Jumalan hulluista löytyi uusi alku — kuvataiteilija Anne Hyvösen houkkamaalaukset nähdään keväällä Helsingissä

Lappeenrantalainen kuvataiteilija Anne Hyvönen sai maalaamiseen uutta intoa tutustuttuaan Jumalan hulluihin. Houkkamaalaukset ovat esillä opinnot päättävässä näyttelyssä ensi keväänä.

Kai Skyttä

Jumalan hullujen löytyminen aiheeksi katkaisi Anne Hyvösen maalaustauon.
Jumalan hullujen löytyminen aiheeksi katkaisi Anne Hyvösen maalaustauon.

Ksenia Pietarilainen tuli kuvataiteilija Anne Hyvöstä vastaan ikonissa Lintulan luostarissa. Hyvönen kiinnostui miesten takkiin ja hameeseen pukeutuneesta naisesta ja otti tästä selvää.
Pyhä autuas Ksenia Pietarilainen oli houkka eli Jumalan hullu. Ortodoksiperinteessä houkkuus on yksi kilvoittelun laji. Houkat käyttäytyivät epäsovinnaisesti: joku istuu kirkon rappusilla sunnuntaina syömässä makkaroita, toinen heittäytyy säädyttömäksi.
Käytöksellään he saavat ihmisten halveksunnan osakseen ja pyhittyivät sillä tavalla. He myös auttavat ihmisiä huomaamaan tekopyhyyden.
— Ksenia eli Pietarissa 1700-luvulla. Menetettyään äkillisesti miehensä hän tajusi elämän katoavaisuuden, lahjoitti omaisuutensa pois ja pukeutui miehensä asepukuun, Hyvönen kertoo.
Palvelutehtävänään Ksenia kantoi rakenteilla olleen kirkon kiviä öisin sekä rukoili ja mietiskeli.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat