Imatralaisen rakennustyömaan vastuuhenkilölle sakot työturvallisuusrikkomuksesta: työmaan työntekijöistä ei ollut ajantasaista listaa

Mies vetosi tietoteknisiin ongelmiin. Oikeuden mukaan vastuuhenkilöllä olisi pitänyt olla paperinen lista.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi rakennustyömaan vastuuhenkilön sakkoihin työturvallisuusrikkomuksesta. Miehellä ei ollut esittää ajantasaista listaa työmaalla työskentelevistä. Kuvituskuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi rakennustyömaan vastuuhenkilön sakkoihin työturvallisuusrikkomuksesta. Miehellä ei ollut esittää ajantasaista listaa työmaalla työskentelevistä. Kuvituskuva.

Rakennustyömaan vastuuhenkilö on tuomittu sakkoihin työturvallisuusrikkomuksesta. Aluehallintovirasto teki imatralaiselle työmaalle tammi–toukokuussa 2018 kaksi tarkastusta.

Työmaan vastuuhenkilöllä ei ollut esittää ajantasaista luetteloa rakennustyömaalla työskentelevistä ihmisistä, vaikka työturvallisuuslain mukaan luettelo on oltava. Kyseessä oli suuren rakennusalan yhtiön työmaa.

Vuonna 1966 syntynyt mies kiisti esitutkinnassa syyllistyneensä työturvallisuusrikkomukseen. Hän kertoi, ettei voinut antanut täydellistä listaa, koska tietokonejärjestelmä oli muuttunut. Mies sanoi, että hänen vastuullaan oli työntekijöiden toimittaminen tietokonejärjestelmään, mutta ei tietokoneohjelman toimivuus.

Syytetty ei saapunut oikeuteen. Hänet oli haastettu uhalla, että asia voidaan käsitellä hänen poissaolostaan huolimatta.

Olisi pitänyt esittää paperinen työntekijälista

Etelä-Karjalan käräjäoikeus katsoi kirjallisella todistelulla tulleen näytetyksi, ettei yhtiöllä ollut esittää työntekijäluetteloa. Oikeus piti mahdollisena, ettei luettelon esittäminen ole ollut mahdollista tietoteknisen ongelman vuoksi tarkastuksen yhteydessä. Se ei kuitenkaan poista vastaajan vastuuta. Oikeuden mukaan tällaisessa tilanteessa pitäisi olla mahdollista tarkastaa paperinen työntekijälista.

Käräjäoikeus katsoi työmaan vastuuhenkilön menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla ja syyllistyneen huolimattomuudellaan työturvallisuusrikkomukseen.

Mies tuomittiin kymmeneen päiväsakkoon. Hänen tuloillaan maksettavaa tulee 510 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Luetuimmat