Äijänkärräyksen MM-kisat käydään Koskenpartaalla ja Asa käynnistää Virran kesäklubit — Katso tästä viikonlopun kaikki menovinkit!

Bluegrass-, kansanmusiikki-, metalli- ja rokkibändi Steve’n’Seagulls kruunaa Äijänkärräyksen MM-kisat ilmaiskeikalla. Imatrankosken kirkossa kuullaan puolestaan Jyrki ja Maija Anttilan konsertti.

Jaakko Manninen Photography

Steve’n’Seagulls tulee Imatralle.
Steve’n’Seagulls tulee Imatralle.

Lauantaisista Äijänkärräyksen MM-kisoista on tulossa melkeinpä maaottelu. Niihin on ilmoittautunut kaikkiaan 19 paria: 11 suomalaista ja yhdeksän venäläistä.

Kisat eivät ole mitään lekkeripeliä, vaan niillä on tiukat säännöt. Ensinnäkin se, että hauskaa on oltava ja toisekseen se, että jos kyydittävä äijä meinaa auttaa matkantekoa poistumalla kärryistä vesiesteessä, parille lätkäistään 20 sekunnin aikasakko.

Kärräyskisan alkusarjat alkavat Koskenpartaalla kello 13 ja semifinaalit Inkerinaukiolla kello 15.

Paikalla on myös hevosvoimia. Yhden hevosvoiman yksiköiden selässä on mahdollisuus kokeilla talutusratsastusta, useamman hevosvoiman yksiköitä voi ihastella ja taputella, sillä Karelia traktors tuo paikalle vanhoja traktoreita.

Kärräyskisa taukoaa hetkeksi kello 18, ja antaa tilaa koskinäytökselle. Kisan palkinnot jaetaan Koskenpartaan lavalla kello 18.45.

Jos sattuu niin, että kisaan ottaa osaa joku iisalmelaisjoukkue ja sille tulee yllättävää miehistönvajausta, niin Steve’n’Seagullsin laulaja Tomi Tajakka voisi olla käytettävissä.

— Muuten ei näillä näkymin olla osallistumassa kisaan. Minulla on kyllä muistoja lapsuudesta ja maitokärryillä kulkemisesta. Ja yhdenlaista äijänkärräystähän on nämä keikkahommatkin — joku meistä on aina kuskina.

Lokkiporukka nousee Koskenpartaan lavalle kello 19. Ainakin jouluun saakka keikkakalenteri näyttää täydeltä: On Pohjoismaita ja Eurooppaa, Suomea ja Pohjois-Amerikkaa.

— Meidän kaikkien elanto tulee tästä. Muita työhommia ei juuri nyt ole, tietysti jokaisella on muuten kaikenlaista puhde- ja sivuhommaa, Tajakka kertoo.

Yhtye esiintyy kaikenkokoisissa tapahtumissa, yhtä lailla pienillä klubikeikoilla kuin jättimäisillä festariareenoilla.

— Kaikkein pienin keikkapaikka taisi olla Äkäslompololla. Se oli niin pieni, että soitin oli hinattava kuormaliinoilla kattoon.

Kunhan tämän vuoden keikkarumba loppuu, yhtye käy tekemään seuraavaa levyään. Albumille tulee sekä cover-kappaleita että omia.

— Kaikilla levylle tulevilla kappaleilla on samat kriteerit. Niiden pitää olla hyviä.

Äijänkärräyksen MM-kisat la 6.7. klo 13 alkaen. Steve’n’Seagulls Koskenpartaan esiintymislavalla klo 19.

Roihis Musica

Asaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisen sanataiteen kovimmista nimistä.
Asaa on kutsuttu yhdeksi suomalaisen sanataiteen kovimmista nimistä.

ASA & Band Virran kesäklubilla

Vuoksi-auditorion kesäklubin korkkaa tänä kesänä yksi suurimmista suomalaisen hip-hopin alkutekijöistä: rap-muusikko Asa sekä hänen yhtyeensä, eli kokoonpano ASA & Band.

Ja jos yleisöäkin laulattaa, kannattaa tulla paikalle ajoissa, sillä ennen illan varsinaista konserttia mikit ovat auki puolen tunnin verran, eli kello 18 alkaen. Myös auditorion A-oikeuksin varustettu terassi on tapahtuman aikaan avoinna.

Matti Salo, alias Avain, alias Asa julkaisi ensilevynsä vuonna 2001, ja korvamato Leijonaa mä metsästän -singlen vuonna 2005.

