Massarokotukset voivat käynnistyä Imatran seudulla vajaan kuukauden päästä, arvioi hoitaja Sari Kuitto: "Kaikki riippuu siitä, miten rokotetta tänne saadaan"

Koronarokotukset annetaan ajanvarauksella. Imatran seudun rokotuspaikat ovat edelleen avoinna.

Tarja Tikkanen

Tässä se on: koronarokote. Arkistokuva.
Tässä se on: koronarokote. Arkistokuva.

Tämän hetken arvio on, että Eksote pääsisi aloittamaan isojen ihmisjoukkojen koronarokotukset helmikuussa. Näin toteaa rokotuksista vastaava hoitaja Sari Kuitto.

– Todennäköisesti ne päästään aloittamaan Imatran alueella osittain viikolla 6, ja laajemmin viikolla 7. Mutta tämä on todellakin vielä arvaus, kaikki riippuu siitä, miten rokotetta tänne saadaan.

Koronarokotukset annetaan ajanvarauksella. Lappeenrannassa rokotteita tullaan antamaan kauppakeskus Isossa-Kristiinassa jo viikolla 5, mutta Imatran seudun rokotuspaikkoja ei ole vielä päätetty – eli Imatran, Ruokolahden että Rautjärven rokotuspaikkoja.

Eksoten edustajat ovat käyneet tutustumassa moniin mahdollisiin paikkoihin. Kaupungin hyvinvointipalveluiden päällikön Arja Kujalan tammikuun alussa antamien tietojen mukaan tutustumislistalla on etenkin Mitran hallinnoimia kaupungin tiloja.

– Paikkojen valinnat ovat valitettavasti vielä hieman kesken. Toivotaan, että ne selviävät mahdollisimman nopeasti. Neuvotteluja käydään kyllä koko ajan, Kuitto sanoo.

Pekka Ruissalo

Imatran seudun ensimmäiset koronarokotteet annettiin Honkaharjun infektiovastaanoton henkilökunnalle tammikuun alussa.
Imatran seudun ensimmäiset koronarokotteet annettiin Honkaharjun infektiovastaanoton henkilökunnalle tammikuun alussa.

Rokotteen antaminen vaatii kahta ihmistä

Rokotteenantopaikkojen tulee olla riittävän isoja ja sellaisia että niihin on helppo saapua, Kuitto luonnehtii.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että koronarokotteet ovat erilaisia kuin esimerkiksi influenssarokotteet. Niiden käsitteleminen vaatii kahta ihmistä: toinen heistä muun muassa valmistelee rokotteen annettavaksi ja kirjaa sen, toinen rokottaa ihmisiä.

Samassa rokotteenantotilassa tulee työskentelemään useita tällaisia pareja.

– Kokemus sitten kertoo, miten hyvin tämä toimintatapa sujuu.

Jos tarvetta ilmenee, muutoksia tehdään – mutta turvallisuus etunenässä, Kuitto sanoo.

Eksote on laskenut tavoitteet myös sille, kuinka monta ihmistä olisi saatava rokotetuksi päivittäin, mutta tätä lukumäärää Kuitto ei vielä avaa.

– Mutta senkin takia toivomme, että ihmiset todella noudattaisivat rokotusaikoja. Samoin siksi, että niitä noudattamalla rokotustiloihin ei pääse syntymään jonoja.

Toistaiseksi Eksote on rokottanut henkilöstöä ja hoivakotien asukkaita sekä Imatralla että Lappeenrannassa.

Luetuimmat