat normeja ja käyttäytymissääntöjä, elivät kurjuudessa ja köyhyydessä, kieltäytyivät maallisesta.
Aluksi hyljeksittyjä ja pilkattuja, myöhemmin hyväksyttyjä ja arvostettuja.
Houkkia on vain ortodoksisen kirkon piirissä ja eritoten Venäjällä, eniten vuosina 1400—1650.
Halusivat kyseenalaistaa sääntöjä ja tuoda esille niiden heikkoudet ja haitat.

Lähde: www.ortodoksi.netKommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.