Juurimusiikki soi yhä useammin Etelä-Karjalassa — yksi syy buumiin voisi olla rento tyylikkyys

Maakunnan blues- ja jazztarjonnan rinnalla aloittaa uutuutena soulklubi Lappeenrannassa.

Mika Strandén

Soul Clubin perusta on 1950—70-lukujen soul lähtökohtana Motown-levy-yhtiön artistien tuotanto. — Mukana on vähän tuoreempiakin juttuja ja uusia kipaleita, jotka mukailevat soul-tyyliä, soitettavat biisit valikoiva Reima Neuvonen kertoo.
Soul Clubin perusta on 1950—70-lukujen soul lähtökohtana Motown-levy-yhtiön artistien tuotanto. — Mukana on vähän tuoreempiakin juttuja ja uusia kipaleita, jotka mukailevat soul-tyyliä, soitettavat biisit valikoiva Reima Neuvonen kertoo.

Juureva amerikkalainen musiikki ui yhä syvemmälle Etelä-Karjalaan ja on kenties äänekkäimmillään — juuri nyt.

Erja Lyytisen blueskitaran kaiku viime sunnuntailta on hädin tuskin vaiennut Imatralla, kun Eero Raittinen ja Knucklebone Oscar roudaavat bluescombonsa Kulttuuritalo Virtaan tänään torstaina. Sunnuntaina Imatralla pärähtävät puolestaan käyntiin Street Cafen perinteiset klubi-illat, tottakai bluesvetoisesti.

Lappeenranta ei jää soittelemaan lehdelle, vaan lyö ensi viikolla pöytään sekä oman blueskorttinsa että nokittaa vielä jazzilla ja soulilla.

Finnish Blues Awards -palkittu laulaja Ina Forsman on Lampun Root Stars -klubin vieras ensi torstaina, Moses Kuloniemen ja Milo Mäkelän Milo & Moses gruuvaa Lampun jazzillassa keskiviikkona ja uusi Soul Club keinuu taipaleensa alkuun Reima Neuvosen vetämänä Satamatiellä.

Kun päälle lyö kuppilatrubaduurit ja yöravintoloiden tai Kulttuuritila Nuijamiehen keikkatarjonnan, elävää musiikkia kuuluu maakunnassa malliin, jolla mobiililaitteelta tai sohvalta katsottu suoratoistoviihde kalpenee.

Erittäin hyvä kysymys. Muusikko Reima Neuvonen vastaa klassisesti, kun Lampun jami-iltojen ja Satamatie 6:n Soul Clubin housebändin vetäjältä kysyy juurimusiikin yhtäkkisestä lisääntymisestä ja suosiosta.

Syytä hän ei lähde arvuuttelemaan, mutta toki iloitsee mukana, että joitakin vuosia sitten harvoin tarjolla ollutta musiikin tyylilajia on kuultavana paljon enemmän ja että sille löytyy yleisöä.

Yritetään toista kautta.

Pasi Rytkonen

Knucklebone Oscarin ja Eero Raittisen kappaleissa ja kiertueella kohtaavat  bluesin grand old man ja moderni näkemys. — Tuntui, että siitä voisi syntyä jotain tosi kiinnostavaa.  Bluesbiisejä nämäkin ovat mutta uudenlaisella ilmaisulla, Oskari Martimo sanoo parivaljakon yhteistyöstä.
Knucklebone Oscarin ja Eero Raittisen kappaleissa ja kiertueella kohtaavat bluesin grand old man ja moderni näkemys. — Tuntui, että siitä voisi syntyä jotain tosi kiinnostavaa. Bluesbiisejä nämäkin ovat mutta uudenlaisella ilmaisulla, Oskari Martimo sanoo parivaljakon yhteistyöstä.

Musiikki on keikkapaikkojen perinteinen sisäänheittotuote, mutta juurimusiikin lisääntynyt ja vakituinen tarjonta on tuoreempaa tavaraa. Lappeenranta Jazz Clubin illat ovat olleet Lampun vakionumero jo pitkään, ja niiden rinnalle vuosi sitten tullut Root Stars -klubi menestys.

Soul Clubin taustalta löytyy juuri tämä havainto.

— Soulille ei ollut omaa klubia, ja se tuntui sopivan Satamatie 6:n viitekehykseen, Neuvonen kertoo.

Rento, tunnelmallinen ja tyylikäs musiikki on klubin keskeinen ajatus. — Reima Neuvonen

Satamatie 6 on ottanut musiikin voimallisesti kattaukseensa ja lisännyt yhdessä Kulttuuritila Nuijamiehen toiminnan kanssa tuntuvasti elävän musiikin tarjontaa Lappeenrannassa tänä syksynä. Linnoitusniemen kärjessä yleisö istuu pöydissä, joten moshauksen sijasta hyvä fiilis on tarjoiltava kevyemmällä kosketuksella.

— Rento, tunnelmallinen ja tyylikäs musiikki on Soul Clubin keskeinen ajatus, Neuvonen pohjustaa.

Rento, tunnelmallinen ja tyylikäs voisi olla myös muun juurimusiikin ja jopa kaiken kuppiloissa tapahtuvan musisoinnin kiteytys. Samalla se toimisi hyvänä vastauksena kysymykseen juurimusiikin buumista nyt.

Juurimusiikkia

Eero Raittinen & Knucklebone Blues Band Kulttuuritalo Virta 11.10. kello 19.

The Jumping Cats Street Cafen Sunnuntai-klubi 14.10. kello 18.

Milo & Moses Ravintola Lampun Jazz-klubi 17.10. kello 20.

Ina Forsman Ravintola Lampun Root Stars -klubi 18.10. kello 20.

Soul Club Kahvila Satamatie 6 20.10. kello 20. Solistina Emmi Ylärakkola.

Luetuimmat