Vuonna 2008 ilmestynyt Loppuasukas -levy toi muusikolle sekä Emma että Teosto-palkinnot.

ASA & Band kulttuuritalo Virrassa pe 5.7. Open mic-osuus klo 18 alkaen.

Operart Jyrki Anttila

Jyrki Anttila laulaa serenadeja Imatrankosken kirkossa.
Jyrki Anttila laulaa serenadeja Imatrankosken kirkossa.

Jyrki ja Maija Anttila konsertoivat

Jo 15 vuotta naimisissa ollut laulajapariskunta, Jyrki ja Maija Anttila konsertoivat Imatrankosken kirkossa lauantaina.

Luvassa on komeita serenadeja sekä muuta kesäistä musiikkia. Luvassa on ainakin Oskar Merikannon kirjoittamia klassikoita — ja vaikka Anniina sekä Yöt kesän valkean.

Tenori Jyrki Anttila valmistui alun perin kasvatustieteiden kandidaatiksi. Hän toimi Kempeleessä luokanopettajana vuosina 1991—1995, mutta vaihtoi sitten alaa, ja meni Oulun konservatorioon opiskelemaan laulua. Vuosina 1996—2002 häntä opetti legenda Jaakko Ryhänen.

1990-luvun puolivälissä Anttilan matka jatkui Sibelius-Akatemian oopperastudion oppilaaksi, ja vuonna 1998 hänet kiinnitettiin solistiksi Suomen kansallisoopperaan.

Maija Anttilaa puolestaan pidetään yhtenä koko maan parhaista säestäjistä. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin osastolta. Sen jälkeen hän on työskennellyt monien suomalaisten eturivin solistien kanssa.

Jyrki ja Maija Anttila konsertoivat Imatrankosken kirkossa la 6.7. klo 16.

Aki Laurokari

Varpasaaren suunnalla näkee sunnuntaina epätavallisia venekuntia.
Varpasaaren suunnalla näkee sunnuntaina epätavallisia venekuntia.

Luvassa lohikäärmeveneitä

Sunnuntaina Varpasaaren suunnalta voi bongailla lohikäärmeitä. Tai ainakin lohikäärmeveneitä.

Osana Etelä-Karjalan liiton Aasia-hanketta Varpasaaren lahdella järjestetään Dragonboat-melontakisa. Kisa on kutsukilpailu, ja siihen osallistuu puolenkymmentä teeman mukaan pukeutunutta ja varustautunutta joukkuetta.

Jokaisessa joukkueessa on 12—20 jäsentä, ja kahdella heistä on erityisen tärkeä rooli. Joukkueet valitsevat keskuudestaan rummuttajan ja perämiehen. Rummuttaja määrää tahdin, perämies vastaa kurssista.

Joukkueille kertyy kaikkiaan 260 metriä melottavaa. Kisat käydään kahden joukkueen erissä. Kisojen järjestämisestä vastaavat Imatran ja Lappeenrannan kaupungit.

Dragonboat -melontakilpailu su 7.7. klo 12 alkaen Varpasaaren lahdessa.

Leena Sallinen

Anjan puutarhassa voi ihastella perennaloistoa.
Anjan puutarhassa voi ihastella perennaloistoa.

Anjan puutarha avoinna

Sunnuntaina vietetään jälleen Avoimet puutarhat-tapahtumaa.

Tapahtuma järjestetään jo kahdeksatta kertaa, ja tänä vuonna siihen on ilmoittautunut yli 650 puutarhakohdetta.

Imatran seudulta on ilmoittautunut vain yksi puutarha: Anja Kokon ihanuuksia täynnä oleva kesäkeidas Korvenkannantien varrella, osoitteessa Elsankuja 2.

Anjan piha on rinne- ja kulmatontilla, ja sen komeus on tulosta vuosien työstä. Kokko kerää kukkien siemenet syksyisin ja kylvää ne takaisin maahan keväällä.

Kasvien lisäksi Anjan puutarhasta löytyy monenlaisia patsaita, ruukkuja ja astioita. Koko komeutta on helppo ihastella, sillä puutarhasta löytyy penkkejä istahtamista varten.

Avoimet puutarhat: Anjan piha (Elsankuja 2) su 7.7. klo 12—17.

Katso lisää tapahtumia Uutisvuoksen menokalenterista.

Juttua muokattu 5.7. kello 13:24, korjattu virheellinen tieto, Steve’n’Seagullsin keikalla Äkäslompololla kattoon ei hinattu haitaristi-kosketinsoittajaa, ainoastaan soitin.

Luetuimmat