Ohjaaja Juho Liira taivuttaa Shakespearen klassikkotragediaa komediaksi — Romeon ja Julian teksti on kirjoitettu kauttaaltaan uusiksi: "Kutsumme yleisön mukaan tarkastelemaan näytelmän surkuhupaisaa suoruutta"

Inkerin kansallisteatterin näytelmä Romeo ja Julia saa ensi-iltansa tänään perjantaina. Uusittu teksti lupaa olla uskollinen alkuperäiselle tarinalle.

Minna Mänttäri

Juho Liiran näytelmiä on nähty Tasihinin talon pihalla aiemminkin. Viime kesänä hän ohjasi Pyhän Olgan. Arkistokuva.
Juho Liiran näytelmiä on nähty Tasihinin talon pihalla aiemminkin. Viime kesänä hän ohjasi Pyhän Olgan. Arkistokuva.

Teatteriohjaaja Juho Liira on myllertänyt tänä kesänä Shakespearin klassikkoteosta Romeota ja Juliaa. Lappeenrantalaislähtöinen Liira luotsaa Inkeriläistä kansallisteatteria, jonka näytelmä Romeo ja Julia saa ensi-iltansa tänään perjantaina 19. heinäkuuta. Näyttämönä toimii Tasihinin Talon piha Lappeenrannan keskustassa.

Liira kertoo, että Shakespearin klassikkotragediaa on taivuteltu Inkerin kansallisteatterin otteessa komedian suuntaan. Hänen mukaansa näytelmän kääntäminen komediaksi oli helppoa.

— Shakespearilla on koomisia elementtejä siellä jo valmiiksi, ja me olemme nyt vain korostaneet niitä.

Liira on Lappeenrannassa tuttu muun muassa Kalevatron-festivaaleilta. Viime kesänä hän ohjasi Inkerin kansallisteatterin esittämän Pyhän Olgan niin ikään Tasihinin pihalla. Helsingin ja Lappeenrannan välillä sukkuloiva Liira tuo usein ohjauksiaan Lappeenrantaan.

Omassa taiteessaan Liiraa kiinnostaa erityisesti se, kuinka teokset voisivat samalla olla riittävän populistisia koskettaakseen laajaa yleisöä, mutta kuitenkin taiteellisesti kunnianhimoisia. Myös Romeossa ja Juliassa pyritään siihen, että esitys avautuisi kaikille, mutta tarjoaisi esimerkiksi tekijöilleen uuden aluevaltauksen.

Uusitulla tekstillä haluataan selkiyttää juonta

Näytelmän teksti on kirjoitettu uudelleen, mutta se lupaa olla uskollinen alkuperäiselle tarinalle. Liiran mukaan jopa typerältä tuntuvaa koukeroista juonta on pyritty selkiyttämään. Nyt Tasihinin Talon pihalla nähtävässä Romeossa ja Juliassa on otettu askel ulos tarinasta, ja sitä katsotaan ulkopuolelta.

— Kutsumme ikään kuin yleisön mukaan tarkastelemaan tätä näytelmää sen tietynlaisen surkuhupaisan suoruuden myötä.

Liiran näytelmässä tapahtuvat samat asiat, kuin alkuperäisessä Romeossa ja Juliassa. Hänen mukaansa näytelmään on yritetty säästää ne asiat, jotka palvelevat näytelmää tässä ajassa kesäteatterinäyttämöllä. Liiran mielestä suomeksi käännetyt Shakespearet eivät itsessään ole erityisen hyviä teatteritekstejä. Sen vuoksi hän on halunnut ratkaista sen kielen ja juonen uudelleen.

— Shakespearilla on koomisia elementtejä siellä jo valmiiksi, ja me olemme nyt vain korostaneet niitä. — Juho Liira

Liira kertoo, että näytelmä pyrkii jäljittelemään vanhanajan kesäteatteritunnelmaa. Hänen mielestään esimerkiksi idyllinen esitysympäristö ja tuttu, helposti lähestyttävä tarina palvelevat tätä tavoitetta. Näytelmässä soitetaan muun muassa harmonikkaa ja viulua, jotka voi myös nähdä perinteisinä kesäteatterisoittimina.

Inkeriläiset sukujuuret näkyvät tekemisessä

Liira valmistuu vuoden päästä teatteritaiteen maisteriksi. Lappeenrannan kaupunginteatterista ja harrastajateattereista ponnistanutta ohjaajaa vetävät Lappeenrantaan erityisesti sukulaiset ja ystävät.

Hän tekee esityksiään Inkerin kansallisteatterin nimissä Lappeenrannan lisäksi myös Helsingissä. Tällä hetkellä Liira kertoo etsivänsä ammatillista polkuaan. Häntä kiinnostaisi yhtäältä kansainvälinen suunta, mutta toisaalta karjalaiset taustat tuntuvat olevan tukipilarina taiteen tekemisessä.

Inkerin kansallisteatterin nimi kumpuaa Liiran mukaan hänen inkeriläisistä sukujuuristaan. Hän haluaa omien sanojensa mukaan säilyttää inkeriläisyyttä ja karjalaisuutta ihmisten mielissä. Nimen voisi kuvitella aiheuttavan erehdyksiä, mutta toistaiseksi se ei ole poikinut valituksia tai syytöksiä inkeriläisyyden väärinkäyttämisestä tai kulttuurisesta omimisesta.

— Niin kauan, kun siitä ei valiteta, aion rakkaudella jatkaa sen käyttämistä.

Romeo ja Julia

Esitykset:

Perjantai 19.7. klo 19

Lauantai 20.7. klo 19

Keskiviikko 24.7. klo 19

Torstai 25.7. klo 19

Perjantai 26.7. klo 19

Lauantai 27.7. klo 13 ja 19

Keskiviikko 31.7. klo 19

Torstai 1.8. klo 19

Perjantai 2.8. klo 19

Lauantai 3.8. klo 13

Sunnuntai 4.8. klo 13.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut