Metsätyö oli ennen vanhaan hirvittävän rankkaa – Suomalainen metsätyömies on ensi viikolla avautuvan Luston päänäyttelyn aiheena

Koronatauko piti Luston ovet säpissä keväänä ajan. Nyt aloitetaan jälleen, siivousta ja hygieniaa kunnioittaen.

Erkki Heikinheimo

Kun koneita ei ollut, koeteltiin metsissä miesten ja hevosten voimia.
Kun koneita ei ollut, koeteltiin metsissä miesten ja hevosten voimia.

Punkaharjulla sijaitseva Metsämuseo Lusto avaa ovensa koronatauon jälkeen ensi tiistaina, 2.6. Uusi päänäyttely vie kävijät 1970-luvun alkuun, metsätyön raskaaseen arkeen. Luontokuvaaja Benjam Pöntisen valokuvat kertovat puolestaan tulen hyödyntämisestä metsän hoidossa ja legendaarinen metsätapahtuma, Jätkän kulttuuripäivät, saa myös ansaitsemansa huomion.

Erkki Heikinheimo

Miehen työ -näyttely avaa Luston kauden koronatauon jälkeen.
Miehen työ -näyttely avaa Luston kauden koronatauon jälkeen.

Mustavalkoiset valokuvat vievät museovieraan 1970-luvun alkuun

Luston vuoden päänäyttely, Miehen työ – Suomi taitekohdassa 1970, tarjoaa koskettavia ja pääosin ennennäkemättömiä valokuvia 1970-luvun metsätyöntekijöistä ja työn murroksesta. Kuvista välittyy väkevänä raskaan työn arki iloineen ja suruineen – metsissä, taukotuvissa, kotona ja tien päällä.

Näyttely pohjautuu Metsäntutkimuslaitoksen Suomalainen metsätyömies -tutkimusraporttiin ja sen yhteydessä koottuun laajaan, dokumentaariseen valokuva-aineistoon vuosilta 1970–1971. Aineiston kuvaajat ovat Erkki Heikinheimo ja Aarne Reunala.

Näyttelyssä on esillä noin 80 mustavalkoista suurikokoista valokuvaa, jotka tarjoavat nostalgiamatkan viiden vuosikymmenen taakse.

Benjam Pöntinen

Tulen hyödyntäminen metsänhoidossa on Benjam Pöntisen kuvien aiheena.
Tulen hyödyntäminen metsänhoidossa on Benjam Pöntisen kuvien aiheena.

Benjam Pöntinen kertoo näyttelyssään tulen valtavasta voimasta

Kulottaminen, eli tulen hyödyntäminen metsän hoidossa, on lapualaisen valokuvaajan Benjam Pöntisen näyttelyn aiheena. Suurikokoisissa kuvissa näkyy vaikuttavana tulen voima, kuinka se nielee metsää ja savu sävyttää maiseman. Lisäksi kuvissa esitellään käytännön kulotustyön vaiheita, kulotettua maastoa sekä lajistoa, jota tulee kulotuksen jälkeen kulotusalueelle.

Valokuvat ovat Suomen metsäkeskuksen ja Koulutuskeskus Sedun Kulota-hankkeen kulotuksilta vuosilta 2018 ja 2019.

Kulotus oli vielä 1960-luvulla metsänuudistamisen päämenetelmä, mutta nykyiset kulotusmäärät ovat vähentyneet vain murto-osaan huippuvuosista. Kulotusosaaminen onkin vaarassa kadota, ellei perinnettä säilytetä. Näyttelyn tavoitteena on jakaa kulotustietoutta kuvien välityksellä yli sukupolvien.

Erkki Rännäli

Jätkä ruokailee -näyttelyä Jätkän kulttuuripäivillä Rovaniemellä 1968.
Jätkä ruokailee -näyttelyä Jätkän kulttuuripäivillä Rovaniemellä 1968.

Jätkän kulttuuripäivät oli Metkun edeltäjä

Kolmas uutuusnäyttely, Jätkän kulttuuripäivät -näyttely, on koostettu Luston kokoelmista ja se tekee kunniaa metsätyömiesten omalle kulttuuritapahtumalle. Jätkän kulttuuripäivät järjestettiin ensimmäisen kerran Joensuussa 25. –26.11.1967 Työväen Sivistysliiton aloitteesta.

Metsätyömiesten uusi kulttuuritapahtuma laajensi käsitystä kulttuurista, sen yleisöistä ja halusi kohottaa metsätyömiesten itsetuntoa nostamalla metsätyön ja sen arvon julkisesti esille. Tapahtumaa järjestettiin eri puolilla Suomea 13 kertaa. Vuonna 2005 Jätkän kulttuuripäivät yhdistyi Luston Metsäpäivien kanssa Metku – Metsäkulttuuripäiviksi, joita Lusto järjestää edelleen Punkaharjulla joka toinen vuosi. Seuraavat Metku-päivät pidetään viikkoa ennen juhannusta 2021.

Siivousta on koronan takia tehostettu

Luston näyttelyiden avautumiseen ja turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomioita, ja hygieniatason parantamiseksi museossa on tehty jo muutoksia erilaisiin toimintoihin.

Museon siivousta on tehostettu ja asiakaspalvelussa opastetaan näyttelyvieraita turvalliseen museokäyntiin.

Lusto kertoo tiedotteessaan noudattaa viranomaisten ohjeistuksia huolellisesti, jotta asiakkaat voivat tulla museoon turvallisin mielin.

Luston aukioloajat ovat tiistaista 2.6. alkaen ti–su klo 10–17. Museoravintola Nila on avoinna tiistaista 9.6.2020 alkaen ti–la.

Luetuimmat