Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipalla on matti kukkarossa: Anoo Imatran kaupungilta puolen miljoonan euron svoppia

Imatran kaupunginhallitus käsittelee asiaa tänään. Vasta viime viikolla kaupunginvaltuustossa väiteltiin Imatran seudun yritystilojen svop-sijoituksesta.

Hannu Ojala

Imatran Kipan viimeisimmät yt-neuvottelut päättyivät tammikuussa. Työt päättyivät silloin kahdeksalta.
Imatran Kipan viimeisimmät yt-neuvottelut päättyivät tammikuussa. Työt päättyivät silloin kahdeksalta.

Jälleen kerran jokin Imatran kaupungin tytäryhtiöistä kaipaa emon apua.

Tällä kertaa pulassa on Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipa.

Yhtiö teki viime vuonna 415 000 euroa tappiota. Tämän vuoden tulosennuste ei lupaa sekään hyvää. Tappiota ennakoidaan syntyvän 280 000 euroa.

Tilanne onkin kriittinen.

Ennusteen mukaan tappiot ylittävät yhtiön taseessa olevan oman pääoman, jonka seurauksena yhtiön oma pääoma kääntyisi negatiiviseksi.

Turvaa toiminnan jatkumisen

Jotta näin ei kävisi, Kipa hakee Imatran kaupungilta 450 000 euron svop-sijoitusta. Lisärahoituksella turvataan yhtiön toiminnan jatkuminen sekä katetaan ennakoidun oman pääoman menettäminen.

Rahoitushakemusta käsitellään tänään Imatran kaupunginhallituksessa. Kokouksen esityslistan mukaan kaupunginhallitukselle esitetään svop-sijoituksen myöntämistä ja sen rahoittamista kassavaroista. Lopullisesti asian ratkaisee kaupunginvaltuusto.

Svop-sijoitukset ovat tulleet viime vuosina tutuksi Imatran päättäjille, sillä kaupungin tytäryhtiöt, erityisesti Imatran seudun yritystilat, ovat tarvinneet niitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Vasta viime viikolla kaupunginvaltuusto myönsi 1,8 miljoonan euron svop-sijoituksen Imatran seudun yritystiloille.

Kivulias alkutaival

Imatran kiinteistö- ja aluepalvelu Kipa vastaa lähes kokonaan kaupunkikonsernin teknisestä palvelutuotannosta.

Vuonna 2011 perustettu yhtiö hoitaa muun muassa Imatran teitä, katuja ja puistoja, leikki- ja ulkoliikuntapaikkoja sekä Imatran jäähallia, uimahallia ja urheilutaloa. Kipa tuottaa myös perinteisiä kiinteistöhuollon palveluja.

Mitenkään ongelmattomasti kaupungin teknisten toimintojen yhtiöittäminen ei ole mennyt ainakaan henkilöstön näkökulmasta.

Kipassa on käyty sen historian aikana jo kahdet yt-neuvottelut, jotka ovat johtaneet myös useisiin irtisanomisiin. Viimeisimmät yt:t päättyivät tammikuussa 2019.

Luetuimmat