Inkeri-veistoksen rahoista puolet on saatu kokoon – Luonnos esitellään Imatra-päivinä elokuussa

Tavoitteena on, että taideteos pystytettäisiin Inkerinaukion kulmaan kesäkuussa 2021.

Veera Honkanen

Pia Rantanen valittiin Imatran Inkeriksi vuonna 2012. Taustalla edellisten vuosien Inkereitä. Inkeri-veistos ei ole kenenkään näköispatsas, mutta karjalaisen naisen sen hahmosta tunnistaa.
Pia Rantanen valittiin Imatran Inkeriksi vuonna 2012. Taustalla edellisten vuosien Inkereitä. Inkeri-veistos ei ole kenenkään näköispatsas, mutta karjalaisen naisen sen hahmosta tunnistaa.

Kanta-Imatra -seuran varainkeruussa Imatran Inkeri -veistoksen toteuttamiseksi on satu kokoon noin puolet teoksen hinnasta.

Alun perin keräystavoitteena oli 60 000 euroa, mutta nyt keräystavoitetta on pystytty pienentämään.

– Taideteos pystytään toteuttamaan edellisemmin, mutta kerättävää riittää vielä, Kanta-Imatra -seuran varapuheenjohtaja Pia Rantanen kertoo.

Inkerinaukiolle koskisillan puoleiseen kulmaan nousevan pronssisen vesitoksen tekijäksi on valittu imatralainen taiteilija Riku Tuuha.

– Veistoksesta ei tule abstraktia, vaan figuratiivinen. Sei ole kenenkään Imatran Inkerin näköispatsas, mutta karjalaisen naisen siitä kyllä tunnistaa, Rantanen sanoo.

Veistoksen materiaaliksi on valittu pronssi.

Inkeri-teoksen luonnos esitellään elokuussa Imatra-päivänä. Varainkeräys varsinaisen teoksen toteuttamiseksi jatkuu siihen asti.

– Meillä on avustushakemuksia sisällä eri säätiöissä ja kulttuurirahastoissa. Maaliskuussa moni niistäkin avustuksista ratkeaa, Rantanen kertoo.

Yksi iso pettymys varainkeräyksessä oli se, että Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiöltä ei tullut Inkeri-teokselle killinkiäkään.

Taideteoshankkeen vetovastuu on Kanta-Imatra -seuralla, mutta mukana hankkeessa ovat myös Imitsi, Nuorkauppakamari sekä Imatran kaupunki.

 Kanta-Imatra -seura hankkii varat teoksen toteuttamiseen, mutta se siirtyy aikanaan kaupungin hoitoon ja omaisuudeksi.

Jos varainhankinta etenee tavoitteiden mukaan, teos voitaisiin pystyttää Inkerinaukiolle kesällä 2021.

– Jos juhannukseen mennessä keräystavoite ei ole täyttynyt, haemme varmasti jatkoaikaa. Heinäkuussahan mitään ei tapahdu, Pia Rantanen sanoo.

Yritysten lahjoitukset ovat Rantasen mukaan keräyksessä avainasemassa. Lipaskeräykselläkin rahaa on koottu.

– Jos jokainen imatralainen lahjoittaisi kaksi euroa, varat olisivat jo koossa. Nykyään monilla on vain kortti mukana, eikä lippaaseen sopivaa rahaa.

Luetuimmat