Eri vuoroissa olevat palomiehet eivät saa tavata toisiaan ja harjoitukset on keskeytetty: Näin Etelä-Karjalan pelastuslaitos torjuu koronavirusta

Koronatoimenpiteet tavallaan koeponnistettiin jo vuosikymmen sitten, sikainfluenssan takia, sanoo pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö.

Otto Ponto

Palokunta hoitaa perustehtäviään aivan kuten ennen koronaepidemiaakin.
Palokunta hoitaa perustehtäviään aivan kuten ennen koronaepidemiaakin.

Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on siinä mielessä erikoinen, että tilanne etenee hyvin hitaasti, sanoo Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Johanna Franzén.

– Me olemme nopean toiminnan organisaatio. Meidän näkökulmastamme tämä tilanne etenee poikkeuksellisen hitaasti, eli tässä ehtii tehdä asioita oikein hyvin, hän sanoo.

Pelastuslaitos hoitaa tällä hetkellä kaikki kiireelliset tilanteet aivan normaalisti, Franzén sanoo. Koko henkilöstö on töissä, eikä esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia poissaoloja ole ainuttakaan.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella työskentelee vakituisesti noin 120 ihmistä. Noin kaksi kolmannesta heistä on palomiehiä, loput kuuluvat johtoon ja asiantuntijoihin. Lisäksi eri puolilla maakuntaa toimiviin sopimuspalokuntiin kuuluu noin 600 ihmistä.

Palomiestenkin liikkumista rajoitettu

Pelastuslaitoksilla päivystävät tällä hetkellä vain vuorotöissä olevat palomiehet. Johto ja asiantuntijat ovat etätöissä.

– Palomiesten työvuorot kestävät 24 tuntia, eli aamukahdeksasta aamukahdeksaan. Koronaviruksen takia vuorot on nyt järjestetty niin, etteivät töihin tulevat ja töistä lähtevät palomiehet kohtaa toisiaan. Palomiesten liikkumista on rajoitettu niin, että eri vuoroissa olevat kulkevat eri reittejä pitkin.

Palomiehet eivät myöskään käy enää syömässä palolaitoksen ulkopuolella.

– Lisäksi noudatamme Eksoten antamia ohjeita puhelinten, ovenkahvojen ja muiden puhdistamisista.

Näkyvin toimenpide on kuitenkin se, että kaikki harjoitukset, turvallisuuskoulutukset ja tapahtumat on toistaiseksi keskeytetty. Vieraita ei palolaitoksille tällä hetkellä oteta.

Sikainfluenssa koeponnisti toimenpiteet

Etelä-Karjalan pelastuslaitos alkoi varautua koronaepidemiaan jo viime viikolla.

– Käytännössä meillä siirryttiin mahdollisimman paljon etätöihin jo viime torstaina ja perjantaina.

Virus tai siihen varautuminen eivät sinänsä tulleet yllättäen, Franzén kertoo. Toimenpiteet, suunnitelmat ja varautumiset on tavallaan koeponnistettu kymmenen vuotta sitten riehuneen sikainfluenssan takia.

– Lisäksi palomiehien työssä ei juuri tule kontakteja ulkopuolisiin ihmisiin, ja palomiesten suojaus on jo muutenkin hyvin voimakas. Meidän toimiamme helpottaa myös se, että olemme muutenkin valmiudessa jatkuvasti, emme vain virastoaikoina.

Franzén muistuttaa, ettei ihmisten tule soittaa hätäkeskukseen koronaviruskyselyjen takia. Hätäkeskukseen tulee soittaa vain oikeissa hätätilanteissa. Koronavirukseen liittyvissä asioissa kannattaa seurata mieluummin Eksoten, THL:n, sekä oman kunnan viestintää.

– Ja pitäkää huolta toisistanne. Esimerkiksi ikäihmisille kannattaa soittaa ja kysyä, mitä kuuluu.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset