Tuulentytöt hiihtävät yli 1 500 kilometriä Suomen halki etelästä Nuorgamiin – Jaana Vanhatalo ja Marjo Lindberg aloittivat hurjan hiihtourakan tiistaina Joutsenosta, ensimmäinen pysähdyspaikka oli Imatralla

Ensimmäisenä hiihtopäivänä suksien päällä taittui noin 12–15 kilometrin matka. Suomen halki hiihtämiseen kaksikko on varannut aikaa kolme kuukautta.

Santeri Tynkkynen

Marjo Lindberg (vas.) sekä Jaana Vanhatalo ovat pukeutuneet lämpimiin vaatteisiin. Suksina heillä on tunturisukset.
Marjo Lindberg (vas.) sekä Jaana Vanhatalo ovat pukeutuneet lämpimiin vaatteisiin. Suksina heillä on tunturisukset.

Imatralla parhaillaan yöpyy kaksi sisukasta naista, joiden tavoitteena on hiihtää etelästä koko Suomen halki pohjoiseen Nuorgamiin.

Tuulentytöt, eli Janakkalassa asuva Jaana Vanhatalo sekä Kangasalla asuva Marjo Lindberg päättivät pitkästä hiihtoreissusta puolitoista vuotta sitten.

Tarkoituksena oli aloittaa reissu Vironlahdelta maanantaina, mutta lumen puutteen vuoksi naiset hyppäsivät suksien päälle vasta tiistaina Joutsenosta. Kaksikko yöpyi hiihtokeskus Myllymäen lähettyvillä teltassa.

– Nyt on yksi päivä hiihdettynä, ja ehkä noin 12–15 kilometriä takana suksien päällä, Vanhatalo kertoo.

Reittivalinnoista riippuen Vironlahdelta Nuorgamiin olisi matkaa kertynyt noin 1700–1800 kilometriä. Nyt matka lyheni lumen puutteen vuoksi noin sadalla kilometrillä. He ovat varanneet matkaan aikaa kolme kuukautta: vapunaattona olisi tarkoitus olla perillä.

– Menemme täällä luonnon ehdoilla ja kuljemme siellä, missä voi hiihtää, sanoo Lindberg.

Vanhatalon mukaan on hienoa kokea koko Suomen maantiede hiitäen.

– On hienoa nähdä mitä tällä leveyspiirillä on, ja mitä pohjoisessa. Sitten tulee vielä kevät, jolloin kokemus taas muuttuu. Kyllähän tämä vähän hulluuttakin vaatii, hän naurahtaa.

Santeri Tynkkynen

Tiistaina he pysähtyivät Meltolan laavulla, johon imatralainen Jyrki Kalenius oli tehnyt heille tulet, ja Veikko Piironen tarjosi kahvit.
Tiistaina he pysähtyivät Meltolan laavulla, johon imatralainen Jyrki Kalenius oli tehnyt heille tulet, ja Veikko Piironen tarjosi kahvit.

Tulevan matkan aikana majoituspaikkana toimii muun muassa oma teltta, joka on pakattu mukaan ahkioon. Molemmilla hiihtäjillä on mukana 75-kiloiset ahkiot, joihin on pakattu myös vaatteet ja eväät. Ennen reissua he kuivattivat hiihtomatkaa varten eväitä. Matkan aikana he ovat laskeneet syövän 180 kuivattua lounasta sekä 90 kuivattua päivällistä.

Varastossa on muun muassa 28 kiloa kuivattua peuran jauhelihaa, 88 Fazerin sinistä suklaalevyä, verileipää, broileria ja juureksia.

Mukana on aina kolmen viikon ruokasetti, jonka jälkeen huoltoauto täyttää hiihtäjien varastoja.

– Hirveä työ oli ruuan laittamisessa ja kuivaamisessa, sanoo Vanhatalo.

Hiihtoreissua varten he ovat keränneet lomia, ja suunnitelleet reissun niin, että lomat pystytään sopimaan reissun ajaksi. Fyysisesti he valmistautuivat retkeen kuntosalilla, uima-altaassa sekä muuten kuntoilemalla.

– Nyt taas tuntuu, että olisihan sitä voinut enemmänkin valmistautua, Lindberg naurahtaa.

Kaksikolla on aikaisempaakin kokemusta pitkistä hiihtomatkoista. Kolme vuotta sitten he ylittivät hiihtämällä Grönlannin jäätikön. Tuolloin matkaa tuli hiihtäen vajaat 600 kilometriä, josta yli 300 kilometriä oli nousua.

– Se oli fyysisesti todella rankka suoritus, kun meillä oli mukana myös 90 kilon ahkiot, Lindberg kertoo.

Keskiviikkoaamuna kaksikon matka jatkuu Imatralta kohti Ruokolahtea, ja sieltä kohti pohjoista. "Tuulentyttöjen" hiihtomatkaa voi seurata netissä osoitteessa www.elamankipina.com/suomineito2020/