Imatralaisen Nora Saarlemon kierrätysvimma sai lisäkierroksia, kun perheen pihaan saapui hyötyjätteiden monilokeroastia – Viikon kokeilun perusteella on jo helppo arvata, mikä lokero täyttyy ensimmäisenä

Hyödyksi-monilokeroastioita on toimitettu imatralaisille asiakkaille tästä syksystä alkaen. Palvelu on toistaiseksi käytössä Imatran ja Lappeenrannan taajama-alueilla.

Joonas Tapaninen

Nora Saarlemo tarttui ensimmäisten joukossa Imatralla mahdollisuuteen lajitella hyötyjätteet monilokeroastiaan.
Nora Saarlemo tarttui ensimmäisten joukossa Imatralla mahdollisuuteen lajitella hyötyjätteet monilokeroastiaan.

Imatralainen Nora Saarlemo on innokas kierrättäjä. Viime viikolla kierrätysvimma sai vielä lisäkierroksia, kun Etelä-Karjalan jätehuolto toi perheen omakotitalon pihaan kuivajäteastian kaveriksi hyötyjätteille tarkoitetun monilokeroastian.

Monilokeroastiassa on omat osastonsa neljälle eri hyötyjätelaadulle: muovipakkauksille, kartongille, lasipakkauksille ja metallille.

– Tartuin heti tarjouskampanjaan, kun näin kavereiden somepäivityksistä, että tällainen mahdollisuus on nyt Imatrallakin, hän kertoo.

Biojätteiden kompostointi on Saarlemolle tuttua puuhaa jo pidemmältä ajalta, mutta kolme vuotta sitten tehdyn keittiöremontin yhteydessä hänen perheessään päätettiin tehdä ryhtiliike myös muiden jätteiden lajittelussa.

– Keittiösaarekkeeseen rakennettiin vetolaatikot, jotta jokaiselle jätelajille on oma paikkansa.

Pahvilokero ainoa kysymysmerkki

Tähän asti jätteet on kuskattu henkilöautolla Karhumäellä sijaitsevalle jäteasemalle lukuun ottamatta muovijätettä, jonka keräysastia löytyy Prismasta. Monilokeroastian ainoa puute on paperiastian uupuminen, muuten se on Saarlemon makuun miltei täydellinen.

– Ainoa kysymysmerkki on se, että täyttyykö pahvilokero liian nopeasti. Ehkä se olisi voinut olla yhtä iso kuin muovilokero.

Tyhjennysväli astialle voi olla kaksi, neljä, kuusi tai kahdeksan viikkoa. Saarlemon jäteastia tyhjennetään aluksi kuukauden välein.

– Metallia ei tule juuri ollenkaan. Lasia on tullut yllättävän paljon, muoviakin kiitettävästi. Voi olla, että tässä joutuu edelleenkin kuskaamaan jätteitä, jos astia täyttyy ennen kuin tyhjennysväli tulee täyteen, Saarlemo arvioi viikon kokeilun perusteella.

Saarlemo uskoo muidenkin perheenjäsenten sitoutuvan lajitteluun vieläkin enemmän, koska kierrätyspalvelu tulee nyt kotiovelle.

– Kun laitoin uudesta jäteastiasta kuvan Facebookiin, Siilinjärven ja Hyvinkään seuduilta alkoi tulla kommentteja, että ei heillä ole tällaista mahdollisuutta. Etelä-Karjalassa on kierrätys mahdollistettu paremmin kuin muualla, joten miksi sitä ei hyödynnettäisi.

Ei hinnankorotuksia ensi vuonna

Hyödyksi-monilokeroastioita on toimitettu imatralaisille asiakkaille tästä syksystä alkaen. Palvelu on toistaiseksi käytössä Imatran ja Lappeenrannan taajama-alueilla. Astian tyhjennyshinta on 9,50 euroa kerta ja vuokraa maksetaan kaksi euroa kuulta.

Tarjolla on kahta eri astiakokoa, omakotiasujille tarkoitettu 370 litran astia sekä pienille taloyhtiöille tarkoitettu 660 litran astia, josta vuokraa peritään 5,50 euroa.

Jätehuollon perushinnastoon Etelä-Karjalassa ei ensi vuodeksi tule korotuksia, kertoo jäteasiainpäällikkö Juha Hyrkäs. Muutokset hinnastossa koskevat ainoastaan biojäteastioiden uusia astiakokoja, joilla pyritään vastaamaan paremmin asiakkaiden tarpeisiin.

– On osoittautunut, että vaikka 140 litraa on jäteastiaksi kohtalaisen vähän, niin yhden hengen taloudelle se saattaa olla turhankin iso.