Koski kuohuu Imatrankoskella yhä – Nyt avoinna on kaksi patoluukkua ja virtaama lähellä koskinäytöksen volyymia

Imatrankosken voimalaitos käy edelleen puolella teholla jääongelmien vuoksi. Sähköntuotannon menetykset ovat suuruusluokkaa 1–2 GWh, Fortum arvioi.

Anu Pakarinen

Imatran koski kuohuu oikein kunnolla. Koskinäytös alkoi viikonloppuna ja jatkuu edelleen.
Imatran koski kuohuu oikein kunnolla. Koskinäytös alkoi viikonloppuna ja jatkuu edelleen.

Jääongelmat vaivaavat edelleen Fortumin Imatrankosken voimalaitosta. Voimalaitos käy ainoastaan puolella teholla, ja ohijuoksutukset jatkuvat entistäkin runsaampina.

Ohijuoksutukset aloitettiin viime viikonloppuna, jolloin koskiuomassa avattiin yksi patoluukku. Nyt avoinna on kaksi patoluukkua.

Toinenkin luukku avattiin, koska tavoitteena on minimoida ohijuoksutettavan veden roiskuminen ja ehkäistä padon rakenteiden jäätymistä.

– Vettä yritetään laskea mahdollisimman siististi, Fortumin paikallisedustaja Erkki Luukkonen kiteyttää.

Jatkuva koskinäytös menossa

Vettä juoksutetaan koskiuomaan tällä hetkellä 400 kuutiota sekunnissa.

Anu Pakarinen

Fortumin paikallisedustaja ei ota kantaa sähköntuotannon menetyksiin.
Fortumin paikallisedustaja ei ota kantaa sähköntuotannon menetyksiin.

Ohijuoksutuksen volyymi vastaa likimain koskinäytöstä, jonka huippuhetkellä vettä virtaa vajaat 500 kuutiota sekunnissa.

Erkki Luukkonen ei ota kantaa sähköntuotannon tappioihin ja taloudellisten menetysten suuruuteen.

– En halua lukuja avata. Kaikki on niin suhteellista. Jos voimalaitoksella särkyy jotakin, rahalliset menetykset ovat paljon isompia.

Fortumin viestinnästä sähköntuotannon menetyksiä arvioidaan näin:

– Hyydeongelmien takia on asiantuntijoidemme mukaan menetetty 1–2 GWh energiaa. Emme ota kantaa rahalliseen arvoon, vastaa Tommy Wikström Fortumilta.

Voimalaitosta ajetaan varoen

Ongelmat johtuvat erikoisesta jäätalvesta.

Saimaalta puuttui pitkään suojaava jääkansi, ja vesi Vuoksessa jäähtyi niin kylmäksi, ettei lumi enää sulanut veteen osuttuaan, vaan alkoi hyytyä. Voimakas tuuli ja pakkasjakso tehostivat jäätymistä.

Tällä hetkellä voimalaitoksen kanava on kokonaan jäässä. Hyhmäinen vesi ei tahdo mennä voimalaitoksen läpi, ja myös sähköntuotannossa välttämättömän jäähdytysveden saannissa on ollut ongelmia. Voimalaitosta ajetaan nyt hyvin varovaisesti, sillä pahimmillaan jää voi rikkoa sen rakenteita.

– Voimalaitokselta menee edelleen vähäinen määrä vettä läpi. Vettä pitää kuitenkin saada menemään, siksi sitä lasketaan (koskipadon) luukuista, Luukkonen selittää.

Tilannetta seurataan jatkuvasti. Luukkosesta Vuoksen jääpeite näyttää olevan sulamaan päin. Hetkessä se ei kuitenkaan häviä.

– Joka päivä tutkimme tilanteen ja päivitämme omaa arviotamme. Todennäköisesti ohijuoksutukset jatkuvat vielä yli viikonlopun.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset