Metsästys on monelle elämäntapa — Simo Vertasen ja kumppaneiden kausi alkaa elokuussa

Taneli Toikka

Simo Vertanen esitteli saaliseläimiä Untamon Jahdin juhlissa Rautjärvellä.
Simo Vertanen esitteli saaliseläimiä Untamon Jahdin juhlissa Rautjärvellä.

Imatralainen Simo Vertanen on harrastanut metsästystä lähes koko ikänsä.

— Taisin olla viisivuotias, kun olin ensi kertaa isän kanssa hirvijahdissa. Kymmenen vanhana liityin Untamon Jahtiin, ja 12-vuotiaana ammuin ensimmäisen hirveni.

Luonnossa liikkuminen on terapeuttista kenelle vain.

Toisin kuin voisi kuvitella, ei pientä poikaa ison eläimen ampuminen pelottanut.

— Tietysti se vähän jännitti, mutta siihen mennessä hirviä oli tullut nähtyä elävänä ja kuolleena. Luonnolliselta se tuntui jo silloin.

Untamon Jahdin tärkein saaliseläin on juuri hirvi, mutta Vertanen metsästää paljon muutakin, kuten pienriistaa. Listalla ovat esimerkiksi linnut, jänikset ja ketut.

Välineinä miehellä on omien sanojensa mukaan aika lailla peruskalusto, viitisen asetta. Kiväärien ja haulikoiden lisäksi apuna jänisten ajossa on ollut jo eläköitynyt beagle.

— Koirajahdit ovat lähellä sydäntä, toivottavasti tulevaisuudessa on uusi koira. Rodusta pitää sitten neuvotella perheen kanssa.

Vertanen painottaa metsästysharrastuksen olevan paljon muutakin kuin eläinten ampumista.

— Vähän tästä hommasta menisi maku, jos tämän ajattelisi vain tappamisena. Tärkeä asia on ylipäätään luonnossa liikkuminen, sehän on terapeuttista kenelle vain. Joillekin, esimerkiksi minulle, eräkäyntiin liittyvät asiat ovat elämäntapa.

Tärkeänä metsästäjä pitää myös harrastuksen sosiaalista puolta. Untamon Jahdin sadasta jäsenestä muutama kymmen on mukana seuratoiminnassa aktiivisesti ympäri vuoden.

Varsinaisen metsästyksen lisäksi seura järjestää tapaamisia pilkkikisoista talkoohommiin.

— Harrastuksen kautta on muodostunut paljon hyviä kaverisuhteita. Seuratoiminta on tämän jutun koossa pitävä voima, ja seurojen perinteet sekä jälkikasvun mukaan tuominen luovat jatkuvuutta harrastukselle.

Nyt metsämiehen mielessä pyörii kuitenkin alkava sesonki. Kyyhkynmetsästyskausi alkaa 10. elokuuta, ja siitä lähtee liikkeelle metsästyksentäyteinen syksy.

— Hirvikauden ollessa käynnissä metsällä tulee oltua lähes joka viikonloppu. Tauon jälkeen sormet syyhyävät päästä rakkaan harrastuksen pariin.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.