Ville Haapasalon leipomat leivät ovat olleet suuri suksee – "Päätin, että leivon hatsapureja Puumalassa niin pitkään kuin jonoa riittää ja vielä se ei ole katkennut"

Puumalassa Haapasalon kojulla hatsapureja on jonotettu katkeamattomasti. Leipomoalasta tietämätön Haapasalo opetteli ammatin netistä ja työllistää nyt kuusi leipuria.

Tiina Mutila

Monessa mukana ollut dokumentaristi, näyttelijä ja yrittäjä paistaa Savonlinnan Riihisaaressa hatsapuri-leipiä Olaf Brewing- panimon kanssa torstai-iltana noin kello 18 lähtien. Suomi 100 -vuonna Haapasalo toimi saunamajurina saunabussissa. Arkistokuva
Monessa mukana ollut dokumentaristi, näyttelijä ja yrittäjä paistaa Savonlinnan Riihisaaressa hatsapuri-leipiä Olaf Brewing- panimon kanssa torstai-iltana noin kello 18 lähtien. Suomi 100 -vuonna Haapasalo toimi saunamajurina saunabussissa. Arkistokuva

Ville Haapasalo ei juuri esittelyjä kaipaa. Näyttelijä, dokumentaristi, georgialaisen ravintolan perustaja ja varsinkin Venäjän matkamies on tänä kesänä lyönyt hynttyyt yhteen Olaf Brewing -panimon kanssa. Puumalassa Haapasalo on paistanut hatsapuri-leipiä kesäkuusta alkaen.

Hatsapuri-leivät ovat olleet Puumalassa suuri suksee.

– Päätin, että leivon hatsapureja Puumalassa niin pitkään kuin jonoa riittää. Vielä jono ei ole katkennut. Rankkasateen aikana se lyheni, Haapasalo kuvaa yrittämisen metodiaan.

Vielä keväällä Haapasalo ei tiennyt omien sanojensa mukaan leipomo-alasta yhtään mitään. Se ei yrittäjäsielua haitannut. Haapasalo opiskeli koronakevään aikana netistä ammattia. Nyt hän työllistää kuusi ihmistä.

– Tunteiden myyjiltä, minä mukaan lukien, loppuivat työt, kun korona iski. Hakkasin mökillä halkoja kolme kuukautta. Ne riittävät nyt. Olen ollut yrittäjä koko ikäni, ja mietin, mitä ihmiset haluaisivat ostaa torilla. Tajusin, että se on lämmin leipä.

Leipomolle löytyi tila löytyi kesämökkikunnasta Puumalasta Puumalan pakastamolta. Jatkossa tuotevalikoimaa on tarkoitus laajentaa.

Johanna Erjonsalo

Hatsapuri-leipään laitetaan yhtä paljon taikinaa ja juustoa. Leipä on georgialainen kansallisherkku. Arkistokuva
Hatsapuri-leipään laitetaan yhtä paljon taikinaa ja juustoa. Leipä on georgialainen kansallisherkku. Arkistokuva

Haapasalo ei salaile georgialaisen kansallisherkun, hatsapurin, ohjetta.

Sen verran kuin laitetaan taikinaa laitetaan juustoa. — Ville Haapasalon hatsapuri-resepti

– Sääntö on, että sen verran kuin laitetaan taikinaa laitetaan juustoa.

Laihdutusruoka hatsapuri ei ole, mutta taatusti herkullista. Taikinaan käytetään rasvaista maitoa, kermaa ja voita.

– Suluguni-juusto tehdään eestiläisellä luomutilalla ternimaidosta minun reseptillä. Se on suolaista. Jos kaupasta hankkii tarvikkeita, voisi juusto olla halloumin ja mozzarellan sekoitusta, Haapasalo esittelee.

Juustoa tehdään ehkä lähitulevaisuudessa Suomessa. Aikomus oli tehdä sitä Mikkelissä, mutta meijerin linjasto ei ehtinyt valmistua käyttöön.

Haastattelua tehdessä Haapasalo oli ajamassa Helsinkiin hakemaan 500 kilon erää sulugunia. Puumalassa otettiin tällä viikolla seitsemästuhannes hatsapuri uunista. Leipä näyttää tosiaan maistuvan. Ja sitä tullaan maistamaan kaukaakin.

– Meillä on netissä kilpailu, kuka tulee syömään kauimpaa. Vahvoina voittajakandidaatteina on Inarista varta vasten moottoripyörällä ajanut pariskunta, Haapasalo iloitsee nauraen tuttuun tyyliinsä.

Tuija Pauhu

Olaf Brewing- panimo ja sen toimitusjohtaja Petteri Vänttinen tekevät yhteistyötä Ville Haapasalon hatsapuri-keittiön kanssa. Arkistokuva
Olaf Brewing- panimo ja sen toimitusjohtaja Petteri Vänttinen tekevät yhteistyötä Ville Haapasalon hatsapuri-keittiön kanssa. Arkistokuva

Muista jatkosuunnitelmista Ville Haapasalo ei vielä tiedä. Venäjä ainakin on arvoitus, sillä maa ilmoitti maaliskuussa pitävänsä rajat kiinni vuoden koronan vuoksi. Yrittämisestä elävä Haapasalo ei kuitenkaan ole huolissaan jatkosta. Jotakin yrittäjälle löytyy aina.

Uusimmat uutiset