Varastettuja ja hukattuja polkupyöriä kertyy nyt runsaasti poliisin varastoihin – Omistajan pitäisi tietää pyörästä muutakin kuin merkki ja väri

Korona-aika vei poliisien huutokaupat tauolle.

Kimmo Seppälä

Poliisin järjestämät huutokaupat ovat nyt tauolla koronarajoitusten vuoksi. Poliisin varastoissa on nyt runsaasti varastettuja ja hukattuja polkupyöriä.
Poliisin järjestämät huutokaupat ovat nyt tauolla koronarajoitusten vuoksi. Poliisin varastoissa on nyt runsaasti varastettuja ja hukattuja polkupyöriä.

Kesäkausi on polkupyörävarkauksien sesonkiaikaa. Varastettuja ja hukattuja polkupyöriä on kertynyt tänä vuonna syksyä kohti poliisilaitosten varastoihin poikkeuksellisen paljon.

Syynä ei ole pelkästään se, että varkauksien määrä on tänä vuonna ollut kasvusuunnassa koko maassa.

– Moni polkupyörän omistaja voisi saada pyörän varmemmin takaisin, jos osaisi kertoa siitä muutakin kuin merkin ja värin, sanoo rikosylikonstaapeli Oili Saarelainen Kaakkois-Suomen poliisista.

Valokuva ja rungon numero auttavat paljon

Polkupyörän omistajien kannattaisi Saarelaisen mukaan aivan ensimmäiseksi valokuvata pyöränsä.

– Rikosilmoituksia tehdään enimmäkseen sähköpostilla ja niihin olisi kätevä liittää kuva mukaan. Yksilöivät tiedot helpottavat tarkan rikosilmoituksen tekoa, mutta myös samalla oikean omistajan löytämistä, Saarelainen muistuttaa.

Kuvasta selviävät esimerkiksi pyörän erityistuntomerkit.

Myös pyörän rungon numero on syytä kirjata ylös. Sen avulla omistaja voi helpommin saada oman pyöränsä takaisin, vaikka pyörän varastajaa ei välttämättä pystytäkään jäljittämään.

Risto Hämäläinen

Arvokas pyörä tarvitsee vanhan lukituksen.
Arvokas pyörä tarvitsee vanhan lukituksen.

Vahva lukitus ja valvontakamerat

Polkupyörät saattavat nykyisin olla tuhansien eurojen arvoisia, joten ne kiinnostavat myös ammattimaisia varkaita.

Oili Saarelaisen mukaan lähes kaikki varastetuksi ilmoitetut polkupyörät ovat Imatran ja Lappeenrannan alueella olleet lukittuja.

Polkupyöräwiki-sivusto suosittelee kahta erityyppistä lukkoa: U-lukkoa rungon ja takarenkaan lukitsemiseksi telineeseen ja kaapelilukkoa eturenkaan lukitsemiseksi runkoon.

On syytä katsoa myös tarkkaan minkälaiseen paikkaan pyöränsä jättää parkkiin. Avara julkinen paikka, jossa liikkuu paljon ihmisiä on aina parempia kuin hiljainen sivukuja.

– Kannattaa myös katsoa, onko lähistöllä valvontakameroita,. Niistä on apua, jos pyörä katoaa, Saarelainen sanoo.

Korona-aika vei poliisien huutokaupat tauolle

Poliisiasemilla on perinteisesti purettu tavararuuhkaa huutokaupoilla, joissa aikansa asemilla säilytettyjä, isännättömiä ja emännättömiä polkupyöriä on myyty.

– Korona veti nyt ruksit huutokauppojen päälle, Saarelainen kertoo.

Luetuimmat

Kommentoidut