Sosiaalinen media mullistaa lukuharrastusta – Maailman suurimman lukupiirin jäseneksi pääsee kuka tahansa

Instagram-kuvapalvelun kirjafaneja kutsutaan bookstagrammaajiksi.

Päivi Virta-salo

Kuvassa on näkymä bookstagrammaaja Ulla Lehtisen kirjatilistä.
Kuvassa on näkymä bookstagrammaaja Ulla Lehtisen kirjatilistä.

Oletko joskus lukenut niin hyvän kirjan, että siitä olisi aivan pakko päästä puhumaan jollekulle?

Harmittavan usein lähipiiristä ei kuitenkaan löydy ketään saman kirjan lukenutta.

Sosiaalisen median myötä lukuharrastus on mullistunut.

Kuvapalvelu Instagram on luonut suuren kansainvälisen lukupiirin, jossa kirjafanit hehkuttavat, arvioivat ja keskustelevat lukemistaan teoksista.

Harrastajat julkaisevat käyttäjätileilleen valokuvia yksinomaan kirjoista ja kirjaavat ajatuksiaan niiden alle. He myös kommentoivat toistensa julkaisuja.

Ilmiöstä käytetään nimitystä bookstagram.

— Bookstagram on sellainen kupla, jossa kaikki rakastavat kirjoja ja jokaiselle kirjalle löytyy fani, bookstagrammaaja Ulla Lehtinen tiivistää.

Lehtinen perusti oman kirjatilinsä vuoden 2017 alussa. Nyt hänen valokuviaan ja kirjoituksiaan seuraa yli 2 300 kirjafania.

Kirjatilien määrä kasvaa vauhdilla

Bookstagram-harrastus vaikuttaisi kiinnostavan erityisesti nuoria lukijoita. Esimerkiksi Lehtisen omista seuraajista valtaosa on 18—34-vuotiaita naisia.

Lappeenrannan Lauritsalan ja Pontuksen kirjaston kirjastovirkailija Mervi Savolainen uskoo, että bookstagram voi kannustaa kirjojen pariin, vaikka ei tavallisesti juuri lukisi.

— Uskon, että joku suosittu lukemiseen keskittyvä Instagram-tili voi hyvinkin saada nuoren tarttumaan kirjaan.

Savolainen on myös itse bookstagrammaaja.

Mervi Savolainen

Mervi Savolainen julkaisee kirjakuvia Instagramissa tilillä @pontuksenkirjastolainen.
Mervi Savolainen julkaisee kirjakuvia Instagramissa tilillä @pontuksenkirjastolainen.

Hänen mukaansa erityisesti visuaalisuus ja yhteisöllisyys korostuvat bookstagram-tileillä.

Kirjafanit miettivät tarkkaan julkaisemiensa valokuvien ilmettä. Yksi kuvaa kauniita asetelmia rekvisiitan kanssa, kun taas toinen ikuistaa otoksia, joissa kirja lepää kukkakedolla tai laiturin nokassa.

Harrastuksen yhteisöllisyys ilmenee kuvien alla käydyissä keskusteluissa.

Bookstagrammaajat kirjoittavat lukukokemuksistaan ja täyttävät kiertäviä haasteita, joita kutsutaan tageiksi.

Tagin ideana voi olla esimerkiksi listata tietyltä kirjailijalta luettuja teoksia tai fiktiivisiä hahmoja, joista bookstagrammaaja on pitänyt erityisen paljon. Maininnoissa vilahtavat esimerkiksi Mr. Darcy, Pikku Myy ja Harry Potter.

Haasteiden avulla kirjafanit oppivat tuntemaan toisensa paremmin.

Bookstagram-harrastajien määrä kasvaa tällä hetkellä kohisten. Suomessa ilmiö on tuore, mutta maailmalta löytyy kirjafaneja, joiden lukuharrastus kiinnostaa kymmeniätuhansia Instagram-seuraajia.

Tunnistella #bookstagram on julkaistu kuvapalvelussa jo lähes 22 000 000 kuvaa.

— Se on räjähtynyt ihan käsiin. En osaa edes sanoa, kuinka paljon bookstagrammaajia Suomessa on, koska törmään uusiin tileihin jatkuvasti, Lehtinen toteaa.

Kirjailijat pääsevät lähemmäs lukijoita

Bookstagram-ilmiö luo uudenlaisen keskusteluyhteyden lukijoiden ja kirjailijan välille.

Kirjailija ja bloggaaja Henriikka Rönkkönen kommentoi ahkerasti kuvia, joita bookstagrammaajat ovat julkaisseet hänen teoksistaan. Rönkkönen saattaa vastata julkaisuun sydämellä, hymiöllä tai vaikka syntymäpäiväonnittelulla.

Rönkkösen teokset, Mielikuvituspoikaystävä ja Bikinirajatapaus, käsittelevät teemoja, jotka koskettavat erityisesti nuoria naisia.

Ulla Lehtinen

Ulla Lehtisen Instagram-tili, @tarinannuppuja, sisältää paljon kirja-asetelmia.
Ulla Lehtisen Instagram-tili, @tarinannuppuja, sisältää paljon kirja-asetelmia.

Varsinaista palautetta Rönkkönen saa lukijoiltaan päivittäin henkilökohtaisilla yksityisviesteillä, joita voi lähettää esimerkiksi Instagramissa.

— Palautteessa korostuu se, että lukija on kokenut kirjani helpottavana vertaistukena. Hirveästi tulee kiitosta siitä, että kirjat ovat helpottaneet sinkkuuden tuomia tuskanhetkiä.

Sosiaalisessa mediassa aktiivinen Rönkkönen uskoo, että bookstagram-ilmiö on lisännyt hänen kirjojensa suosiota.

Maailmalla on jo nyt kirjafaneja, jotka elättävät itsensä tekemällä esimerkiksi kaupallista yhteistyötä bookstagram-tilillään. Sen sijaa Suomessa kirjojen valokuvaaminen Instagramiin on harrastus.

Tilanne voi kuitenkin muuttua.

Ulla Lehtinen

Lehtinen käyttää esimerkiksi leikkokukkia kuvausrekvisiittana.
Lehtinen käyttää esimerkiksi leikkokukkia kuvausrekvisiittana.

— Olemme jo tehneet yhteistyötä bookstagrammaajien kanssa, mutta se on ollut vielä aika pientä ja kirjakohtaista, Tammen, WSOY:n ja Johnny Knigan viestintä- ja markkinointijohtaja Reetta Miettinen kertoo.

Käytännössä pienimuotoinen yhteistyö voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että suomalainen bookstagram-tili saa kustantamolta ilmaisen kirjan kuvattavaksi ja luettavaksi.

Miettisen mukaan kustantamoissa pohditaan jatkuvasti, kuinka julkaistava kirja löytäisi yleisönsä. Sen vuoksi hän uskoo, että suomalaiset bookstagrammaajat ja kustantajat työskentelevät tulevaisuudessa enemmän yhdessä.

Kuka tahansa voi perustaa bookstagram-tilin

Ulla Lehtisen ja Mervi Savolaisen rakkaus kirjoja kohtaan syntyi jo lapsuudessa.

—Vanhempieni koti on täynnä kirjoja. Niitä on monessa huoneessa ja kahdessa kerroksessa, ja meillä on luettu aina paljon, Lehtinen toteaa.

Molemmille naisille bookstagram on ollut keino laajentaa omaa lukuharrastusta.
—Onhan se kiva laittaa ylös, mitä on lukenut, jakaa muiden kanssa lukemiskokemuksia ja saada uusia kirjavinkkejä, Savolainen sanoo.

Mervi Savolainen

Savolaisen Instagram-kuvat ovat muistoja lukuhetkistä.
Savolaisen Instagram-kuvat ovat muistoja lukuhetkistä.

Käytännössä bookstagram on harrastus, jonka kuka tahansa voi aloittaa. Tilin perustaminen on ilmaista, eikä harrastukseen ole pakko käyttää lainkaan rahaa.

Savolainen kertoo kuvaavansa omat Instagram-kuvansa älypuhelimella. Kallis järjestelmäkamera ei ole bookstagrammaajalle mikään välttämätön hankinta.

Lisäksi Suomen kattava kirjastojärjestelmä takaa, että lukemista ja kuvattavia kirjoja riittää, vaikkei niitä omaan hyllyyn haalisikaan.

Ulla Lehtinen

Bookstagram-kuvissa voi hyödyntää kotoa löytyviä asioita, kuten huopaa ja sanomalehteä.
Bookstagram-kuvissa voi hyödyntää kotoa löytyviä asioita, kuten huopaa ja sanomalehteä.

Kasvava lukupiiri iloitsee uusista jäsenistä.

—Kaikki aloittelevat bookstagrammaajat otetaan todella hyvin vastaan. Instagramissa harrastajat kehottavat muita seuraamaan uusia kirjatilejä, tutustumaan heihin ja olemaan kaikille mukavia, Ulla Lehtinen kertoo.

Luetuimmat

Kommentoidut