Kuvasiko joku Imatran ajojen kuolonkolarin? Mahdollinen tallenne kiinnostaa tutkijalautakuntaa

Oli yllätys, ettei tapahtuma ole tallentunut mihinkään, sanoo Suomen moottoriliiton puheenjohtaja Tapio Nevala.

Santeri Tynkkynen

Missä ihmisiä onkaan, yleensä kännykkä on aina jollakin esillä ja kuvaus käynnissä. Onko mahdollista, ettei kukaan kuvannut Mathias Gnägin kaatumista? Tämä kuva ei ole onnettomuuspaikasta, vaan toisaalta katuradan varresta.
Missä ihmisiä onkaan, yleensä kännykkä on aina jollakin esillä ja kuvaus käynnissä. Onko mahdollista, ettei kukaan kuvannut Mathias Gnägin kaatumista? Tämä kuva ei ole onnettomuuspaikasta, vaan toisaalta katuradan varresta.

Imatran ajojen kuolonkolari ei näytä tallentuneen yhteenkään valokuvaan tai videolle.

Tämä tuli onnettomuuden tutkintalautakunnalle yllätyksenä, varsinkin koska tapahtuma televisioitiin, kertoo lautakunnan puheenjohtaja, Suomen moottoriliiton puheenjohtaja Tapio Nevala.

— Tilanne oli sellainen, että tätä nurkkaa kuvasi tv-kamera, jossa ei ollut yhtenäistä tallennusta ollenkaan, vaan kamera tallensi vain sen, mitä lähettiin ulos. Siitä (onnettomuudesta) ei saatu minkäänlaista pätkää, Nevala kertoo.

Paikalla oli tv-tuotannon lisäksi useita muitakin ammattivalokuvaajia. Nevalan mukaan heiltäkään ei löytynyt kuvamateriaalia onnettomuudesta.

— Se oli sellainen paikka, ettei siellä ilmeisesti juuri kuvailtu. Oli tietenkin myös aika huono keli. Mutta on aika poikkeuksellista, ettei ole minkäänlaista kuvamateriaalia. Meillä on kuva vain lopputilanteesta, ei mitään muuta.

Tutkijalautakunta on haastatellut useita silminnäkijöitä ja tiedustellut kuvamateriaalia myös heiltä. Jälleen tuli vesiperä, Nevala kertoo. Jos jollakulla sattuu olemaan kuvia tai videotallenne onnettomuudesta, tutkijalautakunta onkin siitä kiinnostunut.

Mahdollinen materiaali pyydetään lähettämään sähköpostilla osoitteeseen tapio.nevala@moottoriliitto.fi.

— Ei niin, että julkaistaisiin Youtubessa, koska kyseessä on traaginen onnettomuus, vaan lähettämällä se meille suoraan.

Osui pehmustamattomaan tolppaan

Mathias Gnägi kaatui kohdassa, jossa onnettomuudet oli arvioitu etukäteen epätodennäköiseksi.

Gnägi osui pehmustamattomaan valotolppaan ja menehtyi saamiinsa vammoihin samana iltana sairaalassa.

Tutkijalautakunta määräsi, että tolppa pitää poistaa ja alueen suojauksia tulee lisätä, ennen kuin ajoja voidaan jatkaa. Näin tehtiinkin.

Nevala korostaa, että määräys perustui puhtaasti tapahtuneeseen, ja ettei siitä kannata vetää johtopäätöksiä. Tutkinnallisista syistä Nevala ei halua tässä vaiheessa käydä läpi tämän enempää radan turvajärjestelyjä.

— En pysty ottamaan kantaa, onko kohta ollut aiempina vuosina suojattu tai muuta tällaista.

Asiaan palataan loppuraportissa, joka valmistuu todennäköisesti nopeasti ruumiinavausraportin valmistuttua.

Ruumiinavausraportin odotetaan valmistuvan heinäkuun lopulla. Sen jälkeen lautakunta tarvitsee Nevalan mukaan pari viikkoa saattaakseen työnsä päätökseen.

Loppuraportissa käydään läpi muun muassa Imatran ajojen turvajärjestelyt.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut