Ensi kertaa oopperaan vai joko olet konkari? Ei väliä, lue seitsemän vinkkiä oopperajuhlavieraalle Savonlinnaan

Mitä ensikertalaisen tulee tietää oopperasta ja oopperaesityksestä? Lähinnä se, että ota rennosti ja anna musiikin viedä.

Soila Puurtinen

Ensi kertaa oopperaan vai joko olet konkari? Ei väliä, lue seitsemän vinkkiä oopperajuhlavieraalle Savonlinnaan

1) Valitse teos huolella.

Kysy ystäviltä, mieti, millainen musiikki tai tarina tuntuu juuri nyt hyvältä. Tai ole rohkea ja lähde katsomaan jotain, mistä ei tiedä mitään.

2) Tutustu teokseen etukäteen.

Kuuntele musiikkia, pongaa kenties tunnetuimmat aariat, lue tarina. Mitä enemmän oopperassa on tuttuja maamerkkejä, sitä kiintoisampi on ilta. Opettele siihen, että annat musiikin viedä ja vallata koko mielen, se on ooppera ydin.

3) Muista, että olet tulossa ulkoilmakatsomoon.

Vaikka Olavinlinnan katsomo on täysin katettu, on se kylmyyden ja kuumuuden armoilla. Linnassa istutaan paikoillaan vähintään 2 tuntia, joten kannattaa pukeutua sään mukaan. Toppatakki kuuluu asiaan, jos on kylmä, samoin käsineet ja pipo.

4) Varaa aikaa, irtaudu arjesta.

Jos mahdollista, tule Savonlinnaan hyvissä ajoin. Nauti rantaravintoloiden tarjouksista, osallistu museossa teosesittelyyn, osta ennen esitystä lasi kuohuvaa. Ooppera jatkuu esityksen jälkeen: rauhallinen jälkipuinti linnan liepeillä on osa iloa.

5) Anna teoksen viedä.

Kun oopperaa seuraa, ei kannata vilkuilla kelloon eikä kännykkään, ei supisti vierustoverille, ei miettiä tilapäiskatsomon puitteita. Eniten nauttii, kun unohtaa itsensä ja heittäytyy teoksen vietäväksi. On läsnä.

6) Fanita täysillä.

Suosiota saa esittää läpi teoksen, mutta varsinkin sen päätyttyä. Aplodit ovat osa nautintoa. Hakkaa käsiäsi, tömistä kumisevaa lattiaa, huuda bravoota. Ota kantaa, älä ole välinpitämätön.

7) Nauti väliajasta ja myös kävelystä linnaan ja pois sieltä.

Katso muureja ja maisemia. Älä hermostu ruuhkasta, vaan paina hetki ja tunnelma mieleesi, muistele sitten talvella.

Luetuimmat