Maastopalot ovat olleet Kaakkoisrajalla harvinaisia viime vuosina — laajat metsäalueet muodostavat silti riskin erityisesti kuivina kesinä

Lapin rajavartiosto

Lapin rajavartiosto torjui yhdessä Lapin pealstuslaitksen kanssa Venäjän puolelta levinnytt laajaa metsäpaloa. Venäjä sulki hetkeksi Raja-Joosepin vastaisen rajanylityspaikkansa.
Lapin rajavartiosto torjui yhdessä Lapin pealstuslaitksen kanssa Venäjän puolelta levinnytt laajaa metsäpaloa. Venäjä sulki hetkeksi Raja-Joosepin vastaisen rajanylityspaikkansa.

Kaakkoisraja on tänä kesänä välttynyt laajoilta maastopaloilta Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin.

Sen sijaan pohjoisessa Venäjän puolella roihunneet laajat maastopalot ylsivät viime viikolla jo valtakunnan rajan yli Suomen puolelle. Lapin rajavartiostolle kuulunut Inarin kunnan alueella sijaitseva Raja-Joosepin kansainvälinen rajanylityspaikka oli sen vuoksi jopa suljettuna viikonloppuna.

— Vastaavista laajoista maastopaloista Venäjän puolella ei tänä kesänä tullut tietoja, sanoo pelastusjohtaja Erkki Hokkanen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Metsää on rajan molemmin puolin

Kaakkois-Suomen rajavartiostossa yleisjohtajana päivystävä everstiluutnantti Esa Veikkanen sanoo, että riskit laajempien maastopalojen syttymiselle ovat olemassa myös kaakkoisrajalla.

— Toukokuusta lähtien on ollut poikkeuksellisen kuivaa, vaikka sadejaksojakin välillä oli. Metsää on rajan molemmin puolin, mutta ei tämä sen riskialttiimpaa ole kuin Lapissa.

Kaakkoisrajalla ei ole vuosiin ollut vastaavia maastopaloja kuin Lapin rajavartioston läheisyydessä Venäjällä. Viimeksi laajempi tulipalojen kesä oli vuonna 2010.

Veikkasen mukaan rajanylityspaikkojen sulkeminen on mahdollista myös Kaakkois-Suomen rajavartioston raja-asemilla, jos ihmisten terveys on uhattuna.
— Lapissa rajan sulki Venäjä. On vaikea spekuloida sulkemisella, mutta tapahtumiin reagoidaan tapaus kerrallaan. Jos matkustajien turvallisuuteen liittyviä uhkia on olemassa, silloin ratkaisuja täytyy tehdä.

Valvontalennoilla tarkkaillaan maastopaloja

Rajavartiolaitos ja Etelä-Karjalan pelastuslaitos ennakoivat metsäpaloja muun muassa valvontalentojen avulla.

— Valvontalennot ovat toimiva tapa seurata tapahtumia, mutta myös maastossa liikkuvat partiomme tekevät havaintoja. Jos paloja havaitaan, niitä valvotaan myös tornitähystyksen avulla, Veikkanen kertoo.

Lapissa pelastuskalustoa vietiin Suomesta Venäjän puolelle suojaamaan Lotan rajanylityspaikkaa. Myös kaakkoisrajalla on varauduttu sopimuksin avustusoperaatioihin molemmin puolin rajaa.

— Lähialueyhteistyösopimus mahdollistaa kaluston siirtämisen esimerkiksi Suomesta Venäjälle avustustöihin. Ensin Venäjän pitää pyytää apua ministeriöltä, joka tekee päätöksen, sanoo pelastusjohtaja Erkki Hokkanen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta.

Saimaan kanavan vuokra-alueella työnjako

Rajanylityksistä on jo etukäteen sovittu nopeutetulla järjestelyllä niin, ettei naapurin puolelle siirtyvä pelastushenkilöstö tarvitse viisumeita.

—Tällaiset operaatiot ovat isoja manöövereitä. Jos rajan yli mennään, se tarkoitaa yleensä järeää logistiikkaa, muonitusta ja vaihtomiehitystä, Hokkanen sanoo.

Saimaan kanavan vuokra-alueen osalta työnjako on sovittu niin, että vesipelastustehtävistä vastaa Suomi ja venäläiset vastaavat tieliikenteestä.

Luetuimmat