Palvelutaloyhdistys pyytää vetoapua Imatran kaupungilta: Viime vuosi oli tappiollinen ja tilanne on tukala

”Tällä menolla jäljelle jäävät vain Eksote ja monikansalliset yhtiöt, kuten Attendo,” ennustaa yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Harri Nykänen.

IPTY:n palvelujen parissa on noin 500 vanhusta. Työntekijöitä on 45 ja 
liikevaihto runsaat kolme miljoonaa euroa. —Me osaamme nämä jutut, ja 
vanhukset tarvitsevat näitä palveluja. On surku, jos hienoa 
organisaatiota aletaan vetää alas, sanoo Marja Sormunen. Vieressä Harri 
Nykänen.
IPTY:n palvelujen parissa on noin 500 vanhusta. Työntekijöitä on 45 ja liikevaihto runsaat kolme miljoonaa euroa. —Me osaamme nämä jutut, ja vanhukset tarvitsevat näitä palveluja. On surku, jos hienoa organisaatiota aletaan vetää alas, sanoo Marja Sormunen. Vieressä Harri Nykänen.

Imatran palvelutaloyhdistyksen viime vuosi taloudellisesti vaikea. Liiketoiminnan tulos painui tappiolle, eikä alkanut vuosi näytä sen valoisammalta.
Kovin pitkään yhdistyksen selkäranka ei tällaista menoa kestä, sanoo hallituksen puheenjohtaja Harri Nykänen.
Toiminnanjohtaja Marja Sormunen jakaa analyysin.
— Ei hyvältä näytä. Olemme yleishyödyllinen yhdistys, jolla ei ole vararahastoa. Kovin kauaa ei voi toimia ilman, että saa kulut katettua.

Eksote vie asiakkaat

Kyse on myös työpaikoista ja vuosikymmenten aikana hioutuneesta imatralaisesta osaamisesta. Yhdistyksen palveluksessa on 45 henkilöä.

Palvelutaloyhdistys on menettänyt merkittävästi asiakkaita Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kotipalvelulle.
Syynä on Eksoten tuetun asumisen palveluseteli, joka soveltuu kehnosti palvelutaloyhdistyksen toimintaan, Marja Sormunen sanoo.
Palvelusetelin piti vapauttaa vanhukset valitsemaan itse palvelutuottaja hoivapalveluilleen, mutta lopputulos on Sormusen mukaan päinvastainen.
Palvelusetelin ehdot sekä hinnoittelu käytännössä pakottavat paljon hoivaa tarvitsevat vanhukset vaihtamaan palvelutaloyhdistyksen palvelut Eksoten kotihoitoon, Sormunen kuvailee.
— Yksi kerrallaan asukkaat siirtyvät Eksotelle. Meille jää vain rippeet.

Palveluseteli kivenä kengässä

Vieri vieressä  Mansikkalassa. Attendon uusi palvelukoti nousee takana näkyvän palvelutaloyhdistyksen Kauppakadun palvelutalon viereen.
Vieri vieressä Mansikkalassa. Attendon uusi palvelukoti nousee takana näkyvän palvelutaloyhdistyksen Kauppakadun palvelutalon viereen.

Asiakaskato alkoi pian sen jälkeen, kun Imatra liittyi Eksoten täysjäseneksi pari vuotta sitten.
Eksote ei ollut halukas jatkamaan siirtymäajan jälkeen Imatran kaupungin ja palvelutaloyhdistyksen pitkäaikaista ostopalvelusopimusta.
Ostopalvelusopimus korvattiin palveluseteli-järjestelmällä, joka kuitenkin Marja Sormusen mukaan soveltuu lähinnä tehostettuun palveluasumisen, eikä kevyempään kotihoitoon ja palvelutaloasumiseen.
Ongelma poistuisi muokkaamalla palveluseteliä myös kotihoidon tarpeisiin. Tätä on Sormusen mukaan esitetty Eksotelle useita kertoja, mutta tuloksetta

Suurin omistaja on Imatran kaupunki

Taistelematta ei kuitenkaan luovuteta.
Marja Sormunen ja Harri Nykänen toivovat Imatran kaupungilta vetoapua Eksoten kanssa käytäviin neuvotteluihin.
— Miten ruvetaan saamaan 92 miljoonasta eurosta enemmän virtaa Imatralle, Nykänen kuvaa perusasetelman.
Hän viittaa Imatran kaupungin maksuosuuteen Eksotelle. Jos sama meno jatkuu, kaikki pienet, paikalliset toimijat kuihtuvat pois, Nykänen jatkaa.
— Jäljelle jäävät lopulta vain Eksote ja monikansalliset yhtiöt, kuten Attendo.

45 työntekijää, 500 asiakasta

Asia kuuluu Nykäsen ja Sormusen mukaan mitä suuremmissa määrin Imatran kaupungille, sillä se on Imatran seurakunnan ohessa yhdistyksen suurin omistaja. Kaikkiaan taustavoimiin kuuluu liki 30 eri yhteisöä.
Kyse on myös työpaikoista ja vuosikymmenten aikana hioutuneesta imatralaisesta osaamisesta. Yhdistyksen palveluksessa on 45 henkilöä. Se palvelujen parissa on noin 500 vanhusta ja liikevaihto runsaat kolme miljoonaa euroa.
— Me osaamme nämä jutut, ja vanhukset tarvitsevat näitä palveluja. On surku, jos hienoa organisaatiota aletaan vetää alas, Sormunen sanoo.

Anu Pakarinen

Imatra on palvelutaloyhdistyksen suurin omistaja, Harri Nykänen sanoo. Hän toivoo siltä vetoapua Eksoten kanssa käytäviin neuvotteluihin.
Imatra on palvelutaloyhdistyksen suurin omistaja, Harri Nykänen sanoo. Hän toivoo siltä vetoapua Eksoten kanssa käytäviin neuvotteluihin.

Bonuskortilla senioritaloon

Samaan aikaan Imatran palvelutaloyhdistys rakentaa Imatrankoskelle uutta kuusikerroksista palvelutaloa.

Investointi on osa määrätietoista henkiinjäämiskamppailua, sillä näin saadaan uusia asiakkaita.

Vuoksenrannan kerrostaloalueelle rakennettava uusi senioritalo valmistuu Poikkivirrankujalle ensi jouluksi. Vuokra-asuntoja tulee 40, joista suurin osa on yksiöitä, loput pieniä kaksioita.
Asukkaista tulee automaattisesti palvelutaloyhdistyksen hoivapalvelujen asiakkaita. Minimissään palvelua tulee ostaa kymmenen minuuttia vuorokaudessa.
— Haluamme meidän työntekijöillemme lisää töitä, sanoo Marja Sormunen suoraan.

Tradeka valitsee puolet asukkaista

Puolet asukkaista valitsee Tradeka, joka on hankkeen toinen rakennuttaja. Tradekan valinnoissa etusijalla ovat osuuskunnan jäsenet. Heitä on rekistereissä vielä runsaasti, vaikka keltaisen Bonuskortin voima on kadonnut jo vuosia sitten.

Toisen puolen asukkaista valitsee palvelutaloyhdistys. Haku asuntoihin alkaa maaliskuussa. Ennakkokyselyjen suuri määrä ennakoi hyvää, Nykänen ja Sormunen kertovat.

Vuokrataso tulee olemaan hieman korkeampi kuin muissa yhdistyksen palvelutaloissa, mutta jää yhä inhimilliseksi, lupaa Sormunen.
Vastineeksi saa turvallista, helppoa ja yhteisöllistä asumista. Erikoisuutena on muun muassa vanhusten oma kuntosali.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset