Suomen juhlinta vei paukkuja imatralaiskoulujen joulujuhlista, mutta perinteistä pidetään kiinni — "On joulujuhla vanhemmillekin kiva tapahtuma"

Satavuotiaan Suomen näyttävä juhliminen näkyy joissain imatralaiskouluissa pienempänä panostuksena joulujuhliin. Kouluvuotta väistötiloissa viettävän Virasojan koulun väki juhlii näyttävästi.

Joonas Tapaninen

Nooa Tuomikoski (oik.), Nico Hammaren, Nuutti Väänänen, Heidi Heinonen, Kerttu Laalo ja Aino Anttila säestivät joululaulua kanteleella.
Nooa Tuomikoski (oik.), Nico Hammaren, Nuutti Väänänen, Heidi Heinonen, Kerttu Laalo ja Aino Anttila säestivät joululaulua kanteleella.

Joonas Tapaninen

Emilia Luostarinen (oik.), Nika Räsänen ja Helmi Aalto heläyttivät Hilja Valtosen sanoittaman joululaulun Kirje joulupukille.

Soitto ja laulu raikasivat perjantaiaamuna Mansikkalan moduulikoulun musiikkiluokassa. Väistötiloissa kouluvuottaan viettävän Virasojan koulun vitosluokkalaiset heläyttivät pianon ja kanteleiden säestyksellä ihka aidon imatralaisen joululaulun.

F.O. Virtasen säveltämä ja Hilja Valtosen sanoittama Kirje joulupukille kajahtaa ilmoille oikeassa konserttisalissa, kun laulu esitetään Virasojan koulun joulujuhlassa Karelia-salissa maanantaina 18. joulukuuta.

Emilia Luostarinen, Nika Räsänen, Helmi Aalto ja Neea Tuosa sanovat odottavansa joulujuhlaa innolla, mutta esiintyminen vanhemmille suursalissa tuo tilanteeseen pientä lisäjännitystä.

— Meidän esityksessämme lausutaan runoja ja tehdään niihin taustalle kuvia, joissa on Imatran maisema. Lisäksi olemme esilaulajia Kirje joulupukille -biisissä, Luostarinen kertoo.

Sinivalkoisuus näkyy joulujuhlassakin

Musiikkiin erikoistunut luokanopettaja Pirjo Kuusitunturi sanoo, että koulun joulujuhlien sisältö on vuosien saatossa hieman keventynyt. Myös nykymusiikin vaikutus näkyy juhlien ohjelmassa.

— Tarkkaa ja tiukkaa kaavaa ei ole. Jokainen luokka saa tehdä luokkansa näköisen esityksen, sillä olisi luovuuden este määrätä, mitä mikäkin luokka tekee, Kuusitunturi kertoo.

Perinteisiä joulujuhlia vietetään tänä vuonna osassa Imatran kouluista himmeämmin lyhdyin kuin normaalivuonna. Tämä johtuu siitä, että monissa kouluissa paukut ladattiin Suomen satavuotisjuhlallisuuksiin.

Esimerkiksi Tainionkosken, Linnalan ja Vuoksenniskan kouluissa ei pidetä tänä vuonna isoa joulujuhlaa. Tainionkoskella joulukirkko ja joulujuhla on yhdistetty, Linnalassa pidetään pienemmät joululaulajaiset.

— Meilläkin joulujuhlassa on enemmän sinivalkoista ja vähemmän jouluista ohjelmaa. Vaikka itsenäisyyspäivä on mennyt, niin halusimme juhlakulttuurissa näkyvän, että on arvokas vuosi, Kuusitunturi kertoo.

Kulttuuriperinteestä pidetään kiinni

Kosken koulukeskuksen kouluissa joulujuhlasuunnitelmat ovat vielä auki, mutta vt. rehtori Marjatta Koskensalon mukaan joulujuhlat pidetään. Kosken koululla järjestettiin myös isot itsenäisyyspäiväjuhlat. Sen takia joulujuhlia päästiin suunnittelemaan vasta tällä viikolla.

— Mitään supersuurta kuusijuhlaa ei tänä vuonna pidetä, mutta pienimuotoiset juhlat kuitenkin. Joulujuhla on osa kulttuuriperinnettä ja se rytmittää kouluvuotta niin aikuisille kuin lapsille.

Emilia Luostarinen sanoo, että ilman joululoman alku ei tuntuisi samalta, jos juhlia ei vietettäisi. Kiva juhla juuri ennen lomaa kuuluu asiaan myös Helmi Aallon mielestä ja Nika Räsäsen mielestä.

— On joulujuhla vanhemmillekin kiva tapahtuma. Sen jälkeen on mukava sitten lähteä hyvillä mielin joulun viettoon, sanoo Neea Tuosa.

Korjattu Neea Tuosan nimi 8.12. klo 20.04.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Uusimmat uutiset