Imatra-päivä, Naisten Vuoksi, lohikäärmeitä Vuoksen vesillä, pihakirppiksiä ja paljon musiikkia — Poimi viikonlopun menovinkit tästä

Kai Skyttä

Imatra-päivä vetää perinteisesti Koskenpartaan täyteen väkeä.
Imatra-päivä vetää perinteisesti Koskenpartaan täyteen väkeä.

Niskalampi kutsuu kylään, tänä vuonna avoinna on lähes 30 kohdetta

Niskalammen pihakirppikset ja -kahvilat -tapahtumaa vietetään jälleen historiallisella Niskalammen asuinalueella sunnuntaina 19. elokuuta. Tapahtumassa voi ihailla idyllisiä puutaloja ja kauniita puutarhoja, tehdä löytöjä pihakirppiksillä sekä herkutella pihakahviloissa. Kohteita on mukana kaikkiaan 28. Alueen kartta ja kohdeluettelo on esillä www.niskalampi.info -verkkosivuilla.

Entiset niskalampelaiset kokoontuvat treffeille kirppis- ja kahvilapäivänä kello 13 kylätuvalle osoitteeseen Palokuja 2. Vapaamuotoisessa tapaamisessa voi löytää tuttuja vuosien takaa ja vaihtaa muistoja ja kuulumisia. Kylätuvalla kuullaan tuolloin myös Lauri Pietiläisen esitelmä Niskalammen asuttamisesta. Tapaamista emännöi Meeri Viskari. Kylätuvalla on myös asukasyhdistyksen kahvila.

Niskalampi tunnetaan 1900-1940-luvuilla Enso Gutzeitin työntekijöille rakennetuista idyllisistä puutaloista, jotka ovat nykyisin yksityisomistuksessa. Alueella on myös uudempaa arkkitehtuuria, vuoden 1986 asuntomessujen taloja.

Elena Liseytseva

Niskalammen pihakirppikset ja -kahvilat -tapahtumaa vietetään jälleen historiallisella Niskalammen asuinalueella sunnuntaina. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 2015.
Niskalammen pihakirppikset ja -kahvilat -tapahtumaa vietetään jälleen historiallisella Niskalammen asuinalueella sunnuntaina. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 2015.

Niskalammen pihakirppikset ja -kahvilat -tapahtuma su 19.8. klo 11—16.

Arttu Wiskari esiintyy tänään Imatra-päivän etkoissa

Arttu Wiskari tuo hittinsä Koskenpartaan lavalle.
Arttu Wiskari tuo hittinsä Koskenpartaan lavalle.

Imatran Seudun Sähkö järjestää juhlavuotensa kunniaksi ilmaisen katukonsertin Koskenpartaalla seudun asukkaille tänä iltana kello 18 alkaen. ISS:n toimitusjohtaja Ari Saukkonen avaa tilaisuuden tervetuliaissanoin klo 18, jonka jälkeen lavalle nousee Imatran oma Dark Ride Brothers. Illan kruunaa klo 20 alkaen Vain elämää -tähti Arttu Wiskari.

Koko perheen tilaisuuden juontaa näyttelijä Aki Honkatukia. Perheen pienimmille on varattu piirustusnurkkaus ja kaikkien piirustusten kesken arvotaan Holiday Clubin kylpylälahjakortti.

Arttu Wiskari esiintyy Koskenpartaan lavalla pe 17.8. klo 20.

Kulttuuritalon syyskausi avautuu Meri Walleniuksen kitaratunnelmoinnilla

Anni Porrasmäki

Meri Wallenius esiintyy perjantaina soolona Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa. Kuvassa vasemmalla Meri Wallenius ja oikealla hänen kaksoisisarensa Tuuli Wallenius, jonka kanssa Meri usein esiintyy.
Meri Wallenius esiintyy perjantaina soolona Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa. Kuvassa vasemmalla Meri Wallenius ja oikealla hänen kaksoisisarensa Tuuli Wallenius, jonka kanssa Meri usein esiintyy.

Imatralta lähtöisin oleva kitaristi-laulaja Meri Wallenius soittaa ja laulaa sovituksiaan tunnetuista, sekä vähemmän tunnetuista kappaleista Kulttuuritalo Virran ulkoauditoriossa tänään perjantaina kello 19. Luvassa on lainattuja kappaleita eri vuosikymmeniltä, muun muassa Nina Simonelta, Led Zeppeliniltä, Rauli Badding Somerjoelta ja Björkiltä. Konsertissa kuullaan myös Walleniuksen omaa musiikkia.

Nykyisin Wallenius vaikuttaa pääosin Helsingissä, jonne opinnot Sibelius-Akatemiassa ja Pop & Jazz Konservatoriossa veivät vuonna 2011.

Meri Walleniuksen konsertti Vuoksi-auditoriossa pe 17.8. klo 19.

Nostalgiset koulutaulut esillä Ruokolahden Taitotalolla

Tiina Räikkönen

Muistojen koulutauluja pääsee taas ihailemaan Taitotalolla sunnuntaista alkaen. Kuva vuodelta 2013, jolloin Taitotalon näyttelyä järjestelemässä olivat Santeri Hammaren ja Harri Tonder.
Muistojen koulutauluja pääsee taas ihailemaan Taitotalolla sunnuntaista alkaen. Kuva vuodelta 2013, jolloin Taitotalon näyttelyä järjestelemässä olivat Santeri Hammaren ja Harri Tonder.

Koulutaulu, kuvataulu tai opetustaulu on yksi ja sama asia. Ne ovat olleet oleellinen osa kasvatusta ja opetusta, ja tuovat muistoja kouluajoilta. Taitotalolle on kerätty 500 kuvataulun kokoelma, joista Harri Tonder on koonnut näyttelyn kunnianosoituksena Suomen koululaitokselle. Mukana järjestelyissä on Ruokolahden taideyhdistys ry.

Muistojen koulutaulut -näyttelyn avajaisia vietetään sunnuntaina 19. elokuuta kello 14, jolloin Tonder esittelee johdannon näyttelyyn. Näyttely on avoinna 2. syyskuuta saakka päivittäin kello 13—18.

Muistojen koulutaulut -näyttely Taitotalolla (Metsäkouluntie 3) 19.8.—2.9.

Viola da gamba, luuttu ja cembalo soivat Vanhan musiikin festivaalissa

Kai Skyttä

Johannes Vesterinen on jälleen yksi Vanhassa vara parempi -festivaalin esiintyjistä.
Johannes Vesterinen on jälleen yksi Vanhassa vara parempi -festivaalin esiintyjistä.

Imatralla vietetään Vanhan musiikin festivaalia jo 18. kerran. Tänä vuonna festivaalin teemana on "3 x 333", sillä kolmen merkittävän barokin ajan säveltäjän, J. S. Bachin, G. F. Händelin ja D. Scarlatin, syntymästä tulee kuluneeksi 333 vuotta.

Konsertteja pidetään Tainionkosken kirkossa, Kolmen Ristin Kirkossa, Neitsytniemen kartanossa sekä Kari ja Leena Nousiaisen kotona, jossa sijaitsevat Kari Nousiaisen rakentamat barokkihenkiset kotiurut.

Konserteissa esiintyvät muun muassa Imatran omat Heini ja Johannes Vesterinen, virolainen, kansainvälisestikin tunnettu lauluyhtye Heinavanker sekä pääkaupunkiseudun nuoren polven huippumuusikoista koostuva Ensemble Nylandia.

Avajaispäivänä sunnuntaina 19. elokuuta Tainionkosken kirkossa kello 18 kuullaan kontratenori Teppo Lampelan esiintymistä viola da gamban, luutun, kitaran, cembalon ja urkujen säestyksellä.

Vanhassa vara parempi! — XVIII Vanhan musiikin festivaali Imatralla 19.—21.8.

Imatra-päivää juhlitaan aiempaa näyttävämmin Imatran 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi

Imatran 70-v juhlavuoden juhlinta huipentuu tänä vuonna lauantaina 18. elokuuta pidettävään Imatra-päivään. Päätapahtumapaikkana on imatralaisten oma olohuone, kävelykatu Koskenparras, jossa luvassa on paljon esityksiä ja lukuisia esittelypisteitä kaikenikäisille.

Perinteitä noudattaen Imatra-päivä starttaa Inkerinaukiolta klo 10.30 Kahvia ja kohtaamisia -osiolla.

Varsinaiset Imatra-päivän avajaiset pidetään Koskenpartaan lavalla klo 12, jossa palkitaan Imatra-vaikuttajia sekä kuullaan ystävyyskaupunkien tervehdyksiä ja musiikkiesityksiä. Avajaisten jälkeen Koskenpartaalla, Koskipuistossa ja Inkerinaukiolla katsottavaa ja koettavaa riittää jokaiselle iltapäivän ajan.

Teatterilla omaa ohjelmaa

Myös Teatteri Imatra osallistuu Imatra-päivään omalla ohjelmallaan. Teatterissa on avoimet ovet kello 10—13, jolloin paikalla on teatterin henkilökunta. Myös lipunmyynti on auki.

Teatterinjohtaja Timo Rissanen esittelee salissa syksyn ohjelmistoa kello 10.30, 11.15 ja 12. Lapsille jaetaan ilmapalloja ja pahvikruunut 70-vuotiaan Imatran kunniaksi. 70 ensimmäistä tänä vuonna 70 vuotta täyttävää saavat vapaalipun teatterin määrittämään esitykseen tulevana syksynä. Mukaan kannattaa varata henkilöllisyystodistus.

Naisten Vuoksi kauniissa maisemissa

Oleellisena osana Imatra-päivää kuuluu myös Naisten Vuoksi -tapahtuma kauniin Vuoksen maisemissa. Tapahtuma alkaa urheilutalon pihalta kello 12 alkuverryttelyillä ja jumpilla.

Lenkille lähdetään kello 14. 7,4 kilometrin reitti starttaa Imatran Urheilutalolta, ja sen voi taittaa joko kävellen, hölkäten tai juosten. Juoksuun tahdittaa Karelia Beat.

Lenkin päälle tarjolla on picnic-evästä, vesijumppaa, uintia ja saunomista. Imatran kaupunki tarjoaa osallistujille täytekakkukahvit.

Koskinäytös kruunaa päivän

Imatra-päivä huipentuu kello 22 pidettävään 70-vuotis juhlakoskinäytökseen. Tämän jälkeen ohjelma jatkuu paikallisissa ravintoloissa ja pubeissa.

Imatra-päivää voi jatkaa vielä sunnuntainakin Vuoksen kalastuspuistossa, jossa nähdään lohikäärmeitä Vuoksen vesillä. Kyseessä on hauska ja reipasta tiimihenkeä vaativa Samassa veneessä -lohikäärmevenetapahtuma, joka järjestetään kello klo 12—15. Kisaan on lähdössä kahdeksan venekuntaa, joista kaksi muodostuu Imatran kaupungin ystävyyskaupunkien edustajista.

Oheisohjelmana kuullaan ystävyyskaupunkien esityksiä lahjana 70-vuotiaalle Imatralle. Ystävyyskaupunkien tervehdyksiä kuullaan jo kello 10.15 alkaen.

Kalastuspuiston ravintola on avoinna tapahtuman ajan ja palvelee nälkäisiä ja janoisia. Tapahtuma on maksuton. Autojen pysäköinti tapahtuu Urheilutalon P-alueella.

Imatra-päivä perustettiin Imatran 50-vuotisjuhlavuonna 1998.

Katso lisää tapahtumia Uutisvuoksen tapahtumakalenterista

Luetuimmat

Kommentoidut