Hiljaiset sillat -näytelmä ensi-illassa lauantaina, luvassa paljon tunteita — ”Harjoituksissa kaikki itkettiin”, kertoo näyttelijä Ulla-Maija Järnstedt

Hiljaiset sillat -näytelmän ensi-ilta on lauantaina. Näyttelijät lupaavat klassikkoteoksen herättävän järisyttäviä tunteita ja mahdollisuuden samaistua.

Silva Laakso, Silva Laakso

Ulla-Maija Järnstedt ja Ari-Matti Hedman ovat Hiljaiset sillat -näytelmän pääpari.
Ulla-Maija Järnstedt ja Ari-Matti Hedman ovat Hiljaiset sillat -näytelmän pääpari.

Imatran teatterin kahviossa on odottava tunnelma. Hiljaiset sillat -näytelmää on harjoiteltu keväästä lähtien ja h-hetki alkaa vihdoin olla käsillä. Pääosanäyttelijät ja ohjaaja Timo Rissanen istuvat pöydän ääressä ja juovat kahvia.

— Aina ensi-ilta jännittää. Viisi minuuttia ennen aloitusta tekisi mieli juosta pois, kuvailee miespääosaa näyttelevä Ari-Matti Hedman.

Hedmanin roolihahmo on valokuvaaja Robert Kincaid, joka tapaa Italiasta Iowaan muuttaneen Francescan. Syntyy taianomainen rakkaustarina, joka on vailla vertaansa. Alunperin teoksen on kirjoittanut Robert James Waller ja siitä on tehty myös Clint Eastwoodin ja Meryl Streepin tähdittämä elokuva.

Paljon kyyneleitä

Kuinka sellaiset mittasuhteet saavuttanut teos sopii Imatran teatterin lavalle?

— Tarina taipuu hyvin näyttämölle. Se tulee lihallisemmaksi ja kosketeltavammaksi, kun ihmiset ovat edessä. Haaste on tietysti se, että tässä on ihmisen syvimpiä tuntoja, niin kuin rakkauskin on. Ja menettämisen pelko, se on ollut kova paikka meille kaikille, Rissanen kuvailee.

Näytelmän harjoituksista ei ole selvitty kuivin silmin ja tekijät lupaavat näytelmän koskettavan myös katsojaa. Francescan roolissa nähtävä Ulla-Maija Järnstedt sanoo, että näytelmänteon jälkeen elokuva tuntui jopa lattealta.

— Minua koskettaa se, että tämä on totta. Meillä oli läpimeno keväällä ja me ei meinattu saada sitä tehtyä, kun kaikki itkettiin. Timon piti vaihtaa musiikkia ja hän joutui sanomaan, että ”oottakaa hetki, en mie pysty”, Järnstedt imitoi ulinaa.

Kun ohjaaja sai itsensä kasaan, oli jo näyttelijän vuoro itkeä.

— Ne omat tunteet pitää saada hallintaan, se on ollut haastavinta. Ei katsoja jaksa katsoa, jos näyttelijä vain vollottaa, Järnstedt sanoo.

Silva Laakso

Ulla-Maija Järnstedt ja Ari-Matti Hedman.
Ulla-Maija Järnstedt ja Ari-Matti Hedman.

Keski-ikäisten rakkaustarina

Hedman iloitsee siitä, että teos kuvaa kahden keski-ikäisen ihmisen rakkaustarinaa.

— Sitä ei monesti ole, koska näytelmäkirjallisuus kirjoitetaan usein nuorille ihmisille. Me olemme aidosti tämän ikäisiä kuin ollaan, Hedman sanoo.

Hedman nauraa esittäneensä keski-ikäistä viimeksi nuorena miehenä. Silloin partaan lisättiin harmaata, nyt sitä on omasta takaa. Kun näytelmän taustalla on iso ja kuuluisa teos, on pakko kysyä, voiko näyttelijä olla peilaamatta omaa työtään jo olemassa olevaan teokseen.

— Yllättävän hyvin pystyy olemaan. En mieti sitä, näytänkö tai teenkö samoin kun Clint Eastwood, Hedman kertoo.

Hedman myös sanoo, että näytelmä on kiinnostava myös siksi, että se tuo miesnäkökulmaa rakkaustarinaan. Jäyhän Marlboro-miehenkin rinnassa sykkii sydän.

— On hirveän tärkeää muistaa, että tässä on mies ja nainen. Hirveän helposti mielletään, että tämä on naisten tarina, mutta tässä on kummankin näkökulma, Rissanen jatkaa.

Silva Laakso

Hanna Kaskela jää äitiyslomalle kesken näytöskauden. Kaskelaa tuuraa Marika Huomolin.
Hanna Kaskela jää äitiyslomalle kesken näytöskauden. Kaskelaa tuuraa Marika Huomolin.

Yllättävä sattumus

Vaikka nenäliinoja on tarvittu, ovat näytelmän harjoitukset sujuneet hyvin. Yksi isompi sattumuskin on mahtunut mukaan.

— No tää on sattumus, huudahtaa Hanna Kaskela ja osoittaa vatsaansa.

Kaskela esittää näytelmässä Francescan tytärtä.

— Yksi pamahti raskaaksi, Hedman hekottaa.

Kaskela jää äitiyslomalle kesken näytöskauden, joten hänellä on jo nyt stuntnainen. Kaskela ja Marika Huomolin esittävät roolin vuorotellen, kunnes Kaskela jää kokonaan pois lokakuun lopulla. Koskela on ollut mukana alusta alkaen ja rooli on siksi suuresti hänen käsialaansa. Huomolin on kuitenkin saanut jättää hahmoon myös oman jälkensä.

— On ollut tosi kivaa, kun on melkein voinut ohjata itseään, Kaskela pohtii jaettua roolia.

— Meillä on ollut tosi hyvä yhteispeli ja ollaan tuettu toisiamme kaikilla mahdollisilla tavoilla, Huomolin jatkaa.

Muut näyttelijät eivät koe, että erikoisjärjestelystä olisi koitunut mitään haittaa. Päin vastoin.

— Me olemme saaneet tuplasti harjoitusaikaa, se on hyvä näin isossa näytelmässä, Järnstedt sanoo.

Silva Laakso, Silva Laakso

Marika Huomolin ja Hanna Kaskelan hahmo on raskaana. Näyttelijöistä vain toinen on oikeasti.
Marika Huomolin ja Hanna Kaskelan hahmo on raskaana. Näyttelijöistä vain toinen on oikeasti.

Ripaus romantiikkaa

Ensi-illan katsojatavoitteesta jo yli 60 prosenttia on saavutettu varattujen lippujen ansioista. Rissasen mukaan Imatralla ennakkoon varaaminen ei kuitenkaan ole tyypillistä, eli varsinaisesta määrästä ei vielä voida vetää johtopäätöksiä. Monesti on myös huomattu, että muutaman viikon ajan katsomot saattavat olla harvaan istuttuja, mutta kun puskaradio lähtee liikkeelle, ovat loput näytöksen olleet loppuunmyytyjä.

Rissanen uskoo, että näytelmä saa katsojansa tälläkin kertaa.

— Ihmettelen todella kovasti, jos tämä ei saa ihmisiä liikkeelle ja haltioitumaan. Kyseessä on hieno tunteisiin vetoava tarina. Tämmöisenä hetkenä, kun maailmalta tulee kovia ja kylmiä uutisia, me tarvitsemme ripauksen rakkautta ja romantiikkaa, edes hetkeksi, jotta voimme unohtaa sen kauheuden mitä ympärillä on, Rissanen sanoo.

— Tämä on tavallisen ihmisyyden ylistys. Ihmiset tulevat tuntemaan, Järnstedt lupaa.

Luetuimmat