Mummon muistelua Simpeleellä, seurakunnan syntymäpäivät Tainionkoskella ja Rajapatsaan taideravintolassa pikatöitä — Katso viikonlopun tapahtumat tästä

Viikonloppu on näyttelyntäyteinen. Tainionkosken kirkossa pääsee kuuntelemaan sunnuntaina kamarisäveliä.

Jyrki Repo

Suvi Kukka Kärkkäinen muutti pääkaupunkiseudulta Simpeleelle. Nyt hän muistelee mummoaan kirjaston näyttelyssä.  Arkistokuva.
Suvi Kukka Kärkkäinen muutti pääkaupunkiseudulta Simpeleelle. Nyt hän muistelee mummoaan kirjaston näyttelyssä. Arkistokuva.

Ensin barokkia, sitten kahden viulun kisailua ja lopuksi romantiikkaa. Sunnuntaina Tainionkosken kirkossa soi kamarimusiikkikonsertti. Sen ohjelmassa ei ole sinänsä mitään kaiken yhdistävää, punaista lankaa — mutta hyvää musiikkia siellä on, lupaa konserttiohjelman laatija. Ja sehän on kaikkein tärkeintä.

Kamarimusiikkikonsertista vastaa viulistikaksikko Päivikki Nykter ja Riitta Lind, joka soittaa myös alttoviulua. Naiset ovat järjestäneet kamarikonserttien sarjoja jo vuodesta 2006.

— Olen asunut jo yli 30 vuotta Kaliforniassa. 2000-luvulla ostimme jo edesmenneen mieheni kanssa kesäpaikan Lappeenrannan Pikisaaresta. Sitten aloimme miettiä Riitan kanssa, onko täällä tarpeeksi kamarimusiikkia tarjolla, vai pitäisikö järjestää jotain, Nykter kertoo.

Siitä se sitten lähti. Viulistinaiset ovat keränneet aina joukon muusikkoja ympärilleen kamariyhtyeeksi, ja soittaneet saman ohjelmiston kahdesti: kerran Lappeenrannassa ja kerran jossain muualla, esimerkiksi Imatralla, Savitaipaleella tai Joutsenossa.

Viimeksi yhtye vieraili Imatralla noin puolitoista vuotta sitten syksyllä.

— Meistä on hirmu hauska aina jalkautua Lappeenrannan lisäksi myös muualle. Välimatkaa on vähän, mutta yleisö on aina ihan eri.

Kaksikon työnjako on selkeä. Lind on hyvä tekemään käytännön järjestelyjä, lisäksi hän tuntee paikalliset soittajat, joita voi pyytää keikoille mukaan. Nykter puolestaan rakentaa ohjelman.

— Ikinä meillä ei ole ollut riitaa riitaa siitä, että mitä soitetaan, Nykter naurahtaa.

Päivikki Nykter ja Riitta Lind konsertoivat Imatralla sunnuntaina kuuden muun soittajan kanssa.
Päivikki Nykter ja Riitta Lind konsertoivat Imatralla sunnuntaina kuuden muun soittajan kanssa.

Sunnuntain konsertti esitettiin Lappeenrannassa viime elokuussa, mutta hieman toisenlaisena. Lappeenrannassa ohjelmaan kuului pianolla nelikätisesti soitettu Franz Schubertin Fantasia. Talven myötä toinen pianisteista sairastui, ja ohjelmaa piti hieman muuttaa.

Mutta ohjelman ydinteos pysyy. Se on Johannes Brahmsin lempeän hienostunut jäähyväisteos, Klarinettikvintetto h-molli.

— Se on aivan huippukappale, kestoltaan noin puolen tunnin pituinen, Nykter kuvaa.

Huippukappale soitetaan tulevan konsertin viimeisenä numerona. Sitä ennen luvassa on Antonio Vivaldin Konsertto D-duurissa. Alunperin se on sävelletty luutulle, mutta tällä kertaa se kuullaan kitaraversiona. Kitaran jälkeen vuorossa on neuvostoliittolaisen Reinhold Glièren melodisia viuluduoja Nykterin ja Lindin taituroimina.

Imatralle tulevan kamariyhtyeen kokoonpano on melkein all-female, melkein kokonaan naisista koottu. Nykterin ja Lindin lisäksi siinä soittavat klarinetisti Anu Koskinen, pianisti Maarit Peltoniemi, kontrabasisti Liisa Riihimäki, viulisti Tiina Kivijärvi, sekä sellisti Susanna Syrjäläinen. Mukana on vain yksi mies, kouvolalaistunut saksalais-amerikkalainen, mutta Lappeenrannassa viikottain musiikkia opettava kitaristi Ben Janney.

Miesten puute hieman huolestuttaa Nykteriä. Samoin se, että ihmiset — myös musiikkiopistossa opiskelevat nuoret — käyvät konserteissa entistä vähemmän. Lippujen hinnoista se ei ole kiinni, hän toteaa, sillä monet konsertit ovat maksuttomia. Maksuton on myös Tainionkosken kirkon kamarikonsertti, mutta vapaaehtoisen ohjelmamaksun voi toki maksaa.

