Imatralla keikkaileva kitaristi Samuli Federley opastaa kitaransoiton saloihin kitaraklinikallaan — "Tässä yhdistyvät soittaminen ja opettaminen"

Soolokeikalla kuullaan sekä kitaristin omaa tuotantoa että cover-biisejä kuten Finlandia-hymni, Euphoria, El Condor Pasa ja Smoke on the Water.

Samuli Federley kannustaa jokaista soittajaa hakeutumaan livekeikoille. – Se on paras neuvo, jonka voi antaa. Yleisön edessä soittaessa oppii paljon itsestään sekä ihmisenä että soittajana.
Samuli Federley kannustaa jokaista soittajaa hakeutumaan livekeikoille. – Se on paras neuvo, jonka voi antaa. Yleisön edessä soittaessa oppii paljon itsestään sekä ihmisenä että soittajana.

Kitaransoitto voi olla muutakin kuin komppaamista bändissä — kitaran on mahdollista olla laulajan tavoin solistina. Näin sanoo helsinkiläinen kitaristi Samuli Federley.
Imatralle Osmo’s Cosmos -baariin soolokeikalle saapuva Federley järjestää ennen keikkaansa niin sanotun kitaraklinikan.

Jo 15 vuoden ajan klinikoita ulkomaillakin pitänyt muusikko kertoo, että kyseessä on perineistä keikkaa interaktiivisempi tilaisuus.
— Soitan muutamia biisejä ja yleisö voi esittää soittamiseen tai kappaleisiin liittyviä kysymyksiä. Jaan kiinnostuneille myös nuottimateriaalia. Tykkään kitaraklinikoista, sillä niissä yhdistyvät soittaminen ja opettaminen. On kiva olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Lähes kaikki viikonloput menevät keikkaillessa.

Puoliltaöin Federley nousee lauteille uudelleen. Illan settilista koostuu puoliksi miehen omasta tuotannosta ja puoliksi cover-biiseistä, joista kuullaan uusia sovituksia.
— Olen valinnut mukaan covereita, jotka eivät ole kaikista ilmeisempiä. Klassista edustavat muun muassa Finlandia-hymni ja Myrskyluodon Maija. Mukana on myös leffamusiikkia, euroviisukappale Euphoria ja Alan Walkerin Faded. Lisäksi listalta löytyvät muun muassa El Condor Pasa, Smoke on the Water ja Paranoid.

Vuoden aikana noin sata keikkaa

Imatralla Federley vierailee keikkailun merkeissä jo neljättä kertaa. Aiemmilla kerroilla kitaristi on soittanut progeyhtye Standing Ovationin ja bilebändi Playan riveissä.
— Kiva tulla omalle keikalle. Tällä hetkellä kierrän pääasiallisesti soolokitaristina, Federley sanoo.

Viime vuoden aikana kitaristin kalanteriin kertyi noin sata keikkaa. Tänä vuonna tavoitteena on rikkoa satasen virstanpylväs.
Päivätyökseen Federley toimii musiikinopettajana espoolaisessa musiikkikoulu Rock Housessa. Lisäksi hän tekee sisältöjä verkossa toimivaan musiikkikoulu Rockwayhin.
— Lähes kaikki viikonloput menevät keikkaillessa — myös ulkomailla. Kahden viikon kuluttua lähden Tšekkiin ja myöhemmin keväällä Romaniaan ja Kiinan kiertueelle.

Hevi ilmaisukeinona

Kitaransoiton Federley aloitti 10-vuotiaana. Sitä ennen instrumentteina olivat olleet rummut ja koskettimet. Kitara veti kuitenkin puoleensa.
Federley kertoo musiikillisia esikuvia löytyvän lähes kaikista genreistä. Läheiseksi hän kokee etenkin yhdysvaltalaisen progressiivista metallia soittavan Dream Theatre -yhtyeen.
— Heidän meininkinsä on hieman samansuuntaista: rajoja ei aseteta sen suhteen, mitä musiikillisesti voi tehdä.

Kitaristeista Federley nostaa esiin samaisen yhtyeen John Petruccin.
— Myös Steve Vai on iso esikuva. Bluesin puolelta löytyy taas Stevie Ray Vaughan.
Niin countryä kuin jazziakin kuunteleva muusikko ei mielellään lokeroi omaa musiikillista tyyliään hevi-nimikkeen alle. Yhdistävä tekijä hänen esittämällään musiikilla on sen eeppisyys ja mahtipontisuus.
— Hevi ymmärretään usein synkäksi. Kuitenkin myös iloista ja pirteää musiikkia on mahdollista esittää eeppisesti. Hevi on minulle ilmaisukeino.

Samuli Federleyn kitaraklinikka Osmo's Cosmos-baarissa perjantaina 5.1. kello 21.30 ja soolokeikka kello 24.

Luetuimmat