Nettihuijarit nostivat petosrikosten määrää Imatralla – Kolme huijaria kauppasi olematonta tavaraa verkossa, kaikkien rikoskierre on katkaistu

Seksuaalirikosten määrä on kasvussa. Ilmoituskynnys on alentunut ja keskusrikospoliisin nettivalvonnasta tulee tutkittavaa paikallispoliisillekin.

Heidi Veijalainen

Poliisin tutkintaan tuli Imatralla vuoden ensimmäisellä puoliskolla paljon petosrikoksia.
Poliisin tutkintaan tuli Imatralla vuoden ensimmäisellä puoliskolla paljon petosrikoksia.

Vuoden ensimmäisen puolikkaan rikostilastot kertovat petosten ja ryöstöjen määrän olevan kasvussa Imatran seudulla.

Tämän vuoden tammi-kesäkuussa poliisin tutkittavaksi tuli Imatralla 153 petosrikosta, kun viime vuonna vuoden ensimmäisellä puoliskolla kirjattiin 57 petosrikosta.

— Kasvu selittyy kolmella nettihuijareilla, jotka ovat kaupanneet olematonta tavaraa verkkokaupassa. Kakkien kolmen rikoskierre on kuitenkin saatu nyt poikki ja jutut ovat selvitettävänä, rikoskomisario Ari Järveläinen kertoo.

Ryöstöjä poliisin tutkintaan ollut Imatralla tänä vuonna kuusi kappaletta, kun viime vuoden alkupuoliskolla niitä oli vain yksi. Luvussa on mukana kioskiryöstöjen sumaa.

— Näin pienissä luvuissa yhdenkin henkilön toiminta voi aiheuttaa vuosittain isoja muutoksia, Järveläinen muistuttaa.

Seksuaalirikosten määrä kasvussa

Poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä lähes kaksinkertaistui edellisvuodesta. Kun viime vuonna ilmoituksia tuli kahdeksan, niitä on tänä vuonna tullut jo 15.

— Ilmoituskynnys on näissä rikoksissa varmasti laskenut ja sitä olemme toivoneetkin, Järveläinen sanoo.

Keskusrikospoliisin nettivalvonnasta tulee Järveläisen mukaan juttujen häntiä myös paikallisille poliiseille tutkintaan. Suurin osa tutkittavista seksuaalirikoksista on tapahtunut netissä.

Lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuli Imatralla poliisille vuoden ensimmäisellä puoliskolla seitsemän ilmoitusta, kun viime vuonna vastaavana aikana lukema oli neljä.

Raiskauksia ilmoitettiin poliisille kolme, kun viime vuoden vastaavana aikana ilmoituksia tuli yksi.

Huumausainerikosten määrä on noussut koko Kaakkoi-Suomen poliisin alueella ja erityisesti ovat lisääntyneet törkeät huumausainerikokset.

Imatralla törkeitä huumausainerikoksia oli alkuvuonna kuusi, kun niitä viime vuonna oli vain yksi vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Lisää törkeitä huumausainerikoksia

Apulaispoliisipäällikkö Kari Hyyryläinen sanoo Kaakkois-Suomen poliisin tiedotteessa, että törkeiden huumausainerikosten ja huumausainerikosten määrän kasvu kertoo toisaalta poliisin onnistumisesta rikosten paljastamisessa ja toisaalta siitä, että huumausaineiden käyttö on yleistä. Huumausainerikosten määrän kasvu lisää myös muuta rikollisuutta.

— Omaisuusrikoksissa on hyvin usein taustalla huumausaineiden käytön rahoittaminen. Myös väkivaltarikoksissa rikoksesta epäilty on useimmiten päihteiden vaikutuksen alainen, kertoo Hyyryläinen.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tilastossa kaikkien rikosten määrä on vähentynyt lähes neljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Merkittävä lasku selittyy liikennerikkomusten tilastoviiveellä. Rikoslakirikosten määrät ovat pysyneet lähes edellisen vuoden tasolla.

Väkivaltarikosten määrä on ollut Kaakkois-Suomessa pienessä kasvussa. Imatralla pahoinpitelyjä tuli poliisin tietoon alkuvuonna 121, kun niitä viime vuonna oli tammi-kesäkuussa 100. Törkeiden pahoinpitelyjen määrä sen sijana putosi Imatralla viidestä kahteen.

Omaisuusrikosten määrä on vähentynyt Kaakkois-Suomessa tänä vuonna yli kolme prosenttia, mutta omaisuusrikostilaston sisällä liikemurrot ovat kuitenkin lisääntyneet yli 43 prosenttia. Imatralla varkauksia liikkeestä tehtiin alkuvuonna 12, kun niitä viime vuonna oli vastaavana aikana kuusi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset