Imatran paloaseman kahden vuoden takaista remonttia puidaan käräjäoikeudessa: Syyttäjä vaatii Deletelle tuntuvaa yhteisösakkoa työturvallisuusrikoksesta, syynä asbestipurun puutteet

Paloasemaa remontoitiin henkilöstön oireilun ja sisäilman ongelmien takia vuonna 2017. Julacon aliurakoitsijana toiminut Delete vastasi asbestipurusta, jossa kaikki ei mennyt putkeen. Työnjohtajan osalta epäillyt rikokset ehtivät jo vanheta.

Hanu Ojala

Paloaseman vanha osa, eli Imatran entinen kauppalantalo, on peräisin 1930-luvulta. Palokunnalle tilat remontoitiin vuosina 2006-2009. Remonttia on tehty senkin jälkeen sisäilmaongelmien takia.
Paloaseman vanha osa, eli Imatran entinen kauppalantalo, on peräisin 1930-luvulta. Palokunnalle tilat remontoitiin vuosina 2006-2009. Remonttia on tehty senkin jälkeen sisäilmaongelmien takia.

Syyttäjä vaatii Delete Finlandille ankaraa sakkorangaistusta Imatran paloaseman remontissa vuonna 2017 tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta.

Syynä ovat työsuojelutarkastuksessa havaitut puutteet asbestipurussa. Syyttäjän mukaan Deleten työmaan suojauksissa oli puutteita, minkä takia kaksi virolaista vuokratyöntekijää saattoivat altistua asbestille.

Syyttäjän mukaan Delete on tuomittava 20 000 euron yhteisösakkoon, koska rikos on tehty yhtiön toiminnassa, eikä toiminnassa ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

Sen sijaan Deleten vastaavan työnjohtajan osalta epäilty rikos ehti jo vanhentua. Asbestipurkua tehneiden virolaisten työntekijöiden tavoittamisessa oli vaikeuksia, mikä hidasti esitutkintaa ja johti lopulta siihen, ettei syytettä saatu toimitettua suomalaiselle työnjohtajalle määrärajassa.

Työsuojelurikoksen vanhenemisaika on kaksi vuotta. Syyttäjän ajaman yhteisösakon osalta vanhenemisaika on sen sijaan viisi vuotta.

Jätteen pussittaminen ei tapahtunut sääntöjen mukaan

Vanhassa kauppalarakennuksessa toimivan paloaseman remonttiin ryhdyttiin henkilöstön oireilun takia vuonna 2017. Remontissa muun muassa avattiin lattiaa ja puhdistettiin välipohjaa.

Pääurakoitsijaksi valittiin imatralainen Julaco, joka otti aliurakoitsijakseen muun muassa asbestipurkuun erikoistuneen Deleten.

Virheet tapahtuivat asbestipitoisen purkujätteen käsittelyssä pihalla.

Asbestipitoinen purkujäte imuroitiin suurtehoimurilla rakennuksen ulkopuolelle. Normaalisti jäte imuroidaan suoraan suljettuun säiliöön tai konttiin, mutta tällä työmaalla imuroitu jäte ohjattiin jätesäkkeihin, jotka suljettiin käsin.

— Säkittämön ympärille oli kyllä rakennettu muovinen suojahuone, mutta se ei ollut määräysten mukainen eikä sitä pidetty jatkuvasti alipaineistettuna, kertoo syyttäjä Riikka Loukonen.

Jos altistumista on tapahtunut, suurin ongelma aiheutui syyttäjän mukaan virolaisille vuokratyöntekijöille. Ei ole kuitenkaan poissuljettua, etteikö asbestipitoista pölyä olisi voinut kulkeutua teltasta myös ulkoilmaan.

Rakennuksen sisällä tapahtuneissa purkutöissä ei epäillä puutteita.

— Sellaisesta ei ole näyttöä, Loukonen sanoo.

Palopäällikkö Jukka Valtoaho yllättyy kuullessaan rikosepäilyistä.

Hän kertoo, että rakennuksessa työskenneltiin remontin aikana, mutta varsinainen työmaa-alue oli osastoitu ja alipaineistettu ja eristetty muista tiloista. Palosemalla toimii pelastuslaitoksen lisäksi Eksoten ensihoito.

Juttua käsiteltiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa Imatralla tiistaina. Delete on kiistänyt syytteen.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa 18. lokakuuta.

Edellisen kerran asbestipurussa tapahtunutta työturvallisuusrikosta käsiteltiin Imatralla käräjäoikeudessa tänä keväänä. Silloin kyse oli omakotitalon ulkoverhousremontista. Oikeudenkäynti tuotti sakkoja useille henkilöille sekä 8 000 euron yhteisösakon Kattoremontit Oy:lle.

Rikosilmoitus myös vuonna 2016

Uutisvuoksi on kertonut Imatran paloaseman sisäilmaongelmista useaan otteeseen vuosien varrella. 2016 kerrottiin joka toisella työntekijällä olevan jotain oireita.

Samana vuonna uutisoitiin myös entisen palopäällikön Timo Forsmanin tekemästä rikosilmoituksesta. Hän halusi poliisin selvittävän, tehtiinkö kauppalantalon tiloissa riittävät selvitykset, ennen kuin tilat saneerattiin ja osoitttiin pelastuslaitoksen käyttöön. Rikosilmoitus ei johtanut tutkintaan, koska mahdollinen työturvallisuusrikos oli vanhentunut.

Juttua muokattiin 12.9. klo 15.02 teonkuvausta tarkentamalla

Luetuimmat