Kamarikonsertti, Tainionkosken kirkko su 13.1. klo 17.

Suvi Rautsiala

Taidebunkkeri sijaitsee Siitolan kartanon pihapiirissä.
Taidebunkkeri sijaitsee Siitolan kartanon pihapiirissä.

Taidebunkkerissa karhunputkista koottua

Imatran Taidebunkkeri aloittaa tämän vuoden esikoisnäyttelyllä. Kyseessä on Saimaan ammattikorkeakoulussa kuvataidetta opiskelevan Kirsi Kiviahon ensimmäinen yksityisnäyttely, ja se keskittyy karhunputkiin.

Muutaman mutkan kautta. Kiviahon teosten materiaali on suurimmalta osaltaan karhunputken varsia, mutta niistä kootun näyttelyn teema ei liity luontoon, ainakaan ihan suoraan.

Karhunputkien ja muiden materiaalien yhdistelmistä on syntynyt teoksia, jotka pitävät asioita suojassa. Tai joihin voi varastoida sitä, mitä nurkkiin on kertynyt.

Näyttely avattiin kuluvan viikon tiistaina, ja se on esillä helmikuun ensimmäiseen päivään saakka. Maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin näyttely on avoinna kello 10—16, tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 10—21. Taidebunkkeri puolestaan on Saimaan ammattikorkeakoulun ylläpitämä tila tuoreelle taiteelle ja taiteeseen liittyville tapahtumille. Se sijaitsee Siitolan kartanon pihapiirissä.

Säilytysratkaisuja -näyttely 1.2 saakka. Taidebunkkeri, Siitolankatu 2.

Kaija Lankia

Piispa Seppo Häkkinen saapuu sunnuntaina Imatralle.
Piispa Seppo Häkkinen saapuu sunnuntaina Imatralle.

Imatran seurakunta juhlii seitsenkymppisiä

Paikalliset 70-vuotisjuhlat eivät suinkaan päättyneet vuodenvaihteessa siihen, kun Imatran kaupungin juhlavuosi päättyi. Uutta on luvassa heti perään: nimittäin ensimmäinen tammikuuta vuonna 1949 perustettiin Imatran seurakunta.

Tuore seitsemänkymppinen juhlii tulevana sunnuntaina ikään kuin töiden merkeissä, pitämällä juhlamessun. Sen liturgina toimii kirkkoherra Arto Marttinen, ja juhlasaarnan pitää Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen — joka muuten hänkin juhlii omia pyöreitään aivan pian. Häkkinen on nimittäin toiminut Mikkelin hiippakunnan piispana helmikuusta 2009 lähtien. Juhlakanttorina toimii Johannes Vesterinen. Tapahtumassa esiintyvät myös Imatran seudun soittokunta, lapsikuoro Liekki sekä vanhan musiikin laulu- ja soitinyhtye Sonus Borealis.

Messun päätteeksi on luvassa myös juhlakahvit.

Imatran seurakunnan juhlamessu su 13.1. klo 10, Tainionkosken kirkko.

Anniina Meuronen

Marja-Leena Kurittu ja croquis-piirustuksia Käytävägalleriassa syksyllä 2014.
Marja-Leena Kurittu ja croquis-piirustuksia Käytävägalleriassa syksyllä 2014.

Rajapatsaan taideravintolassa Kuritun töitä

Rajapatsaalla voi ravita koko kuun ajan samalla kertaa sekä ruumiinsa, että sielunsa. Ensontiellä toimiva ravintola Avivan järjestää usein taidenäyttelyjä — niin usein, että ravintola kutsuu itseään taideravintolaksi. Tällä kertaa sen seinillä on esillä kuvataiteilija Marja-Leena Kuritun töitä. Kurittu toimii muun muassa Imatran taideyhdistyksen puheenjohtajana.

Esillä on Kuritun croquis -piirustuksia. Ne ovat nopeita ja luonnosmaisia piirustuksia, joita tehdään elävästä mallista. Piirustusten tekemiselle on yleensä vain muutama minuutti aikaa. Tavallisesti croquis-piirustuksia tehdäänkin monta peräkkäin, niin että mallina toimiva ihminen vain vaihtaa asentoaan välillä.

Marja-Leena Kurittu, croquis-piirroksia 31.1 saakka, taideravintola Avivan, Ensontie 33.

Näyttely mummon muistolle Simpeleellä

Mitä ihmettä tarkoittaa f/5.6 ISO800?

Sen voi käydä tarkistamassa Simpeleen kirjastolla koko tammikuun ajan, sillä kirjastolle on nyt pystytetty sen niminen valokuvanäyttely.

Näyttelyn takana on paikallinen, pääkaupunkiseudulta kotiutunut pariskunta, eli Jyrki Repo ja Suvi Kukka Kärkkäinen. Ja, mikä merkittävintä, tuoreen valokuvanäyttelyn kerrotaan olevan omistettu Mummon, eli Ester Poutasen muistolle.

Valokuvanäyttely f/5.6 ISO800 31.1 saakka, Simpeleen kirjasto.

Katso lisää menoja Uutisvuoksen menokalenterista

Uusimmat uutiset